PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 17 d. 08:40

Bibliotekoje vyko molio edukacija su tautodailininke Laima Kelmeliene

Šiauliai

Bibliotekos nuotr.

Miesto bibliotekaŠaltinis: Etaplius.LT


301490

Skatinant įvairaus amžiaus bibliotekos lankytojų bendrystę, Šiaulių miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje organizuojami mokinių ir senjorų patirties dalinimosi susitikimai.

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriuje gegužės 16 d. vyko molio edukacija su tautodailininke, keramike Laima Kelmeliene. Edukacijoje dalyvavo 3c klasės mokiniai iš Gegužių progimnazijos (mokytoja Edita Montvilienė).

Tautodailininkė Laima Kelmelienė jau daugiau kaip 30 metų domisi ir puoselėja tautodailės meną ir tradicijas, bei perduoda savo žinias jaunajai kartai .Tautodailininkė jau yra nulipdžiusi virš 200 švilpynių.“ Švilpynės sena vertybė, dar nebuvo nė staklių, nei ratelių, o piemenėliai jau pakrūmėje lipdydavo švilpynes iš molio ir džiovindavo prieš saulę", – pasakojo tautodailninkė. Švilpnės gali igauti tiek daug skirtingų garsų: duslių ir skabių. Kuo di­desnė ertmė, tuo garsas duslesnis. Skirtingo dydžio paukšteliai ar kiti dirbiniai, skirtingus garsus skleidžia. Kuo mažesnis darbelis, tuo šaižesnis garsas.

Mokiniai susidomėję klausėsi pasakojimo apie molio dirbinius, apie jų gaminimo būdus, apie tautodailininkės labiausiai mėgstamus darbelius – švilpynes, o po to ir patys prisilietė prie molio, gamino darbelius virveliniu būdu. Kiekvienas mokinys pasigamino po indelį, kurį meniškai dekoravo. Kai kurie pasigamino ir švilpynes, kurias tautodailininkė padėjo „įgarsinti“ kad švilptų. Visi pagaminti darbeliai bus išdegti ir bus galima gėrėtis rezultatu.


Foto galerija: