Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
N. Žaliaduonienės dukra Vaida Urbanskienė (nuotr.) padeda mamai įsikurti.
Kestutis MatuleviciusŠaltinis: Etaplius.lt
Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ lėšomis pasinaudojusi Bajoriškių kaimo gyventoja Nijolė Žaliaduonienė džiaugiasi ne tik sėkmingai liepos mėnesį startavusi kepimo versle, bet ir planuoja plėstis.
Verslo planui įgyvendinti pagal programą numatyta skirti 16 tūkst. eurų, pusė jų jau išmokėta. Už šias lėšas „Bajoriškių kepyklėlei“ nupirkta kepimo procesui reikalinga įranga: du šaldytuvai, konvekcinė kepimo krosnis, daržovių pjaustyklė, mėsmalė, tešlos maišyklė, įvairios lentynos, nerūdijančio plieno stalai. Tiesa, 12 tūkst. eurų teko pridėti asmeninių santaupų, bet po Naujųjų metų, jei tikrintojai neras pažeidimų, N. Žaliaduonienei bus pervesta likusi projekte numatyta suma.
Nors baimintasi, ar pavyks surasti patyrusių ir motyvuotų darbuotojų, tačiau kepyklos vadybininkė Violeta Lieguvienė teigė, kad sėkmė nenusisuko – abi kepėjos savo amato įgūdžius buvo gilinusios kitose Lazdijų rajono kepyklose, o daug metų pardavimo srityje dirbusi moteris tik prieš penkias dienas buvo užsiregistravusi Užimtumo tarnyboje. Vietoje pagal projektą planuoto įdarbinti vieno asmens šiandien čia triūsia keturi.
„Bajoriškių kepyklėlės“ produkcija jau prekiaujama ne tik Lazdijų centre, šalia tos pačios Užimtumo tarnybos esančiose patalpose, bet ir Veisiejų bei Kalvarijos turguose. Kalvarijoje sekmadieniais parduodama 60–70 kg bandelių per kelias valandas. Visai nerizikinga kepiniais prekiauti ketvirtadieniais Veisiejų turguje – jei kas lieka, švieži gaminiai greitai atvežami į parduotuvę rajono centre.
Kepyklos savininkė N. Žaliaduonienė gali pasigirti plačiu asortimentu – maždaug keturiasdešimčia kepinių pavadinimų. Tai ir 18-kos rūšių bandelės su įvairiais džemais, ir bandelės su aguonomis bei cinamonu, su varške ir razinomis, su spirgučiais, su dešrelėmis, tai ir pica, ir kibinai su kiauliena, vištiena ir kalakutiena, su varške ir špinatais, su kiauliena ir miško grybais. Pirkėjų įpročius mėgstanti tyrinėti vadybininkė V. Lieguvienė atkreipė dėmesį, kad, pavyzdžiui, vyresnėms M. Gustaičio gimnazijos moksleivėms labiau patinka kibinai, jaunesnėms – bandelės su aguonomis ir cinamonu, berniukams – bandelės su spirgučiais ir dešrelėmis.
Nors kepykla bendradarbiauja su tokiais žinomais produkcijos tiekėjais kaip UAB „Sanitex“, UAB „Alijasas“, UAB „Leipurin“, UAB „Mėsos meistrai“ ir kitais, tačiau mėsą kibinams ir kiaušinius perka Lazdijų IKI ir „Maximoje“. Dažniausiai kiekiai būna nemaži – maždaug 1000 kiaušinių ir 30 kg mėsos, kuri malama jau Bajoriškėse.
Bendradarbės bei kaimynės N. Žaliaduonienė ir V. Lieguvienė (beje, patalpas verslui N. Žaliaduonienė išsinuomojusi iš V. Lieguvienės) dėkoja ne tik pirkėjams, noriai smaguriaujantiems „Bajoriškių kepyklėlės“ gaminiais. Jos nepaprastai vertina ir šiltą atmosferą kolektyve – sulaukiančios nemažai prašymų priimti į darbą.
Artimiausi kaimynių planai – įsigyti autoparduotuvę, kad galėtų produkcija prekiauti šventėse, ir atidaryti prekybos vietą Turistų gatvėje – „priversti“ į Lenkiją važiuojančius lietuvius pajamas palikti Lazdijų rajone.