PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Liepos 9 d. 11:23

Baltarusijoje 12 metų kalėti nuteista Vilniuje gyvenanti žmogaus teisių aktyvistė O. Karač

Vilnius

BNS Fotobanko nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


308471

Baltarusijoje pirmadienį 12 metų kalėti nuteista Vilniuje gyvenanti žmogaus teisių aktyvistė, organizacijos „Mūsų namai“ vadovė Olga Karač.

Bresto apygardos teismas O. Karač taip pat skyrė 600 tūkst. Baltarusijos rublių (170 tūkst. eurų) baudą.

Toje pačioje byloje 12 metų įkalinimo bausmės buvo skirtos ir Veranikai Capkalai, kuri 2020-aisiais drauge su Maryja Kalesnikava ir Sviatlana Cichanouskaja vadovavo istoriniams protestams prieš autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, opozicinės partijos „Narodnaja Hramada“ laikinajam pirmininkui Jauhenui Vilskiui, buvusiam pareigūnui Anatoliui Kotavui, kuris atsistatydino protestuodamas prieš rinkimų klastojimą, bei kultūros aktyvistui Vadzimui Dzmitrenakui.

Jiems taip pat skirtos įvairaus dydžio baudos.

Visi bylos figūrantai nuteisti už akių. Jie buvo apkaltinti pagal penkis baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl „sąmokslo arba bandymo įvykdyti perversmą siekiant užgrobti valstybės valdžią antikonstitucinėmis priemonėmis“, „pagalbos ekstremistinei veiklai“, „ekstremistinio darinio kūrimo“, „Baltarusijos Respublikos diskreditavimo“ ir „Aliaksandro Lukašenkos šmeižimo“.

Pernai rugpjūtį Lietuvos migracijos departamentas nusprendė nesuteikti O. Karač prieglobsčio, nes, Valstybės saugumo departamento teigimu, jos gyvenimas Lietuvoje kelia grėsmę nacionaliniam saugumui dėl ryšių su Rusijos žvalgyba.

Visgi tuo pačiu Migracijos departamento sprendimu organizacijos „Mūsų namai“ vadovei suteiktas laikinas leidimas gyventi Lietuvoje humanitariniu pagrindu.

O. Karač teigia, jog toks sprendimas yra nepagrįstas, o įrodymai apie ryšius su Rusijos žvalgyba nebuvo pateikti.

Pati aktyvistė yra patvirtinusi, kad pernai pavasarį Lietuvos saugumo buvo įspėta dėl ryšių su Rusijos žvalgyba, tačiau susilaikė nuo išsamesnių komentarų.

Aktyvistė dėl Lietuvoje nesuteikto jai prieglobsčio kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).

„Mūsų namai“ skelbia teikiantys baltarusiams humanitarinę, psichologinę ir kitokią pagalbą tiek jų tėvynėje, tiek Lietuvoje, vykdantys žmogaus teisių pažeidimų stebėseną.

Šią organizaciją Minskas 2022 metais paskelbė ekstremistine, o 2021 metais Baltarusijos KGB O. Karač įtraukė į teroristų sąrašą.