REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 5 d. 11:57

Birželio mėnesio apžvalga – dideliais žingsniais į priekį

Trakai

Andrius Šatevičius. Trakų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Trakų rajono savivaldybė


307993

Pirmasis vasaros mėnuo buvo sėkmingas – vyko daug reikšmingų tarpinstitucinių susitikimų, Trakų rajono laukia daugiau nei 12 mln. eurų investicijos, vasara gyventojus lepina ir renginiais.

Užtikrintas finansavimas didžiuliams infrastruktūros projektams

Kartu su Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėmis pasirašytas susitarimas dėl 2024–2029 m. Vilniaus miesto tvarios plėtros strategijos įgyvendinimo. Per strategijoje numatytą laikotarpį planuojama įgyvendinti 17 projektų, iš kurių vieną įgyvendins Trakų rajono savivaldybė – Dobrovolės kaime bus pastatytas vaikų darželis, kurį lankyti galės net 80 vaikų. Senųjų Trakų seniūnijai sparčiai plečiantis, tai neabejotinai padės užtikrinti pakankamą vietų darželiuose skaičių ir puikias vaikų ugdymosi sąlygas moderniose darželio patalpose. Dobrovolės kaimo ir aplinkinių vietovių vaikai bus ugdomi arčiau namų.

Vykdomi projektai

Kartu su savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju buvo aplankyta AB „Via Lietuva“ – vyko susitikimas su vadovu ir jo komanda. Aptarti Trakų rajonui svarbūs klausimai: susisiekimo projektai, rajone vykdomi ir planuojami darbais. Daugiausiai kalbėta apie keturių juostų kelio ir aplinkkelio Vilnius–Trakai (A16 kelio) projektą, jo įgyvendinimo perspektyvas. Kaip ir praėjusių susitikimų metu, akcentuota tai, kad šiuo klausimu visos institucijos turi būti vieningos, o projektas, atsižvelgiant į sparčią logistikos ir gyvenamųjų kvartalų plėtrą Lentvario ir Senųjų Trakų seniūnijose bei Vilniaus miesto teritorijoje, LR Vyriausybės nutarimu privalo būti įtrauktas į Lietuvos Respublikos ypatingos svarbos infrastruktūros objektų sąrašą. Kartu su Vilniaus miesto savivaldybe kreiptasi į Vyriausybę dėl šio objekto svarbos ir jo įtraukimo į minėtą sąrašą. Savo buvo akcentuota, kad valstybinės reikšmės magistralinis kelias A16 yra intensyviausio transporto eismo kelias Trakų rajono savivaldybės teritorijoje, užtikrinantis ne tik savivaldybės, bet ir šalies susisiekimo poreikius.

Svarbus ir intensyvus posėdis

Tarybos posėdyje buvo patikslintas Trakų rajono savivaldybės 2024 metų biudžetas. Gavus Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Švietimo, mokslo ir sporto, Socialinės apsaugos ir darbo, Vidaus reikalų ministerijų priimtus teisės aktų pasikeitimus ir atsižvelgiant į gautas lėšas už praėjusius laikotarpius, iš viso biudžeto pajamos didinamos 1,695 mln. eurų. Taip pat padidintos lėšos ukrainiečių apgyvendinimui, Kultūros ir turizmo, jaunimo ir bendruomenių veiklos aktyvumo programos asignavimai, skirti šimtmečio Lietuvos dainų šventei. Taryba nusprendė pirkti turtą – priešais savivaldybę esančias buvusias AB Lietuvos pašto patalpas (Vytauto g. 22) Trakų rajono savivaldybės nuosavybėn. Nuspręsta, kad ne pagal paskirtį naudojamam arba apleistam ir neprižiūrėtam nekilnojamam turtui bus taikomas didžiausias galimas 3 proc. nekilnojamojo turto vertės mokestis.

Planuojami ir įvykę renginiai

Vasarą atidarytas atnaujintas visų mėgstamas lankytinas objektas – oficialiai kartu su aplinkos ministru ir Valstybinės miškų urėdijos vadovu atidarytas po rekonstrukcijos atnaujintas Varnikų pažintinis takas. Tai – neabejotinai viena labiausiai lankomų, mėgstamiausių Trakų rajono gyventojų ir svečių vietų.

Vyko susitikimas su Lietuvos automobilių klubo atstovais dėl ralio „Aplink Lietuvą 2024“ Lietuvos Respublikos Prezidento taurei laimėti. Lietuvos automobilių klubas, tęsdamas ir puoselėdamas Lietuvos automobilių sporto tradicijas, 2024 m. rugpjūčio 2–4 dienomis organizuoja tradicinį ralį. Varžybų dalyviai aplankys Trakų rajoną, kur varžysis dėl organizatorių įsteigtos Trakų rajono savivaldybės mero taurės.

Startavo šimtmečio Lietuvos dainų šventė „Kad giria žaliuotų“! Kviečiama apsilankyti ir palaikyti Trakų rajono meno kolektyvus, kurių šventėje bus net 25. Trakų rajonui atstovaus beveik 500 dalyvių, kurie ilgai ir atsakingai ruošėsi šiam šimtmečio kultūros įvykiui. Įvykiui, kai į vieną vietą susirinks ir mūsų diaspora, pasaulio Lietuva.

Minėta Vaikų globos savaitė. Dalyvauta Paramos šeimai ir vaikams centro renginiuose, globojančių šeimų festivalyje „Vaikai yra vaikai“ Druskininkuose. Ten peritas Globėjų dienos simbolį „Didelis širdies gerumas“. Taip simboliškai pranešta ir apie kitų metų globojančių šeimų šventės vietą – Trakus.

Birželio 28-ąją startavo istorinę Lietuvos sostinę Trakus reprezentuojantis, jau nuo 2008 metų rengiamas koncertų ciklas „Galvės jazz fiesta“, o liepos 7-ąją XX muzikinę vasarą pradės tarptautinis muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“. Na, o paskutinę liepos mėnesio savaitę prasidės ir XIX Trakų fanfarinė savaitė.

Tobulinama sveikatos infrastruktūra

Greitosios medicinos pagalbos tarnyba (GMP), bendradarbiaudama su Trakų rajono savivaldybe, oficialiai atidarė GMP pastotę Aukštadvaryje (Skrebės g. 1B). Greitoji medicinos pagalba mūsų savivaldybėje veiks dar greičiau ir efektyviau, reikiamą pagalbą gyventojai gaus operatyviau.

Lankytasi Lentvario ambulatorijoje ir Trakų rajono savivaldybės sveikatos centre. Susitikta su kolektyvais, jį papildžiusiais gydytojais. Aptarti einamieji ūkiniai klausimai, iššūkiai, ambulatorijos bendradarbiavimas su Sveikatos centru, paslaugų plėtra.

Svarbūs darbiniai susitikimai

Susitikta su Ukrainos Rados atstovu. Sutarta, kad teikiant „Interreg Next“ ir „Interreg Europe“ programų projektus bus bendradarbiaujama su bendrą istoriją su Trakais turinčiu Dubno miestu bei mūsų miestu partneriu Lucku.

Taip pat dalyvauta virtualioje 29-ojoje ECAD („Europos miestai prieš narkotikus“) narkomanijos prevencijos konferencijoje „Laikas suvienyti jėgas – bendri veiksmai dėl prevencijos, gydymo ir sveikimo“.

Dėmesys kultūros projektams

Trakuose, Užutrakyje, vyko Seimo Kultūros komiteto išvažiuojamasis posėdis. Posėdyje buvo aptarti aktualūs kultūros paveldo, istorinės atminties klausimai. Pristatyta esama padėtis dėl kunigaikščio Vytauto Didžiojo atminimo įamžinimo – nuoseklūs žingsniai, kuriais artėjama prie paminklo statybos. Vytauto Didžiojo paminklas Trakuose – labai svarbus ir reikalingas ir Trakams, ir Lietuvai.

Paminėtos svarbios sukaktys

Trakų pradinės mokyklos mokiniai užėmė trečią vietą 19-osiose Lietuvos mokyklų žaidynėse. Kartu su Švietimo ir sporto skyriaus specialistu Tomu Naktiniu pasveikinti Trakų pradinės mokyklos vadovai ir pedagogai, įteikti Lietuvos mokyklų žaidynių organizatorių įsteigti prizai.

Trakų rajono jaunimo turizmo ir laisvalaikio centras birželio 11 d. šventė savo veiklos 20-metį.

Padėkota Lietuvos irklavimo rinktinės nariui Dominykui Jančioniui už 2024 m. Europos paplūdimio sprinto irklavimo čempionate mišrių dviviečių valčių klasėje iškovotą 1-ąją vietą.

Išsamią mero Andriaus Šatevičiaus birželio mėnesio apžvalgą galite rasti čia.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA