REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 13 d. 20:34

Austrijoje nuošliauža pasiglemžė vaiką, kitas buvo sužeistas

Pasaulis

Austrija. Alfa.lt nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA.LT


304708

Po smarkių liūčių Austrijoje nuslinkusi žemės nuošliauža pasiglemžė penkerių metų berniuko gyvybę, pranešė policija. Aplinkos ministrė ketvirtadienį perspėjo, kad klimato kaita „vis stipriau“ paliečia kalnuotą šalį.

Pastarosiomis savaitėmis smarkios liūtys sukėlė didelį potvynį ir šimtus nuošliaužų visoje Austrijoje. Ypač smarkiai nukentėjo teritorija, esanti netoli Slovėnijos ir Vengrijos sienos, pietinėse Štirijos ir Burgenlando provincijose.

Nuošliauža į rytus nuo Štirijos Graco miesto nugarmėjo vėlai trečiadienį, kai moteris su savo sūnumis ir dar dviem berniukais ėjo keliu prie miškingos vietovės, sakoma policijos pranešime. „Nuslydo maždaug šimtas kubinių metrų žemių“ ir palaidojo du iš keturių berniukų, vienas jų žuvo, pranešė policija. Vienas sužeistas berniukas buvo sraigtasparniu nuskraidintas į ligoninę. Visi keturi berniukai buvo nuo penkerių iki devynerių metų, pranešė Austrijos spaudos agentūra APA.

„Klimato krizė jau čia, mes ją juntame, klimato krizės padariniai smogia vis stipriau“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė aplinkos ministrė Leonore Gewessler, pranešė APA.

Nuošliaužas įtakoja kai kurie geologiniai veiksniai, tačiau smarkūs krituliai, tokie kaip pastarieji Štirijoje, „yra svarbiausia tiesioginė jų priežastis“, sakė geologas Michaelas Lotteris iš Austrijos federalinio geologijos, geofizikos, meteorologijos ir klimatologijos instituto.

Dėl smarkių liūčių, prisotinusių šlaitus vandeniu, pastarosiomis savaitėmis vien Štirijos provincijoje įvyko šimtai nuošliaužų, sakė M. Lotteris. Ekspertai teigia, kad dėl klimato kaitos, kurią sukelia dėl žmogaus veiklos išmetamas šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis, dažnėja ir intensyvėja ekstremalaus oro reiškiniai, tokie kaip liūtys ir potvyniai.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA