PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 5 d. 10:20

Birštono „Raskila“ pakėlė rasą šimtmečio Dainų šventėje

Birštonas

Etaplius.LTŠaltinis: Birštono savivaldybė


307966

Birštono savivaldybės mėgėjų meno kolektyvai pradėjo savo pasirodymus Vilniuje vykstančioje šimtmečio Dainų šventėje „Kad giria žaliuotų“. Liepos 2 d. šventės programoje buvo skirta Lietuvos folklorui.

Folkloro diena „Rasi rasoj rasi“ – retai pasitaikanti galimybė žiūrovams išsamiai susipažinti su Lietuvos regionų ypatumais. Įvairūs renginiai nuo amatų kiemelių dirbtuvių iki koncertų vyko visą dieną Katedros aikštėje, Bernardinų sodelyje bei jo prieigose. Dainos žodžiai „rasi rasoj rasi“ tarsi burtažodis vis pasigirsdavo tai šen, tai ten ir buvo nuolat kartojamas visą dieną tam, kad iš naujo vėl atrastume savo tapatybę, bendrystę, suprastume ir pastebėtume kiekvieno Lietuvos regiono – Aukštaitijos, Žemaitijos, Suvalkijos, Dzūkijos ir Mažosios Lietuvos savitumus. Kiekvieno regiono atstovai šokdami, dainuodami, pasakodami atskleidė savo kraštui būdingas tradicijas. Programos intro dalyje kiekvienas regionas (savivaldybė) pristatė tam tikrus simbolius, atskleidžiančius šio krašto savitumą, išskirtinumą.

Birštono kultūros centro folklorinis ansamblis „Raskila“ padovanojo miniatiūrinę biuvetę ir supažindino žiūrovus su terminu „birštonuokimės“. Vėliau vykusiame koncerte „Raskila“ pristatė programą, skirtą šeimai ir gyvenimui, žiūrovams pateikė laimės receptų, išdavė paslaptį, kad laimė paslėpta ne kur kitur, bet kiekvieno žmogaus širdyje. Folkloro dieną užbaigė nuostabus bendras visų Lietuvos folklorinių ansamblių teatralizuotas koncertas, kuriame sudalyvavo ir „Aukso paukštės“ laimėtojas, Birštono kultūros centro folklorinis ansamblis „Raskila“.