REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 26 d. 10:32

Baisogališkiams planuojamą amunicijos gamyklą pristatė ministrė

Radviliškis

Radviliškio rajono savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Radviliškio rajono savivaldybė


306521

Praėjusią savaitę Baisogaloje lankėsi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, kuri gyventojams pasakojo apie būsimą Vokietijos ginklų pramonės milžinės „Rheinmetall“ gamyklą, atsakė į vietos žmonių klausimus ir išklausė jų pageidavimus.

„Džiugu, kad dauguma žmonių supranta, jog tokios gamyklos atėjimas bus į naudą ir Baisogalos miesteliui, ir visam Radviliškio rajonui“, - sakė susitikime dalyvavęs Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis.

Pavyko pritraukti pilną gamybos liniją

Pačioje susitikimo pradžioje ministrė atsiprašė baisogaliečių už tai, kad neteisingai tardavo jų miestelio pavadinimą, ir žadėjo pasitaisyti.

A. Armonaitė pasakojo, kad šalia Baisogalos planuojamoje statyti gamykloje bus gaminami 155 milimetro artilerijos sviediniai, kuriais šaudoma iš haubicų. Anot ministrės, šie sviediniai yra labai brangūs, vienas kainuoja apie 4 tūkstančius eurų, o dėl karo Ukrainoje jų poreikis yra labai išaugęs, nes tokie sviediniai naudojami ir Ukrainoje, ir visoje Europoje, ir Lietuvos kariuomenėje.

„Mums pavyko pritraukti pilną gamybos liniją, tuo mes Lietuvoje esame išskirtiniai“, - sakė viešnia iš sostinės. Ji džiaugėsi, jog jeigu vietoje patys pasigaminsime sviedinius, mums negrės jų trūkumas.

Darbo vietos bus įvairios

Ministrė informavo, kad su investuotojais jau pasirašyta sutartis ir suteiktas stambaus investuotojo statusas. „Rheinmetall“ į naują gamyklą įsipareigojo investuoti ne mažiau kaip 180 milijonų eurų ir sukurti ne mažiau kaip 150 darbo vietų.

Baisogaliečiai ministrės klausė, kokių darbuotojų reikės būsimai gamyklai, gal jie atsiveš ir įdarbins užsieniečius?

A. Armonaitė sakė, jog Vokietijos įmonė nestatytų gamyklos Lietuvoje, jeigu planuotų darbuotojus į ją vežti iš savo šalies. „Darbo vietos bus įvairios: nuo inžinerinių specialybių iki paprastesnių darbų“, - sakė ministrė ir pridūrė, kad įmonės vėliau linkusios plėstis ir samdyti naujus darbuotojus.

Verslininkai nori teikti paslaugas

Susitikime su gyventojais dalyvavęs rajono meras Kazimieras Račkauskis išsakė vietos verslininkų pageidavimus susitikti su įmonės vadovais ir pasiūlyti savo paslaugas, nes verslininkams rūpi, ar jie galės tikėtis užsakymų iš naujosios gamyklos.

„Jeigu gamyba galės naudotis vietos verslo paslaugomis, tai taip ir darys, nes visada stengiasi trumpinti verslo grandines“, - atsakė ministrė. Ji pažadėjo radviliškiečių pageidavimus perduoti investuotojams.

Turės ir papildomų apsaugos priemonių

Gyventojai dažnai nerimauja ir dėl gamyklos saugumo, ar ji turės papildomą apsaugą nuo galimų priešo atakų. Pasak ministrės, jau šiuo metu oro gynybos pajėgos saugo Zoknių oro uostą ir Radviliškio rajone esančius karinius objektus, todėl jau dabar ši teritorija yra apsaugota oro gynybos sistemų.

A. Armonaitė užsiminė, kad gamykla turės ir papildomų apsaugos priemonių, tačiau ši informacija kol kas yra konfidenciali, todėl ministrė jos atskleisti negalėjo.

Išsklaidė nuogąstavimus dėl triukšmo

Baisogaliečiai viešnios teiravosi, ar gamykla nekels didelio triukšmo, neužterš gamtos bei vadinamosios Baisogalos jūros.

Ministrė užtikrino, kad poveikio aplinkai vertinimas bus atliekamas laikantis visų reikalavimų. „Įstatymų privalo būti laikomasi, nes esame Europos Sąjungos valstybė, o ne bananų respublika“, - užtikrino A. Armonaitė. Ji pridūrė, kad investuotojai yra pasaulinio lygio kompanija, kuriai labai svarbi jos reputacija, aplinkosauga, tvari energetika ir žaliojo kurso reikalavimai, jie siekia glaudaus bendravimo su vietos bendruomene.

Viešnia išsklaidė ir gyventojų nuogąstavimus dėl galimo triukšmo. „Lietuvoje gamykla triukšmo nekels, nes čia bus vykdoma tik gamyba ir sandėliavimas, bet ne bandymai, kaip kai kuriose kitose gamyklose“, - aiškino ji.

Žemės sklypas jau perduotas

Birželio 19 dieną, atsižvelgusi į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto tarybos sutikimą perduoti Kemėrų kaime, Baisogalos seniūnijoje, esantį žemės sklypą Vokietijos amunicijos gamyklos statybai, Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriuo vietoj minėto sklypo universitetui nutarė perleisti tame pačiame Radviliškio rajone esančius kitus 6 sklypus. Universitetui perduodami sklypai pagal bendrą plotą, žemės ūkio naudmenų plotą ir našumo balą yra didesni.

Nutarimu valstybės institucijos įpareigotos sudaryti sąlygas universitetui nuimti šiuo metu universiteto valdomame sklype auginamų pasėlių derlių. Parengiamųjų statybos darbų pradžia numatoma jau šių metų spalį.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA