PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Liepos 25 d. 13:11

Belgija dėl įtariamo sąmokslo surengti teroro išpuolį sulaikė septynis asmenis

Pasaulis

Antrankiai, suėmimas (asociatyvi nuotr.) / Needpix

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


311281

Belgijos policija ketvirtadienį sulaikė septynis asmenis, įtariamus rengus teroristinį išpuolį, pranešė federaliniai prokurorai.

Jie pridūrė, kad visoje šalyje buvo surengta 14 reidų.

Prokuratūros atstovas spaudai sakė, jog šiuo metu nėra jokių įrodymų, kad išpuolis būtų susijęs su 2024 metų Paryžiaus olimpinėmis žaidynėmis.

Olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija vyks šį penktadienį. Pareigūnai jau ėmėsi precedento neturinčių saugumo priemonių.

„Šiuo metu nėra jokios informacijos apie vietoves ar taikinius, tačiau tai, kas buvo rasta, leidžia manyti, kad buvo rengiamasi išpuoliui“, – naujienų agentūrai AFP sakė prokuratūros atstovas Arnaud D'Oultremont'as.

Sulaikyti įtariamieji ketvirtadienį turėjo atvykti į teismą pas antiteroristinių bylų teisėją, nurodžiusį surengti reidus ir turintį nuspręsti, ar jie liks suimti, sakoma prokuratūros pranešime.

Jame teigiama, kad minimi asmenys „įtariami dalyvavimu teroristinės grupuotės veikloje, terorizmo finansavimu ir teroristinio išpuolio rengimu“.

Belgų policija ketvirtadienį pagal Antverpeno teisėjo išduotus orderius surengė reidus Briuselyje, Antverpene, Lježe, Kortreike ir Menene, nurodoma pareiškime.

Prokurorai kol kas daugiau informacijos neskelbia.

2016 metais Belgiją sukrėtė mirtininkų įvykdyti sprogdinimai oro uoste ir metro sistemoje, per kuriuos žuvo 32 žmonės, o dar šimtai buvo sužeisti.

Išpuoliai buvo įvykdyti praėjus metams po 130 žmonių gyvybių nusinešusių atakų Paryžiuje.

Atsakomybę už abu šiuos įvykius prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Belgijoje gimęs Salahas Abdeslamas, vienintelis gyvas likęs su Paryžiaus išpuoliais tiesiogiai susijusios grupuotės narys, pernai buvo nuteistas dėl sprogdinimų Briuselyje.

Praėjusių metų spalį šaulys, kuris socialiniuose tinkluose teigė, kad jį įkvėpė IS, Briuselyje nušovė du švedų futbolo sirgalius.

Ispanijos policija susekė šaulį, Tuniso pilietį Abdesalemą Lassouedą, ir kitą dieną per susirėmimą jį nukovė.