PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 27 d. 08:34

Baigėsi tarptautinis menininkų pleneras „Veisiejų pavasaris“

Lazdijai

Etaplius.LTŠaltinis: Lazdijų rajono savivaldyb


302448

Žavus ir trumpas. Taip galima apibūdinti kiekvieną pavasarį. „Veisiejų pavasaris“ menininkų plenerą – taip pat. Savaitė laiko nuo plenero atidarymo prabėgo akimirksniu. Gausus būrys kūrėjų iš Ukrainos, Latvijos ir Lietuvos paliko Veisiejų krašte ženklų pėdsaką – savo darbus, kurie užpildė Veisiejų miesto įstaigų, gatvių erdves. Nemaža dalis jų keliaus į Krikštonis, į Krikštonių Kristaus Karaliaus bažnyčią, jos atnaujinimui, kitais metais minint ypatingą datą – parapijos 100 metų jubiliejų.

Iškilmingame tarptautinio menininkų plenero „Veisiejų pavasaris“ uždaryme, kuris tradiciškai vyko Veisiejų VESK aktų salėje, dalyvavo Lazdijų rajono savivaldybės vicemeras Dalius Mockevičius, Seimo nariai Robertas Šarknickas ir Zenonas Streikus, Vilniaus VESK direktorius bei vienas pagrindinių plenero rėmėjų Saulius Zybartas.

„Kai atvažiuoji į Veisiejus, visuomet pasijunti apsuptas kultūros. Jūs, kurie buvote toje apsuptyje ištisą savaitę, turėjote pajusti tą ypatingą Veisiejų kultūrinę energiją“, – sakė sveikindamas tarptautinio menininkų plenero „Veisiejų pavasaris“ dalyvius – iš trijų šalių atvykusius dailininkus – Lazdijų rajono savivaldybės vicemeras Dalius Mockevičius. Jis akcentavo, jog švietimas ir kultūra yra tos sritys, kurioms vietos valdžia, net ir taupiai gyvendama, pinigų visuomet privalo atrasti. Ir pažadėjo – pleneras „Veisiejų pavasaris“ Lazdijų rajono savivaldybės visuomet bus remiamas. Jam antrino ir Vilniaus VESK direktorius Saulius Zybartas, tvirtindamas, kad Veisiejų VESK patalpose gyvenantys ir kuriantys menininkai suteikia kūrybinio potencialo ir šio centro mokytojams bei mokiniams.

Šilčiausius žodžius plenero dalyviams skyrė Seimo nariai Robertas Šarknickas ir Zenonas Streikus, kurie pleneruose „Veisiejų pavasaris“, kaip ypatingos svarbos kultūros renginiuose, dalyvauja kasmet.

Dovanos ir nuoširdžiausi padėkos žodžiai kūrėjams keliavo nuo Veisiejų socialinės globos namų direktoriaus Zigmo Kukučionio. Trys menininkai čia paliko nuostabius savo darbus, kurie praskaidrins pilką ir dažnai nelengvą šių namų gyventojų kasdienybę.

Savivaldybės vicemeras Dalius Mockevičius, savivaldybės tarybos narys Rimas Kauzonas ir Veisiejų seniūnijos seniūnas Zenonas Sabaliauskas atsisveikinant išdalino plenero dalyvių sertifikatus bei dzūkiškas dovanas plenero „Veisiejų pavasaris“ dalyviams:

Dailininkams – Tetyanai Jagodkinai iš Ukrainos, Ievai Liepiniai iš Latvijos. Iš Lietuvos į plenerą suvažiavusiems – Rimui Bičiūnui (Vilnius), Lilijai Valatkienei (Vilnius), Elenai Griščenko (Druskininkai), Alfredui Jurevičiui (Druskininkai), Ritai Rimšienei (Kaunas), Ričardui Garbačiauskui (Šiauliai), Eugenijui Raugui (Dusetos), Arvydui Bagdonui (Vilnius), Andriui Mosiejui (Druskininkai), Deivydui Sinkevičiui (Druskininkai).

Taip pat gausiam būriui medžio drožėjų – Artūrui Zienkai (Alytus), Artūrui Janickui (Alytus), Gintarui Akstinui (Druskininkai), Juozui Videikai (Jurbarkas), Audriui Goberiui (Veisiejai).

Savo ranką pridėjusiems kalviams – ukrainiečiui Genadii Titov, Lietuvą atstovavusiems veisiejiečiams: Juozui Varneliui, Tomui Pacaičiui, Ramūnui Šuminskui ir Benui Jazerskui. Taip pat – menininkų darbus nuotraukose įamžinusiam žurnalistui Romui Sadauskui.

Plenero dalyviams ir svečiams koncertavo akordeonistų kvintetas "Žingsniai", vdovaujamas mokytojos ekspertės Irinos Gudebskienės.

Dešimtis kartų „ačiū“ skambėjo plenero uždarymo šventėje renginio organizatoriams Zenonui Sabaliauskui ir Vytautui Žukauskui, kuris yra ir plenero idėjos sumanytojas, krikštatėvis ir kiekvieno kasmetinio plenero idėjų generatorius.

Organizatoriai dėkojo renginio rėmėjams – Lazdijų rajono savivaldybei, Vilniaus VESK, Veisiejų seniūnijos bendruomenės komitetui, E. Jurkevičiaus IĮ, UAB „Eugesta“, Ritai ir Gintarui Rimšoms, „Lazdijų žvaigždei“ ir „Dzūkų žinioms“.

Tik bendrai sutelkus visiems jėgas plenero savaitė, pasak jo dalyvių, buvo nuostabi. Ukrainiečių bei latvių dailininkų lūpomis tariamas įvertinimas skambėjo tarptautiniu tapusiu žodžiu: „Pasaka“.