REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Šiaulių televizija2024 m. Birželio 13 d. 20:44

 Bibliotekoje – „Sveikatos akademija“

Šiauliai

Ie­vos Slonks­ny­tės nuo­tr.

Jū­ra­tė So­bu­tie­nėŠaltinis: Etaplius.LT


304575

Šią vasarą Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka kviečia lankytis „Sveikatos akademijoje“. „Siekiame motyvuoti šeimas rinktis sveikesnį gyvenimo būdą“, – pasakoja šio projekto vadovė, vyr. bibliotekininkė Giedrė Svirskienė.

„Bibliotekos jau senokai tapo daugiafunkciais bendruomenių centrais, kuriuose vyksta įvairūs renginiai, kalbų kursai, kompiuterinio raštingumo mokymai, edukacijos ir kūrybinės dirbtuvės, o ne vien tik išduodamos knygos, – sako G. Svirskienė. – Šiais metais mūsų biblioteka įgyvendina projektą, siūlantį sveikatinimo programą, apimančią mitybą, fizinę ir dvasinę sveikatą.“

Birželio mėnesį – apie mitybą

„Praėjusią savaitę praktiniame užsiėmime Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Kristina Ragauskaitė-Grigonė pasakojo, kaip skaityti ir suprasti produktų etiketes, kaip pasirinkti sveikus ir naudingus produktus, o Živilė Povilaitytė-Buzaitė, pristatydama savo knygą „Viskas dėl angliavandenių“, siūlė diskutuoti, ar tikrai kelias į žmogaus širdį – per skrandį. Ateinanti savaitė yra skirta mitams apie mitybą paneigti: sveikatos žurnalistė Nijolė Koskienė kviečia į paskaitą „Cholesterolio mitas ir tikrasis širdies priešas“, vyks susitikimas su sveikų receptų knygų („Pirmas šaukštas“, „Sveikata nuo pirmo šaukšto“, „Keto meniu“) autore, dietiste Rita Šilenskiene, apie mitybos mitus taip pat kalbės mitybos specialistas ir online treneris Paulius Paulauskas“, – vardija projekto vadovė.

Sportas – nauda kūnui ir sveikatai

Pasak G. Svirskienės, liepos mėnuo bus skirtas sportui. Grupinę mankštą ves profesionali kineziterapeutė Milda Karnickienė, paskaitą apie mankštos naudą sveikatos prevencijai skaitys sveikatingumo entuziastė ir masažų meistrė Jolanta Bonatė. Ji klausytojams pateiks konkrečias gaires ir įrankius, padėsiančius pradėti arba toliau tęsti savo sveikatingumo kelionę. Šiaurietiškojo ėjimo technikos mokys Jurga Mikelionienė, be to, vyks savimasažo pamoka, kurią ves Svetlana Lopatkina, tad bibliotekos lankytojai turės galimybę išbandyti ir išmokti nesudėtingų technikų, padedančių atsikratyti nuovargio ir streso, pasitelkus savimasažą. „Bus užsiėmimas ir mamoms su kūdikiais, – dėmesį atkreipia projekto vadovė. – Jogos praktiką mamoms su kūdikiais ves Vilma Kazlauskienė. Išmoktas pamokas mamos galės lengvai pritaikyti kasdien.“

Dėmesys psichinei sveikatai

G. Svirskienė sako, kad šalia fizinės sveikatos labai svarbus psichologinės būklės gerinimas, ir vardija liepos pabaigoje Povilo Višinskio bibliotekoje prasidėsiančius renginius: juoko jogos sesija-edukacija su Daiva Sadeckiene, apie geštalto psichoterapijos principus pasakos Arūnas Jankauskis, jaunimui skirta edukacija „Patyčių anatomija“ su Raimonda Andrijauskaite-Lazdauskiene, o rugpjūčio 1-ąją vyks praktinė paskaita „Adaptacija darželyje. Siaubas baubas ar džiaugsmas?“ su Rugile Pekoriūte-Kuzme ir Austėja Makulavičiene.

„Kaip alternatyvus gydymo būdas yra siūlomos įvairios terapijos. Jaunuolius kviečiame išbandyti dramos terapiją. Du užsiėmimus „Drama be dramų“ ves Eglė Naimavičienė. Tai darbo ir žaidimo sintezė, o naudojami metodai atskleidžia kūrybiškumą̨, vaizduotę, netgi palengvina mokymąsi, įžvalgumą bei augimą̨. Mūsų bibliotekos edukatoriai yra parengę edukacijų įvairaus amžiaus lankytojams. Jas įtraukėme ir į „Sveikatos akademijos“ programą: vaikams skirta emocinio ugdymo programa „Kimočiai“, mokanti pozityvaus elgesio, padedanti lavinti emocinį suvokimą, bendravimo įgūdžius, „Sensoriniai skaitymai“ (5–8 metų vaikams) tinka ir autizmo spektro sutrikimą turintiems vaikams, o senyvo amžiaus žmonėms – terapiniai garsiniai skaitymai „Prisiminimų beieškant“, – pasakoja G. Svirskienė.

Projekto vadovė sako, kad bibliotekoje vasarą laukiami tie lankytojai, kuriems rūpi fizinė ir psichinė sveikata, yra motyvuoti keistis ir yra atviri naujoms žinioms. Rudenį „sveikadienius“ pakeis „šeimadieniai“ – susitikimai su įdomiais žmonėmis bei meno edukacijos.

„Sveikatos akademijos“ renginių sąrašą ir aprašymus rasite mūsų interneto svetainėje www.savb.lt. Prisijunkite prie mūsų bibliotekos bendruomenės“, – kviečia G. Svirskienė.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA