PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 26 d. 11:59

B. Pistorius: turime aiškiai pasakyti, kokia yra mūsų nuomonė apie antisemitizmą

Lietuva

B.Pistorius, L. Kasčiūnas / Josvydo Elinsko nuotr.

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA.LT


320646

Berlyno pozicija prieš antisemitizmą yra stipri, sako Lietuvoje viešintis Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius. Visgi, politikas nesiima komentuoti situacijos dėl stiprėjančių antisemitinių pažiūrų Lietuvoje.

„Antisemitizmas pasaulyje sklinda, taip. Vokietijoje – taip pat. Todėl mes labai stebime šias tendencijas ir turime aiškiai pasisakyti, kokia yra mūsų nuomonė apie antisemitizmą“, – ketvirtadienį Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė B. Pistorius, paklaustas, ar Berlynas gali pakeisti savo įsipareigojimus šalyje dislokuoti brigados dydžio karinį vienetą, jeigu į valdžią Lietuvoje ateitų radikalios politinės jėgos.

„Aš nekomentuosiu politinės situacijos Lietuvoje“, – nuo pasisakymų susilaikė ministras.

„Mūsų pasisakymas prieš antisemitizmą yra stiprus“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad stebint augantį buvusio parlamentaro, antisemitiniais pareiškimais Seimo nario priesaiką sulaužiusio Remigijaus Žemaitaičio vedamos „Nemuno aušros“ populiarumą, dalis politinių partijų viešai pareiškė, kad po Seimo rinkimų nematytų bendro darbo su šia partija.

Tokias kalbas sustiprino ir Seimo rinkimų favoritais laikomų socialdemokratų pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė, užsiminusi, jog neatmestų galimybių formuoti valdančiąją koaliciją su R. Žemaitaičio partija. Vėliau politikė savo poziciją pakeitė.

Tačiau socialdemokratų pozicija sulaukė viešos kritikos, akcentuojant, kad partijos „Nemuno aušra“ lyderis R. Žemaitaitis Konstitucinio Teismo buvo pripažintas dėl antisemitiniais pareiškimais sulaužęs Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidęs Konstituciją. Po tokio KT verdikto, politikas pats atsisakė Seimo nario mandato.

Reaguodama į V. Blinkevičiūtės pasisakymą Seimo pirmininkė ir Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen pareiškė, kad nematytų savo politinės jėgos koalicijoje su „Nemuno aušra“, o konservatorių lyderis G. Landsbergis paragino centro kairėje ir dešinėje esančias partijas tartis ir taip po rudenį vyksiančių rinkimų užkirsti kelią radikalioms jėgoms pateikti į valdžią.

Savo ruožtu G. Nausėda LRT televizijos laidoje užsiminė, jog R. Žemaitaičio antisemitiniai pasisakymai ir tikimybė, jog politiko vedama partija gali būti kitame Seime, sulaukė reakcijos ir iš užsienio – šalies vadovas įvardijo vieną svarbiausių Lietuvos partnerių Vokietiją.