PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sportas2024 m. Rugpjūčio 29 d. 15:29

Aviamodeliuotojas iš Alytaus Gintaras Kuckailis JAV vykusiame pasaulio čempionate užėmė garbingą 4 vietą

Alytus

Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Alytaus miesto savivaldybė


316049

Rugpjūčio 11–17 d. Lietuvos kordinių aviamodelių rinktinės nariai kartu su sportininkais iš Australijos, Austrijos, Armėnijos, Brazilijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Ispanijos, JAV, Japonijos, Kanados, Kazachstano, Kinijos, Kubos, Lenkijos, Mongolijos, Naujosios Zelandijos, Nyderlandų, Prancūzijos, Rumunijos, Suomijos, Šveicarijos, Ukrainos, Vokietijos varžėsi FAI F2 klasės kordinių aviamodelių Pasaulio čempionate Muncie, Indianoje (JAV). Varžybos vyko F2A (greičio), F2B (pilotažo), F2C (lenktynių) ir F2D (oro kautynių) klasėse suaugusiųjų, jaunių, moterų įskaitose.

Lietuvos atstovai, kurie aviamodelius skraidino oro kautynių (F2D) klasėje: nuo patyrusių, tituluotų šios klasės atstovų – Audriaus Rastenio (daugkartinio pasaulio ir Europos čempiono) ir Gintaro Kuckailio (pasaulio taurės etapų laimėtojo), iki savo kelią į aukščiausio lygio varžybas besiskinančios jaunės Sofijos Rastenis. Audriui Rasteniui varžybos klostėsi permainingai, galutinėje bendroje įskaitoje tarp 39 sportininkų kartu su dukra Sofija ir dviem Armėnijos atstovais jie dalijosi 19–23 vietas.

Nedaug iki pasaulio čempionato medalio pritrūko Gintarui Kuckailiui, kuris, aplenkęs 35 varžovus, bendroje įskaitoje užėmė garbingą ketvirtą vietą.

Viskas sprendėsi paskutinę varžybų dieną finaluose likus keturiems sportininkams ir visiems turint po vieną pralaimėjimą kovose. Pagal Tarptautinės aeronautikos federacijos patvirtintas taisykles, kiekviena iš ketvertuko kovų buvo lemtinga – antras pralaimėjimas reiškė sportininko eliminavimą iš tolimesnės kovos dėl medalių.

Sėkmės Gintarui pritrūko pirmame pusfinalyje, o jį pralaimėjus – kova dėl trečios vietos taip pat susiklostė nesėkmingai. Nors techninio pasirengimo prasme Lietuvos komanda buvo labai stipri, tačiau pritrūko trupučio sėkmės. Paminėtina, kad Gintaras Kuckailis pats ne tik gamina aviamodelius, bet ir ruošia jų variklius varžyboms, juos aptarnauja ir modifikuoja bei gerina jų technines charakteristikas.

Pasaulio čempionato bendroje įskaitoje ant nugalėtojų pakylos rikiavosi ir pirmąją vietą, pralaimėjęs tik vieną kovą, užėmė Suomijos atstovas Jussi Forss, antrąją vietą – danė Natalia Dementieva, trečiąją – JAV atstovas Austin Minor.

Jaunių įskaitoje Sofija Rastenis užėmė antrąją vietą, nusileidusi tik JAV atstovui Austin Minor. Trečiąją vietą iškovojo Armėnijos atstovas Sergey Vardanyan. Dar vieną sidabro medalį Sofija Rastenis pelnė moterų įskaitoje.

Komandinėje įskaitoje Lietuvos kautynininkai užėmė 4 vietą tarp šešiolikos šalių.