PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 5 d. 08:26

B. Netanyahu: „Hamas“ atmetė visus pasiūlymus dėl paliaubų Gazos Ruože

Pasaulis

B. Netanyahu / Scanpix

EtapliusŠaltinis: BNS


317063

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu trečiadienį pareiškė, kad islamistų kovotojų grupuotė „Hamas“ atmetė visus pasiūlymo dėl paliaubų Gazos Ruože elementus, kurie padėtų išlaisvinti įkaitus.

„Hamas“ atmetė viską (...). Tikiuosi, kad tai pasikeis, nes noriu, kad tie įkaitai būtų išlaisvinti“, – sakė B. Netanyahu spaudos konferencijoje, abejodamas proveržio galimybe praėjus dienai po to, kai Valstybės departamentas pareiškė, kad atėjo laikas užbaigti šį susitarimą.

„Stengiamės rasti kokią nors sritį deryboms pradėti“, – teigė B. Netanyahu.

„Jie (Hamas) atsisako tai daryti (...). (Jie sakė), kad nėra apie ką kalbėti“, – pridūrė jis.

Po to, kai sekmadienį pareigūnai paskelbė, kad tunelyje Gazos Ruože buvo rasti šešių įkaitų kūnai, B. Netanyahu patyrė dar didesnį vidaus ir tarptautinį spaudimą sudaryti susitarimą, kuriuo būtų išlaisvinti Izraelio įkaitai.

B. Netanyahu pirmadienį pareiškė, kad Izraelio pajėgos ir toliau kontroliuos vadinamąjį Filadelfijos koridorių, einantį palei Gazos Ruožo ir Egipto sieną, ir pažadėjo „nepasiduoti spaudimui“ šiuo klausimu.

„Hamas“, kurios beprecedentis 7-osios išpuolis Izraelyje sukėlė karą, reikalauja visiško Izraelio pasitraukimo iš Gazos Ruožo. Šis reikalavimas kuris tapo pagrindine kliūtimi derybose, kuriose tarpininkauja Jungtinės Valstijos, Egiptas ir Kataras.

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje B. Netanyahu pakartojo savo poziciją dėl Filadelfijos koridoriaus, tačiau taip pat tvirtino, kad tai nėra vienintelis ginčytinas klausimas.

Pasak jo, taip pat neatsakyta į klausimus, kiek palestiniečių kalinių bus paleista mainais į įkaitus, ar Izraelis gali vetuoti tam tikrų kalinių paleidimą ir kur turėtų vykti paleisti kaliniai.

„Visa tai dar neišspręsta“, – sakė jis.

Naujienų agentūros AFP apskaičiavimu, pagrįstu oficialiais Izraelio duomenimis, per „Hamas“ spalio 7-osios išpuolį, kuris įžiebė karą, žuvo 1 205 žmonės, daugiausia civiliai.

Per Izraelio karinę kampaniją prieš „Hamas“ Gazos Ruože jau žuvo mažiausiai 40 819 žmonių, skelbia šios palestiniečių teritorijos sveikatos apsaugos ministerija.

Šią savaitę keliuose Izraelio miestuose vykusiuose protestuose B. Netanyahu kritikai kaltino premjerą dėl įkaitų žūties, sakydami, kad jis atsisakė padaryti nuolaidų, būtinų siekiant sudaryti paliaubų susitarimą.

JAV prezidentas Joe Bidenas šią savaitę pareiškė nemanąs, kad B. Netanyahu pakankamai stengiasi išlaisvinti įkaitus.