Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT
Visgi, tiek emocinę, tiek psichologinę būseną didžia dalimi nulemia atsakingas požiūris į visavertę mitybą. Baltyminis maistas, gausus reikiamu kiekiu įvairių rūšių aminorūgščių, turėtų sudaryti pakankamą dalį kiekvieno iš mūsų dienos raciono. Kodėl ir kaip tai užtikrinti?
Baltymai – kiekvienoje žmogaus kūno ląstelėje esanti maisto medžiaga, sudaryta iš aminorūgščių. Kiekvieno baltymo struktūros ypatybės bei konkrečios atliekamos funkcijos priklauso nuo to, kokios aminorūgštys (jų priskaičiuojama daugiau nei 20) ir kokia tvarka susijungia į grandinę.
Išskyrėme tik dalį baltymų atliekamų funkcijų. Net jei į kai kurias, norint suprasti esmę, reikia geriau įsigilinti, akivaizdu, jog baltymai maiste – ne tik formalus „pliusiukas“, bet būtinybė, siekiant džiaugtis gera sveikata, savijauta ir išvaizda.
Pagrindiniai baltymų šaltiniai – tiek įvairūs gyvulinės (vištiena, jautiena, žuvis, kiaušiniai, varškė ir kita), tiek ir augalinės kilmės (soja, pupelės, žirniai, riešutai, grikiai, ryžiai ir kita) produktai. Idealu, jei Jūsų lėkštėje vyrauja harmonija ir, vartodami įvairius maisto produktus, aprūpinate savo organizmą reikiamu kiekiu skirtingų aminorūgščių.
Vegetarams, veganams ir kitiems, dėl sveikatos ar psichologinių nusistatymų nevartojantiems visų ar dalies gyvulinės kilmės produktų, būtina ieškoti alternatyvų, kaip patenkinti organizmo poreikius tam tikroms maisto medžiagoms, vitaminams ir mineralams. Pavyzdžiui, jei omega-3 papildai nėra priimtini, šią rūgštį galima gauti, vartojant linų sėmenis, kanapių sėklas, kalafiorą, briuselinius kopūstus ir kitus produktus.
Tokiu atveju nepamainomu aminorūgščių šaltiniu tampa augaliniai baltymai. Pastarieji, remiantis mokslininkų atliktais tyrimais, be anksčiau aptartų privalumų, gali padėti sureguliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Visiškai suprantama, jog, dėl įtempto gyvenimo ritmo, galite nerasti laiko 3 „normaliems“ valgymams tuo pačiu dienos metu. Ne nuodėmė, jog retkarčiais naudojatės ir greitojo maitinimo įstaigų paslaugomis. Visgi, grįžti į „doros“ kelią ir skirti dėmesį visavertei mitybai yra privaloma be jokių pasiteisinimų.
Jau apžvelgėme, kokias įvairiapuses funkcijas atlieka ir kokią naudą žmogaus organizmui atneša baltymai maiste. Akivaizdu, jog, reguliariai negaunant reikiamo jų kiekio, ims stigti fizinių ir emocinių jėgų, reikalingų produktyviam kasdienių darbų atlikimui.
Toli gražu ne kiekvieną dieną atrandate laiko baltymais gausių pietų ar vakarienės gamybai (pavyzdžiui, vištienos krūtinėlės su sūrio ir brokolių padažu)? Pasirūpinkite, jog Jūsų virtuvėje (o gal – tiesiog rankinėje) visada būtų greitai pagaminami arba kaip sveikesnis užkandis tinkami vartoti baltyminiai produktai.
Pasiūlos šių produktų atžvilgiu, reaguojant į šiuolaikinių vartotojų poreikius, tikrai netrūksta. Tai gali būti, pavyzdžiui, baltyminiai makaronai, turtingi ne tik proteinais bei kitomis būtinomis maisto medžiagomis ir elementais, bet, kas aktualu dažnam, sudėtyje neturintys glitimo. O gal – ne tik maistingas, bet ir skanus baltyminis batonėlis, kuriuo mėgausitės kaip užkandžiu, o vaikai – kaip sveikesne saldumynų alternatyva? Tereikia atrasti tinkamiausius, skonio receptoriams priimtiniausius produktus, galinčius papildyti Jūsų baltymų „rezervą“.
Reklama