REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 9 d. 15:05

Bibliotekoje atidaryta Dusetų krašto kūrėjo Romualdo Pučeko darbų paroda

Zarasai

Autorės nuotr.

Inesa DumbravienėŠaltinis: Zarasų rajono savivaldybės viešosios biblioteka


300635

Gegužės 8 d. Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos galerijoje atidaryta dailininko, pedagogo, vieno iš Dusetų galerijos įkūrimo iniciatorių, Dusetų miesto Garbės piliečio Romualdo Pučeko kūrybos paroda. Į parodos atidarymą, nešini gėlių puokštėmis ir gražiausiais sveikinimais bei linkėjimais, atvyko gausus kolegų, draugų, mokinių būrys.

R. Pučekas yra daugiaplanis kūrėjas, džiuginantis savo gerbėjus įvairiapusiškais, stilistiškai darniais tapybos, keramikos, skulptūros ir asambliažų darbais.

Parodos atidarymo metu, Romualdas pasidalijo prisiminimais apie studijų laikus, naują gyvenimo ir kūrybos kelią Dusetų krašte. R. Pučekas yra kilęs iš Pasvalio. Baigęs Pasvalio vidurinę mokyklą jau tvirtai žinojo norintis būti dalininku. Svajonės genamas, stojo į Vilniaus valstybinį dailės institutą (dabar Vilniaus dailės akademija), į tapybą. Tačiau įstoti į tokią specialybę vaikinui iš mažo provincijos miestelio be rimtesnio dailės pasiruošimo iš pirmo karto nepavyko. Bet dailininkų, dėstytojų padrąsinimai, patarimai ir praktiniai darbai per stojamuosius egzaminus išėjo į naudą, ir jau vėliau lengvai įstota į Dailės fakultetą tuomečiame Šiaulių pedagoginiame institute.

R. Pučekas atsitiktinai susipažino su sustiprinto dailės mokymo iniciatoriumi ir pradininku Raimondu Gapšiu, kuris ieškojo Dusetų Kazimiero Būgos vidurinei mokyklai dailės mokytojo. R. Gapšys šioje vidurinėje mokykloje buvo įkūręs sustiprinto dailės mokymo programą. Romualdas nemėgo miesto triukšmo, šurmulio, jį viliojo Zarasų krašto ežerai, gamta. Todėl sutiko padirbėti. R. Pučekas prisipažįsta, kad, atvažiavęs į Dusetas dirbti dailės mokytoju, iš pradžių abejojo savo pedagoginiais sugebėjimais ir net neplanavo dirbti mokytoju. Tačiau likimas sudėliojo viską į savo vietas ir Romualdas net trisdešimt devynerius metus dirbo Dusetų Kazimiero Būgos vidurinėje mokykloje dailės mokytoju, ekspertu. 2011 m. apdovanotas Metų mokytojo premija. 2016 m. paskirta D. Bukonto premija už visuomeninę veiklą kultūros ir meno srityje.

Parodos autorių sveikindama Zarasų rajono merė Nijolė Guobienė kalbėjo, kad pedagogas Romualdas Pučekas yra aukšto intelekto žmogus, kuris pagarbiai žiūri į meną ir tą meilę ugdo jaunimui. Linkėjo sveikatos ir nesibaigiančio kūrybinio polėkio kasdienėje veikloje. Šventėje dalyvavo artimas R. Pučeko draugas – dailininkas, grafikas, knygų iliustratorius Arvydas Každailis. Pasak jo, Romualdas yra „amžiaus vaikas“, kurio kūryboje galima aptikti sąsajų su impresionizmu, kubizmu, lietuvių autoriais. Naujausios dailininko abstrakcijos, kaip „Paukštė“, „Vabzdys“ A. Každailiui padarė labai didelį įspūdį.

Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas pasidalijo prisiminimais, kuomet būdamas penktokas, pirmą kartą susipažino su talentingu mokytoju. Jo pirmoji darbų paroda, organizuota mokykloje, Alvydui paliko gilų įspūdį. Sužavėtas R. Pučeko darbais, A. Stauskas linkėjo kūrybinės ugnelės ir bendradarbiavimo.

Paroda veiks iki birželio 10 d. Maloniai kviečiame apsilankyti.


Foto galerija:




REDAKCIJA REKOMENDUOJA