PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 1 d. 08:24

Aukšto rango JAV pareigūnas: Venesuelos prezidento rinkimus laimėjo opozicija

Pasaulis

EPA-ELTA nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


312248

Aukšto rango JAV diplomatijos pareigūnas trečiadienį pareiškė, kad Venesuelos prezidentas Nicolasas Maduro triuškinamai pralaimėjo savo oponentui Edmundo Gonzalezui Urrutiai, ir patvirtino opozicijos paskelbtą informaciją apie rinkėjų balsus.

Venesuelos nacionalinė rinkimų taryba (CNE) dar nepaskelbė išsamių rezultatų, kurie patvirtintų, jog sekmadienį vykusiuose rinkimuose laimėjo N. Maduro, nors opozicija ir daugelis regiono bei kitų šalių ragino ją tai padaryti.

„Kodėl jie to nepadarė?“ – klausė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Brianas Nicholsas, kalbėjęs Amerikos valstybių organizacijos (OAS) posėdyje.

„Atrodo, kad atsakymas aiškus: arba jie žino, kad tikrieji rezultatai įrodo, kad rinkimus aiškiai laimėjo Edmundo Gonzalezas, todėl jie nenori dalytis rezultatais, arba jie žino, kad tikrieji rezultatai įrodo, kad Edmundo Gonzalezas aiškiai laimėjo rinkimus, ir Maduro CNE reikia laiko parengti suklastotus rezultatus, patvirtinančius jų melagingus teiginius“, – kalbėjo jis.

Opozicija atmeta pareigūnų tvirtinimą, kad N. Maduro laimėjo prezidento rinkimus, surinkęs 51 proc. balsų, ir kad jos kandidatas sulaukė 44 proc. balsų.

Tuo metu opozicija internete paskelbė dešimtis tūkstančių dokumentų su rinkimų rezultatais.

„Tai tikri Venesuelos balsai“, – sakė B. Nicholsas.

Jie „aiškiai rodo nepaneigiamą rezultatą: Edmundo Gonzalezas laimėjo surinkęs 67 procentus šių balsų, o Maduro turi 30 proc., teigė amerikiečių pareigūnas.

„Nors tai nėra bendras rezultatas, likusiuose suvestiniuose lapuose nėra pakankamai balsų (...) tokiam deficitui įveikti“, – sakė jis.

„Turint nepaneigiamus įrodymus, pagrįstus aktais, kuriuos gali matyti visi, aišku, kad Edmundo Gonzalezas Urrutia milijonais balsų įveikė Nicolasą Maduro“, – sakė B. Nicholsas.

61 metų N. Maduro nuo 2013 metų vadovauja kadaise turtingai šaliai, kurios BVP per dešimtmetį sumažėjo 80 proc., o daugiau kaip septyni milijonai iš 30 mln. piliečių emigravo.