PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2023 m. Vasario 1 d. 15:22

Baltyminis maistas: nauda tokia didelė, jog abejonių dėl vartojimo būtinybės negali būti

Lietuva

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT


258059

Ką valgai, tas ir esi, tiesa? Džiugi tendencija, jog šis posakis, atkeliavęs iš senų laikų, tampa aktualus vis dažnesniam sąmoningai mąstančiam žmogui. Mūsų sveikatą lemia genetinis paveldimumas, savijautą ir nuotaiką – išlipimas iš lovos „ta koja“, kartais – palankiai (ar, deja, nelabai) susiklosčiusios aplinkybės ar net mėnulio fazės.

Visgi, tiek emocinę, tiek psichologinę būseną didžia dalimi nulemia atsakingas požiūris į visavertę mitybą. Baltyminis maistas, gausus reikiamu kiekiu įvairių rūšių aminorūgščių, turėtų sudaryti pakankamą dalį kiekvieno iš mūsų dienos raciono. Kodėl ir kaip tai užtikrinti?

Kodėl žmogaus organizmui baltymai maiste yra gyvybiškai būtini?

Baltymai – kiekvienoje žmogaus kūno ląstelėje esanti maisto medžiaga, sudaryta iš aminorūgščių. Kiekvieno baltymo struktūros ypatybės bei konkrečios atliekamos funkcijos priklauso nuo to, kokios aminorūgštys (jų priskaičiuojama daugiau nei 20) ir kokia tvarka susijungia į grandinę.

  • Baltymai vaizdžiai vadinami organizmo statybine medžiaga, randama žmogaus plaukuose, odoje, akyse, raumenyse, kauluose ir įvairiuose organuose.
  • Tai – medžiaga, užtikrinanti sklandų audinių vystymąsi, palaikanti jų funkcionavimą ir padedanti atsistatyti.
  • Baltymai – pagrindinis energijos šaltinis.
  • Baltymai – sudėtinė antikūnių, saugančių organizmą nuo įvairių ligų ir virusų, dalis. Tad, faktas, jog baltyminiai produktai – retas „svečias“ Jūsų lėkštėje, tikėtina, yra pagrindinė nusilpusio imuniteto ir nuolat „kimbančių“ ligų priežastis.
  • Fermentai, dalyvaujantys įvairiuose organizme vykstančiuose cheminiuose procesuose (pavyzdžiui, virškinime) – ne kas kita, kaip baltymai. Vadinasi, pristigus šios medžiagos, sutrinka ir įprastų organizmo procesų veikla.
  • Baltymai (tiksliau – hemoglobino baltymas) perneša deguonį, reikiamu jo kiekiu aprūpindami kiekvieną mūsų kūno ląstelę.
  • Tai – maisto medžiaga, dalyvaujanti metabolizmo (medžiagų apykaitos) procese.

Išskyrėme tik dalį baltymų atliekamų funkcijų. Net jei į kai kurias, norint suprasti esmę, reikia geriau įsigilinti, akivaizdu, jog baltymai maiste – ne tik formalus „pliusiukas“, bet būtinybė, siekiant džiaugtis gera sveikata, savijauta ir išvaizda.

Kokie yra pagrindiniai baltymų šaltiniai?

Pagrindiniai baltymų šaltiniai – tiek įvairūs gyvulinės (vištiena, jautiena, žuvis, kiaušiniai, varškė ir kita), tiek ir augalinės kilmės (soja, pupelės, žirniai, riešutai, grikiai, ryžiai ir kita) produktai. Idealu, jei Jūsų lėkštėje vyrauja harmonija ir, vartodami įvairius maisto produktus, aprūpinate savo organizmą reikiamu kiekiu skirtingų aminorūgščių.

Vegetarams, veganams ir kitiems, dėl sveikatos ar psichologinių nusistatymų nevartojantiems visų ar dalies gyvulinės kilmės produktų, būtina ieškoti alternatyvų, kaip patenkinti organizmo poreikius tam tikroms maisto medžiagoms, vitaminams ir mineralams. Pavyzdžiui, jei omega-3 papildai nėra priimtini, šią rūgštį galima gauti, vartojant linų sėmenis, kanapių sėklas, kalafiorą, briuselinius kopūstus ir kitus produktus.

Tokiu atveju nepamainomu aminorūgščių šaltiniu tampa augaliniai baltymai. Pastarieji, remiantis mokslininkų atliktais tyrimais, be anksčiau aptartų privalumų, gali padėti sureguliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Ar šiuolaikiniam skubančiam žmogui pakanka laiko tinkamai maitintis?

Visiškai suprantama, jog, dėl įtempto gyvenimo ritmo, galite nerasti laiko 3 „normaliems“ valgymams tuo pačiu dienos metu. Ne nuodėmė, jog retkarčiais naudojatės ir greitojo maitinimo įstaigų paslaugomis. Visgi, grįžti į „doros“ kelią ir skirti dėmesį visavertei mitybai yra privaloma be jokių pasiteisinimų.

Jau apžvelgėme, kokias įvairiapuses funkcijas atlieka ir kokią naudą žmogaus organizmui atneša baltymai maiste. Akivaizdu, jog, reguliariai negaunant reikiamo jų kiekio, ims stigti fizinių ir emocinių jėgų, reikalingų produktyviam kasdienių darbų atlikimui.

Toli gražu ne kiekvieną dieną atrandate laiko baltymais gausių pietų ar vakarienės gamybai (pavyzdžiui, vištienos krūtinėlės su sūrio ir brokolių padažu)? Pasirūpinkite, jog Jūsų virtuvėje (o gal – tiesiog rankinėje) visada būtų greitai pagaminami arba kaip sveikesnis užkandis tinkami vartoti baltyminiai produktai.

Pasiūlos šių produktų atžvilgiu, reaguojant į šiuolaikinių vartotojų poreikius, tikrai netrūksta. Tai gali būti, pavyzdžiui, baltyminiai makaronai, turtingi ne tik proteinais bei kitomis būtinomis maisto medžiagomis ir elementais, bet, kas aktualu dažnam, sudėtyje neturintys glitimo. O gal – ne tik maistingas, bet ir skanus baltyminis batonėlis, kuriuo mėgausitės kaip užkandžiu, o vaikai – kaip sveikesne saldumynų alternatyva? Tereikia atrasti tinkamiausius, skonio receptoriams priimtiniausius produktus, galinčius papildyti Jūsų baltymų „rezervą“.

Reklama