PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 22 d. 11:51

B. Netanyahu išvyko į JAV susitikti su J. Bidenu (papildyta)

Pasaulis

B. Netanjahu. EPA-ELTA nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


310670

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pirmadienį išvyko į Vašingtoną, kur šią savaitę kreipsis į JAV Kongresą ir susitiks su iš rinkimų kovos besitraukiančiu prezidentu Joe Bidenu.

B. Netanyahu šį vizitą pavadino „labai svarbia kelione“, kuri vyksta „didžiulio politinio neapibrėžtumo“ metu, turėdamas omenyje J. Bideno sprendimą nesiekti perrinkimo ir Vašingtono spaudimą Izraeliui siekti paliaubų susitarimo su islamistų grupuote „Hamas“.

Ilgiausiai dirbantis Izraelio ministras pirmininkas trečiadienį taps pirmuoju užsienio lyderiu, keturis kartus pasakiusiu kalbą bendrame JAV Kongreso abejų rūmų posėdyje. Šiuo požiūriu B. Netanyahu aplenks britų karo metų lyderį Winstoną Churchillį, pasakiusį tris tokias kalbas.

B. Netanyahu žodžiais, kreipdamasis į Kongresą jis sieks įtvirtinti Izraeliui labai svarbią abiejų JAV partijų paramą.

„Pasakysiu savo draugams abiejose partijose, kad nepriklausomai nuo to, ką amerikiečiai išsirinks savo kitu prezidentu, Izraelis liks nepakeičiamas ir stiprus Amerikos sąjungininkas Artimuosiuose Rytuose“, – sakoma B. Netanyahu pareiškime, paskelbtame kelios minutės prieš jo skrydį iš Ben Guriono oro uosto.

„Šiuo karo ir netikrumo metu svarbu, jog Izraelio priešai žinotų, kad Amerika ir Izraelis šiandien laikosi kartu ir [laikysis kartu] rytoj, ir visuomet“, – sakė B. Netanyahu.

Sekmadienį su J. Bideno darbotvarke susipažinęs šaltinis pranešė, kad Izraelio ministro pirmininko planai šią savaitę Baltuosiuose rūmuose susitikti su JAV prezidentu nesikeičia, nepaisant demokrato pasitraukimo iš rinkimų.

J. Bidenas prezidento poste dirbs iki kitų metų sausio 20-osios.

Sekmadienį JAV lyderis paskelbė nebekandidatuosiantis lapkritį vyksiančiuose šalies prezidento rinkimuose ir išreiškė paramą viceprezidentei Kamalai Harris kaip numanomai demokratų kandidatei.

Pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, teigė, kad tikslus susitikimo su Izraelio premjeru laikas dar nenustatytas, kadangi J. Bidenas sveiksta nuo COVID-19.

B. Netanyahu kalbą Kongrese turėtų pasakyti trečiadienį. Jis taip pat turėtų susitikti su K. Harris.

Premjero kalba gali sukelti sumaištį abiejose vandenyno pusėse: Viduriniuose Rytuose ieškoma būdų susitarti dėl paliaubų tarp Izraelio ir „Hamas“, didėja susirūpinimas dėl galimo karo išplitimo į Libaną ir Jemeną, o Jungtinėse Valstijose prezidento rinkimų kampanija tampa vis labiau įtempta.

Vašingtonas baiminasi neigiamos reakcijos dėl augančio civilių aukų skaičiaus Gazos Ruože, o B. Netanyahu galvos skausmą taip pat kelia „Hamas“ pagrobtų įkaitų šeimų protestai Izraelyje.

J. Bidenas ir kai kurie Izraelio ministrai sako, kad įmanomas susitarimas tarpininkaujant Katarui, Egiptui ir JAV.

Pagal gegužę išdėstytą planą siūloma šešioms savaitėms nutraukti ugnį ir per tą laiką iškeisti kai kuriuos įkaitais laikomus izraeliečius į Izraelyje kalinamus palestiniečius.

Pastarosiomis savaitėmis Izraelis suintensyvino savo atakas Gazos Ruože, o B. Netanyahu tvirtina, kad karinio spaudimo didinimas yra vienintelis būdas įkaitams išvaduoti ir „Hamas“ nugalėti.