PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2023 m. Balandžio 23 d. 18:37

Batatai ant smaližių stalo: tai ne tik garnyras

Lietuva

Rawpixel. com nuotr.

EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“


264929

Lietuviai batatus itin pamėgę, tačiau ne visi žino, kad šios daržovės yra tokios universalios, jog gali būti valgomos ne tik kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, bet ir puikiai tikti desertų gamybai. Kulinarijos meistrai dalijasi sveikuoliškų saldėsių iš valgomųjų batatų receptais, pridurdami, kodėl produktą turėtų valgyti kiekvienas, besirūpinantis savo mityba.

Svarbu nepamiršti auksinės taisyklės

Mitybos ekspertė Brigita Baratinskaitė sako, kad mitybai rinktis batatus yra sumanus ir sveikintinas sprendimas. Ji pastebi: šios daržovės apetitą žadina maloniu skoniu, be to, gali sumažinti lėtinių ligų bei vėžinių susirgimų vystymąsi, sulėtinti senėjimą, pagerinti žarnyno veiklą ir regėjimą.

„Valgomieji batatai gausūs beta karotino, vitaminų C, A, D, magnio, kalio. Ši daržovė ir labai maistinga, praturtinta antioksidantais, skaidulomis, natūraliais angliavandeniais. Visgi reiktų atsižvelgti į nemažą kiekį kalorijų, kurių turi šios daržovės, ir jas, kaip ir kiekvieną panašų produktą, skanauti su saiku. Tačiau, laikantis tokios auksinės mitybos taisyklės, valgomieji batatai suteiks daugybę naudos sveikatai, imuninei sistemai, įvairių ligų prevencijai“, – sako B. Baratinskaitė.

Norint pasimėgauti šių daržovių nauda, reiktų tinkamai jas paruošti. Antraip, tikina B. Baratinskaitė, lengva prarasti visas naudingąsias batatų savybes. Todėl ji pataria daržovių jokiais būdais nekepti aliejuje, bet rinktis paruošimą garuose, orkaitėje arba valgomuosius batatus valgyti išvirtus.

„Yra ir daugiau šių daržovių panaudojimo būdų. Jos tokios universalios, kad puikiai tinka ne tik pagardinti įprastus patiekalus, bet ir gaminti nuostabaus skonio desertus. Tuo įsitikinti lengva išbandžius keletą įdomesnių receptų“, – kulinarines idėjas pristato maisto ekspertė.

Freepik.com nuotr.

Batatų braunis

Reikės:

  • Pusės stiklinės ekologiško riešutų sviesto
  • 2 v. š. klevų sirupo
  • 2 v. š. iek pat ekologiškos kakavos
  • Plytelės juodojo šokolado
  • 2 vidutinio dydžio valgomųjų batatų

Gaminimas: pirmiausia, nuplaukite batatus. Jų lupti nereikia. Keliose vietose pabadykite šakute, susukite į foliją, kepkite apie valandą 200 laipsnių temperatūros orkaitėje. Daržovės turi visiškai iškepti ir tapti minkštos. Joms iškepus, atvėsinkite, tada nulupkite, sutrinkite trintuvu. Masė turi būti puri ir vientisa. Tuometį ją į dubenį sudėkite kartu su riešutų sviestu, klevų sirupu, kakava ir smulkintu šokoladu. Viską išmaišykite. Masę dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą, kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje gerą pusvalandį. Ištraukite, leiskite atvėsti ir mėgaukitės.

Zulfiska nuotr.

Maskarponės ir batatų spurgytės

Reikės:

  • 2 saldžiųjų bulvių
  • 200 g maskarponės sūrio
  • 1 kiaušinio
  • 2 šaukštų avižinių miltų
  • 2 šaukštų kvietinių miltų
  • 3 šaukštų krakmolo

Gaminimas: batatus stambiai supjaustykite, išvirkite su lupenomis. Virkite apie valandą, leiskite atvėsti, nulupkite, sutrinkite iki vientisos masės. Į dubenį sudėkite visus ingredientus, įmuškite kiaušinį, gerai išmaišykite. Turi pavykti tiršta, bet prie rankų nelimpanti tešla. Suformuokite apvalias spurgytes, sudėkite į verdantį vandenį, kai iškils į paviršių, pavirkite apie 8 minutes. Ištraukite ir ragaukite.

Su šiuo patiekalu puikiai dera uogienė, grietinė, graikinis jogurtas.

Parengta pagal pranešimą spaudai