PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 4 d. 15:37

Baltarusija suteikė malonę 30 kalinių, nuteistų už protestus

Pasaulis

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka / Kremlin.ru

EtapliusŠaltinis: BNS


316997

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka suteikė malonę 30 žmonių, nuteistų už antivyriausybinius protestus, trečiadienį pranešė jo biuras, praėjus ketveriems metams po masinių demonstracijų Rusijos sąjungininkėje.

„Malonė suteikta septynioms moterims ir 23 vyrams. Dauguma jų yra nepilnamečių (vaikų) ir mažų vaikų tėvai“, – sakoma A. Lukašenkos biuro pareiškime, kur šis žingsnis vadinamas „humanišku gestu šių žmonių atžvilgiu“.

Pranešime neskelbiama, kurie kaliniai sulaukė malonės.

Minsko režimas susidorojo su masiniais prodemokratiniais protestais, kilusiais A. Lukašenkai paskelbus, kad jis buvo išrinktas šeštai kadencijai iš eilės. Valdžia pradėjo didelio masto represijas prieš kitaminčius, žurnalistus ir aktyvistus.

Baltarusijos opozicija ir Vakarų valstybės nelaiko A. Lukašenkos teisėtai išrinktu šalies vadovu, Minsko režimui yra paskelbtos sankcijos.

Garsios teisių gynimo grupės „Viasna“ duomenimis, Baltarusijoje yra apie 1,4 tūkst. politinių kalinių. Dar tūkstančiai žmonių pabėgo iš šalies.

Praėjusią savaitę baltarusių opozicija tremtyje pareiškė, kad protestų lyderė Marija Kalesnikava yra „lėtai žudoma“ kalėjime Baltarusijos rytuose. Opozicija teigė, kad ji laikoma nuolatinėje izoliacijoje.

Pastaraisiais mėnesiais Minskas nekart skelbė apie politiniams kaliniams suteiktą malonę.

Liepą A. Lukašenka suteikė malonę vokiečiui Rico Kriegeriui, nuteistam mirties bausme už šnipinėjimą, kuris buvo iškeistas per plataus masto apsikeitimą kaliniais. Jame dalyvavo, be kita ko, Jungtinės Valstijos ir Rusija.