PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2023 m. Lapkričio 23 d. 21:02

Beglitimės bolivinės balandos kruopos: kodėl jas verta įtraukti į savo mitybos racioną

Lietuva

Unsplash.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Health.com


281667

Bolivinė balanda arba dar kitaip iš užsienio kilusiu pavadinimu vadinama „kynva“ vis labiau užima vietą ir lietuvių mityboje. Glitimo neturinčios kruopos populiarumo sulaukė visai neseniai, kai mitybos specialistai atkreipė dėmesį į tai, kad glitimo turintys produktai dažnai nepriduoda organizmui naudos, o kaip tik užkemša žarnyną, kas gali sukelti įvairius negalavimus.

Puiki alternatyva sergantiems celiakija

Glitimas – dviejų baltymų, glutenino ir gliadino, junginys, kuris skaidomas žarnyne jo netoleruojantiems žmonėms sukelia nemalonius pojūčius nuo pilvo pūtimo ir spazmų, vidurių užkietėjimo arba viduriavimo iki nuovargio, nuotaikų kaitos ir net sąnarių bei kaulų skausmų.

Maždaug prieš dešimtmetį imta garsiai kalbėti apie glitimo pavojų ir žalą sveikatai. Atsirado vis daugiau glitimo netoleravimo ir autoimuninės ligos – celiakijos – atvejų. Tai siejama su duonos gaminimo trukme – anksčiau duonos tešla buvo rauginama bent dieną ar dvi, o raugo mikroorganizmai glitimą kiek suskaidydavo, todėl poveikis žmogaus organizmui nebūdavo toks stiprus.

Šiais laikais duona iškildinama, suformuojama ir iškepama vos per keletą valandų, todėl lieka gerokai daugiau nesuskaidytų glitimo grandinių.

Bolivinė balanda yra natūraliai glitimo neturintis angliavandenis – saugus pasirinkimas žmonėms, sergantiems celiakija arba ieškantiems sveikesnio bei mažiau kaloringo kruopų pasirinkimo.

Gausu maistinių medžiagų

Kynva pasižymi ne tik išskirtiniu riešutą primenančiu skoniu, bet ir yra itin naudinga sveikatai: joje gausu svarbių maistinių medžiagų ir mineralų, tokių kaip baltymai, folio rūgštis, magnis, cinkas, varis, manganas, B grupės vitaminai. Šios kruopos gali atstoti geležies šaltinį nevartojantiems mėsos, nes viename puodelyje kruopų yra net 15 % dienos normos geležies.

Taip pat kynvoje esantis baltymų kiekis yra didesnis nei kituose kruopose ar grūduose, todėl ją verta įtraukti į savo mitybos racioną suvartojantiems mažai baltymų ar nevalgantiems gyvulinių produktų.

Kitas labai svarbus aspektas – bolivinė balanda vienoje porcijoje turi net 5 g skaidulų, kurios maitina jūsų virškinamajame trakte esančias gerąsias bakterijas, o tai teigiamai veikia virškinimą ir skatina reguliarų tuštinimąsi.

Deja, dauguma žmonių neįtraukia pakankamai skaidulinių medžiagų į savo mitybos racioną, todėl kenčia nuo vidurių užkietėjimo, todėl dažnas kynvos vartojimas gali pagerinti šią būklę.

Stiprina širdį, mažina svorį

Ši kruopa pasižymi dar keliais sveikatai palankiais dalykais. Bolivinė balanda yra geras kelių maistinių medžiagų, kurios gali padėti pagerinti širdies ligų rizikos veiksnius, pavyzdžiui, MTL cholesterolio ir trigliceridų kiekį, šaltinis.

Taip pat šiose kruopose yra tirpių skaidulų, kurios jungdamosi su cholesteroliu plonojoje žarnoje, neleidžia jam absorbuotis į kraują, kas sumažina lipidų kiekį kraujyje ir neleidžia kauptis papildomiems riebalams, todėl reguliarus kynvos vartojimas vietoj ryžių ar bulvių gali padėti numesti nereikalingą svorį.

2020 metais atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 40 vyresnio amžiaus žmonių, parodė, kad šios kruopos įtraukimas į savo mitybos racioną padėjo atsikratyti bent kelių papildomų kilogramų.

Jau minėtos skaidulos, esančios bolivinėje balandoje, padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą ir stabilų cukraus kiekį kraujyje, kas sumažina norą tiesti ranką prie ne itin sveikų užkandžių.