Aktualu![]() | Gyvenimas![]() | Pramogos![]() | + Projektai![]() | Specialiosios rubrikos![]() |
|
|
Vilnius![]() | Kaunas![]() | Klaipėda![]() | Šiauliai![]() | Panevėžys![]() | Marijampolė![]() | Telšiai![]() | Alytus![]() | Tauragė![]() | Utena![]() |
Freepik.com
Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT
Avokadai gali būti puikus mono-nesočiųjų riebalų šaltinis, galintis padėti palaikyti normalų cholesterolio lygį, sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką ar pagerinti smegenų veiklą.
Be to, avokadai yra labai geras skaidulų šaltinis. Skaidulos sulėtina gliukozės įsisavinimą žarnyne, dėl ko ilgiau išlieka sotumo jausmas, tad kartu tai padeda ir sulieknėti. Taip pat avokaduose gausu vitaminų, pavyzdžiui, sportuojantiems žmonėms ypač vertingo kalio ir magnio. Visgi net ir sveikiausią maistą reikia vartoti saikingai – optimalu per dieną suvalgyti apie pusę vidutinio dydžio avokado.
Avokadai būna šviežiausi ir pigiausi nuo gruodžio mėnesio iki pat vasaros.
Bolivinės balandos ir avokadų salotos
Salotoms:
· 1 puodelio bolivinės balandos
· 0,5 a. š. druskos
· 1,5 puodelio vandens
· 1 puodelio vyšninių pomidorų
· 2 vnt. agurkų
· 0,25 raudonojo svogūno
· 2 vnt. avokadų
· 0,25 puodelio kalendros
Padažui:
· 0,25 puodelio alyvuogių aliejaus
· 2 v. š. raudonojo vyno acto
· šlakelio žaliųjų citrinų sulčių
· 2 a. š. Dižono garstyčių
· 0,5 a. š. raudonėlio
· druskos, pipirų (pagal skonį)
Gaminimas. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite bolivinę balandą ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes, kol sėklos pradės spragsėti. Tada įberkite druską, supilkite vandenį ir užvirinkite. Sumažinkite kaitrą, uždenkite dangčiu ir virkite 15 minučių. Nukelkite nuo ugnies ir palikite uždengtą dar 5 minutes. Išpurenkite šakute ir perkelkite į didelį dubenį atvėsti.
Padažą paruoškite sumaišydami alyvuogių aliejų, raudonojo vyno actą, žaliųjų citrinų sultis, Dižono garstyčias, raudonėlį, druską ir pipirus. Bolivinei balandai atvėsus, įmaišykite per pusę perpjautus pomidorus, susmulkintus agurkus, raudonuosius svogūnus, avokadus ir kalendrą. Supilkite padažą ir atsargiai išmaišykite. Patiekite kambario temperatūros arba atšaldykite.
Avokadų laiveliai su įdaru
Reikės:
· 340 g krabų mėsos
· 0,3 puodelio graikiško jogurto
· 0,5 raudonojo svogūno
· 2 v. š. smulkintų česnakinių laiškų
· 3 v. š. citrinos sulčių
· 0,5 a. š. kajeno pipirų
· 1 puodelio tarkuoto čederio sūrio
· 2 vnt. avokadų
· druskos (pagal skonį)
Gaminimas. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite krabų mėsą, graikišką jogurtą, raudonąjį svogūną, česnakinius laiškus, citrinos sultis ir kajeno pipirus. Pagardinkite druska pagal skonį. Išskobkite avokadus, suformuodami dubenėlius, palikdami nedidelį kraštelį. Išskobtą avokado minkštimą supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į krabų mišinį.
Įkaitinkite orkaitę ir įjunkite grilio funkciją. Į paruoštus avokadų dubenėlius sudėkite krabų įdarą, ant viršaus užbarstykite čederio sūrį. Kepkite iki tol, kol išsilydys sūris, apie vieną minutę. Patiekite iš karto.
Šokoladinis pudingas su avokadais
Reikės:
· 2 vnt. avokadų
· 0,5 puodelio riebesnio kokosų pieno
· 0,3 puodelio kakavos miltelių
· 0,3 puodelio klevų sirupo
· 2 a. š. vanilės ekstrakto
· lazdyno riešutų arba jūros druskos (papuošimui)
Gaminimas. Perpjaukite avokadus pusiau, išimkite kauliukus ir išskobkite minkštimą. Išskobtą minkštimą ir visus kitus, ne papuošimui skirtus ingredientus, sudėkite į virtuvinį kombainą. Plakite iki kol gausite glotnią ir kreminę konsistenciją. Išpilstykite viską į dubenėlius, papuoškite lazdynų riešutais arba jūros druska ir patiekite.
Skanaus!