PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 16 d. 16:16

Baltarusijoje suteikta malonė dar 37 kaliniams, nuteistiems už ekstremizmą

Pasaulis

Aliaksandras Lukašenka / Scanpix nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


318825

Pirmadienį per naujausią amnestijos bangą Baltarusiją valdantis Aliaksandras Lukašenka suteikė malonę 37 kaliniams, nuteistiems už „ekstremistinius nusikaltimus“ – šį terminą Minskas vartoja politiniams kaliniams apibūdinti.

Baltarusijos valstybinės agentūros „Belta“ pranešime sakoma, kad A. Lukašenka „prieš Nacionalinės vienybės dieną pasirašė įsaką dėl malonės suteikimo dar 37 žmonėms, nuteistiems už ekstremistinius nusikaltimus“, tarp jų yra lėtinėmis ligomis sergantys asmenys ir pensininkai.

Pirmadienį paskelbtas pranešimas apie malonės suteikimą yra jau ketvirtas nuo liepos mėnesio. Paleistų kalinių tapatybės neskelbiamos. A. Lukašenkos biuras pavadino šį žingsnį „dar vienu valstybės humanizmo gestu įstatymų pažeidėjų atžvilgiu“, pranešime sakoma, kad kaliniai „gailėjosi“.

Baltarusijoje yra šimtai politinių kalinių, daugelis jų buvo įkalinti Minskui 2020 m. susidorojus su masiniais protestais prieš A. Lukašenką. Precedento neturėję protestai prieš vyriausybę kilo, kai A. Lukašenka pasiskelbė prezidento rinkimų nugalėtoju, protestuotojai kaltino jį suklastojus rinkimų rezultatus. Per susidorojimą šimtai žmonių buvo įkalinti, tūkstančiai pabėgo iš šalies.

A. Lukašenka valdo Baltarusiją nuo 1994 metų.