PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 1 d. 17:30

B. Netanyahu atsiprašo dėl „Hamas“ įkaitų mirties

Pasaulis

Benyaminas Netanyahu. Youtube stop kadras.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


316442

Izraelio ministras pirmininkas Benyaminas Netanyahu atsiprašė nužudyto įkaito Aleksandro Lobanovo šeimos, kad nepavyko jo išgelbėti gyvo. Premjeras dar sekmadienį kalbėsis ir su kitų įkaitų šeimomis, pranešė jo biuras.

„Ministras pirmininkas pareiškė didelį apgailestavimą ir atsiprašė šeimos už tai, kad Izraelio valstybei nepavyko Aleksandro ir kitų penkių įkaitų sugrąžinti gyvų“, – teigiama pranešime.

B. Netanyahu kariniai patarėjai sekmadienio rytą grįžo iš vizito Maskvoje, kurio tikslas buvo paspartinti pastangas dėl paliaubų susitarimo Gazos kare ir įkaitų paleidimo. Be kita ko, buvo kalbama apie A. Lobanovą ir kitus įkaitus. Dviejų vaikų tėvas A. Lobanovas turėjo Izraelio ir Rusijos pilietybes.

Izraelio saugumo kabinetas naktį į penktadienį nusprendė palikti izraeliečių pajėgas vadinamajame Filadelfijos koridoriuje Gazos Ruožo pietuose. B. Netanyahu kritikai kaltino jį taip de facto nusprendus paaukoti įkaitus.

Izraelio reikalavimas nuolatinai kontroliuoti maždaug 14 km ilgio ruožą yra vienas pagrindinių ginčytinų punktų netiesioginėse derybose dėl paliaubų su „Hamas“. „Hamas“ reikalauja visiško Izraelio pasitraukimo iš Gazos Ruožo.

Izraelio kariuomenė požeminiame tunelyje Gazos Ruožo pietuose rado šešių įkaitų kūnus. Kariniais duomenimis, juos tik visiškai neseniai buvo nužudę „Hamas“ teroristai. „Hamas“ atstovas tuo tarpu pareiškė, kad įkaitai žuvo per Izraelio bombardavimą.