PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Liepos 11 d. 16:38

Aukštos kainos poilsiautojams – ne tik Palangoje: prie Žaliųjų ežerų antkainiai kai kuriuos verčia kilstelti antakį

Vilnius

Išaugusios kainos prie poilsiaviečių – problema ne visiems / Alfa.lt

Deimantė StanevičiūtėŠaltinis: ALFA.LT


309027

Nors pastarąją vasarą dažnai linksniuojamos Palangoje pakeltos kainos, kai vasarotojams tenka, pavyzdžiui, už bulvinius blynus pakloti ir po kelias dešimtis eurų, nereikia važiuoti prie jūros, kad kainos nustebintų.

Karštomis dienomis poilsiautojai masiškai traukia prie vandens, o viena populiariausių vietų Vilniuje yra Žaliųjų ežerų paplūdimys. Vieni renkasi geriausias vietas deginimuisi, kiti sustoja užkąsti šalia automobilių stovėjimo aikštelės esančioje prekybos palapinėje. Nors daugelis vilniečių tvirtina, kad kainos yra prieinamos, ne visi su tuo sutinka.

Šalia Žaliųjų ežerų įsikūrusioje prekybos palapinėje galima rasti platų desertų pasirinkimą. Vilniečiai gali mėgautis vietoje kepamais belgiškais vafliais, ledais, šalta kava, šerbetu ir arbata.

Šių produktų kainos svyruoja tarp 2 ir 3 eurų. Pavyzdžiui, vidutinio dydžio šerbetą galima įsigyti už 2 eurus, o šaltos kavos kaina siekia 3 eurus. Populiarūs belgiški vafliai čia kainuoja 2 eurus.

Prie Žaliųjų ežerų paplūdimio prekybvietėje pardavinėjami vafliai džiugina daugelį / Alfa.lt

Vietoje sutikti poilsiautojai daugiausia teigė, kad kainos jų nestebina.

„Net nežiūrėjome į kainas. Labai gera kaina, nes čia galėtų ir dar brangiau pasikelti kainas“, – teigė Aurelija.

Jai pritarė ir šalia sutiktas vaikinas, kad kainos jam atrodo gana padorios.

„Perkame šaltą kavą. Trys eurai. Kainos iš tikrųjų yra geros, palyginti su kitomis poilsiavietėmis“, – pridūrė Maksimas.

Trijų vaikų mama Rūta pateikė kitokią nuomonę. Jos teigimu, kainos yra pakeltos, tačiau tai suprantama, nes tai turistinė vieta.

„Tikrai yra brangu. Kainos yra pakeltos kaip ir visur, atrodo, kad čia mes esame kone Palangoje, bet kadangi žmonės atvažiuoja su vaikais, kaip ir aš pati, tai ir perki, jei yra poreikis. Išsileidžia nemažai pinigų šiose vietose, nes visi furgonėliai yra arti, tad, kad ir kokia kaina, tiesiog perki, ir tiek“, – teigė Rūta.

Pasak kito sutikto poilsiautojo Jono, Žaliųjų ežerų poilsiavietės kainos turi būti aukštesnės nei vidutinės.

„Čia kainos yra įkandamos, patys pirkome gėrimus ir ledus“, – sakė Jonas.

Vis dėlto prie vaflių kioskelio nusidriekusi eilė rodo, kad kainos šalia paplūdimių įsikūrusiose prekybos vietose lietuviams yra priimtinos. Norint įsigyti populiarų belgišką vaflį, žmonėms tenka kantriai laukti eilėje kaitrioje saulėje.

Ekonomistas: kainos pakilusios

Visgi „Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad per pastaruosius trejus metus kainos yra išaugusios gana ženkliai.

„Dažnu atveju, ypač Lietuvoje, jos augo kiek sparčiau, nei augo kaštai, todėl atsiranda daugiau galimybių konkurentams ateiti į šią rinką“, – teigia ekonomistas.

Anot vyro, konkurentų atėjimas į rinką – sveikintinas žingsnis, nes tai gali padėti sumažinti išaugusias kainas.

„Tai yra vienas iš tų būdų, kaip kainų augimą galima sustabdyti. Netgi kai kur šiek tiek būtų sveika, jei kainos šiek tiek sumažėtų, nes, kai kilo kainos, jas kėlė ir dauguma verslų“, – priduria Ž. Mauricas.

Pasak ekonomisto, kainų ir kaštų balansas šiuo metu yra patrauklus, todėl verslai norėjo apsidrausti ir įdėjo „neapibrėžtumo“ premiją į kainas.

„Verslai apsidraudė juodai dienai, tačiau tai suteikė galimybių ateiti kitiems verslams į tam tikras rinkas, nes dažnu atveju apsimoka ateiti naujiems žaidėjams“, – priduria vyras.