PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 29 d. 09:41

Austrijoje prasidėjo balsavimas visuotiniuose rinkimuose

Pasaulis

Austrija / SCANPIX

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


321075

Austrijoje sekmadienį prasidėjo balsavimas visuotiniuose rinkimuose ir manoma, kad juose kraštutiniai dešinieji galėtų pasiekti istorinę pergalę, nedidele persvara įveikę konservatorius.

Austrijos kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (FPOe), kuri prieš rinkimus pagal populiarumą pirmavo, kelis kartus dirbo vyriausybėje, bet dar niekada nebuvo gavusi daugiausiai balsų per nacionalinius rinkimus.

Vis dėlto net pergalės atveju jai nebūtinai pavyktų suformuoti vyriausybę.

Herbertui Kickliui 2021-aisiais perėmus vadovavimą partijai, kuriai tuo metu buvo pakenkę kaltinimai kyšininkavimu, jos populiarumas – kaip ir kraštutinių dešiniųjų partijų visoje Europoje – vėl išaugo, rinkėjams pykstant dėl migracijos, infliacijos ir COVID-19 suvaržymų.

„Iš visos širdies noriu balsuoti už Kicklį. Jam reikia išspręsti migracijos problemą“, – naujienų agentūrai AFP penktadienį per FPOe baigiamąjį mitingą Vienoje sakė 69 metų gydytoja Angela Erstic.

Įtvirtindamas FPOe, kaip prieš isteblišmentą nukreiptos partijos, įvaizdį, 55 metų H. Kicklis rinkimų kampaniją vykdė su tokiais šūkiais kaip „Drąsiai bandykite ką nors nauja“. Prieš pat rinkimus partijos populiarumas buvo 27 procentai.

Valdančioji konservatyvi Liaudies partija (OeVP) atsilieka, bet jos 51 metų lyderiui kancleriui Karlui Nehammeriui (Karlui Nehameriui) pastarosiomis savaitėmis pavyko sumažinti atotrūkį.

Naujausios apklausos rodo, kad „stabilumą vietoje chaoso“ žadančią OeVP remia 25 proc. austrų.

Rinkimų apylinkės darbą pradėjo 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku, o paskutinės iš jų bus uždarytos 19 valandą. Netrukus po to turėtų pasirodyti rezultatų prognozės, pagrįstos balsavimu paštu ir balsų skaičiavimu anksčiau darbą baigsiančiose apylinkėse.

9 mln. gyventojų turinčioje Austrijoje balsuoti gali daugiau kaip 6,3 mln. žmonių.

„Tai lemiami rinkimai“, – AFP sakė žydiškų ir lenkiškų šaknų turinti 74 metų austrų pensininkė Rachel Schwarzboeck (Rachel Švarcbek).

Ji teigė nebalsuosianti už buvusių nacių įkurtą FPOe.

„Nenoriu, kad Austrijoje valdžioje būtų nacių režimas“, – sakė ji.