PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Spalio 23 d. 11:50

„Bildučiai“ atsisveikino iki kitų metų

Ignalina

Linos Ratkevičiūtės nuotr.

Lina KovalevskienėŠaltinis: Ignalinos rajono savivaldybė


325437

Ignalinos rudenėjantį dangų kasmet papuošia šviesūs teatrinio gyvenimo blyksniai, nušviečiantys ilgai augintas ir puoselėtas gyvai pulsuojančias tradicijas. Jau dvidešimt devintą kartą mažus ir didelius džiugino, o miestą smagaus šurmulio pripildė vaikų ir jaunimo teatrų festivalis „Bildučiai“. Spalio 19-20 dienomis Ignalinoje smagiai viešėjo, klegėjo ir savo spektaklius pristatė teatrai iš Vilniaus, Alytaus, Joniškio, Jurbarko, Šiaulių. Šiltai sutikti festivalio svečiai – Ukrainos Lvivo teatro studija „Oko“.

Festivalio atidaryme dalyvavo, teatrus, jų režisierius, dalyvius sveikino, visiems puikaus laiko Ignalinoje linkėjo savivaldybės meras Laimutis Ragaišis. Festivalis žiūrovams dovanojo 10 puikių spektaklių, grupės „Spurr“ koncertą, jaunųjų ignaliniečių muzikinių pasirodymų pertraukų metu, daugybę gerų emocijų ir draugystės džiaugsmo.

Puikiai vaidino ir du naujus spektaklius šiemet parodė ignaliniečiai. Tai Česlovo Kudabos gimnazijos teatro IKI vyresniųjų grupės – Marija Korenkaitė „Pabėgimas į Akropolį“, ir smagus, žaismingas jaunesniųjų grupės spektaklis pagal Agnės Dilytės pjesę „Didžiausia pasauly paslaptis“. Pirmajame spektaklyje atskleistas paauglių akimis matomas šiuolaikinės visuomenės abejingumas, susvetimėjimas, antrajame – vaikų vaizduotė, noras žaisti ir žaidimą patirti kaip realų gyvenimą.

Kasmet festivalyje būna ir profesionalių aktorių pasirodymų. Šio festivalio dovanos – sudėtingas smurto, patyčių temas nagrinėjantis Loretos Vaskovos (Vilnius) teatro monospektaklis „Lapkričio 20“, ir įdomi, smagi rankų šešėlių teatro „Budrugana Lietuva“ pasaka visai šeimai „Baisiau už tarakoną“, kurioje šalia juoko atsiskleisti liūdnesni dalykai: vienišumas, senatvė, priklausomybės. Monospektaklyje vaidino buvęs ikietis, Jolantos Narbutaitienės mokinys aktorius Šarūnas Januškevičius. Žiūrovai skatinti kelti klausimus ir svarstyti, kokią aplinką kuriame mokykloje ir kaip svarbu išgyvenant žlugdančias situacijas ieškoti pagalbos, nors šviesos ir vilties taip maža.

Šventiniame festivalio uždaryme tradicinis festivalio Plastiškiausio spektaklio prizas - ignaliniečio menininko R. Žievio sukurta skulptūrėlė, skirta kraštiečiui, plastinio teatro įkūrėjui Giedriui Mackevičiui atminti, – įteikta Šiaulių menų mokyklos vaikų ir jaunimo teatro studijai „Kompanija šauni“ už spektaklį „Karalius Elnias“ (režisieriai – Dalė ir Virginijus Dargiai). Galima sakyti, kad tai buvo ir vienas šviesiausių, daug teigiamų emocijų paskleidęs jaunimo spektaklis.

„Džiaugiuosi, kad Ignalina tapo teatro miestu, o mes išugdėme labai gerą žiūrovą. Teatras keičia žmones. Jie tampa kur kas atviresni, jautresni aplinkai, įgauna pasitikėjimo, drąsos reikšti savo nuomonę. „Bildučiai“, kaip festivalis, suaugo ir subrendo, todėl ir buvo bandoma juos perkrikštyti rimtučiais. Bet vėlgi – vaidindami mes žaidžiame. Be žaidimo teatras niekaip negali. O jei žaidi, tavyje vis dar gyvena vaikas…“, – taip apie „bildučius“ ir jų bičiulius kalba festivalio siela, režisierė Jolanta Narbutaitienė. Ji labai pasidžiaugė ukrainiečių teatro kolektyvu, kurio viešnagę, poilsio programą finansavo Ignalinos rajono savivaldybė ir Česlovo Kudabos gimnazija, bei dėkojo Kultūros centrui ir visiems savanoriams už pagalbą organizuojant renginį.

Spektakliai ir festivaliai turi pabaigą. Baigėsi ir šie „Bildučiai“, palikę begalę įspūdžių, gražių prisiminimų ir nuotraukų istorijai. Iki pasimatymo kitąmet – jubiliejinėje Ignalinos teatro šventėje!