PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 27 d. 13:16

„Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ švenčia 125-ąjį jubiliejų

Panevėžys

G. Kartano nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Panevėžio miesto savivaldybė


320893

VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ švenčia 125-asias veiklos metines. Rugsėjo paskutinėmis savaitės dienomis jubiliejiniai renginiai ir nemokamos pramogos vyks Panevėžyje, Anykščiuose ir Surdegio siaurojo geležinkelio stotyje. Jubiliejinis siauruko gimtadienis šiemet sutampa su Pasauline turizmo diena (rugsėjo 27 d.), kuri Panevėžio siaurojo geležinkelio depe šiandien pažymėta išskirtine jubiliejine konferencija „Aukštaitijos siaurajam geležinkeliui 125-eri metai“.

„Nuo 1899 metų, kai siaurojo geležinkelio bėgiais nuo Panevėžio pradėjo kursuoti pirmieji traukiniai, jis tapo regiono vystymosi simboliu. Ir šiandien siaurukas tęsia savo kelionę kaip gyvas mūsų praeities liudininkas, jungiantis kartas ir puoselėjantis krašto paveldą. Kiekviena kelionė šiuo traukiniu – tai unikalus atradimas ir galimybė pajusti inžinerinio paveldo didybę. Linkiu, kad unikalūs siauruko bėgiai dar ilgai tarnautų kaip ryšys tarp praeities ir ateities, įkvepiantis atrasti Aukštaitijos grožį“, – sakė Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.

Per 125-erius veiklos metus Aukštaitijos siaurasis geležinkelis tapo neatsiejama regiono kultūros paveldo dalimi ir svarbiu turizmo traukos objektu. Šiandien jis pritraukia lankytojus iš viso pasaulio ir toliau plečia savo pramoginių bei edukacinių kelionių pasiūlą, leidžiančią keliautojams patirti senovinio traukinio žavesį.

Rugsėjo 26 d. Panevėžyje šventiniai siauruko renginiai prasidėjo ekskursijomis po Panevėžio siaurojo geležinkelio depą, Šiaulių geležinkelio muziejų ir kelionėmis Lyduvėnų geležinkelio tiltu. Jos buvo skirtos svečiams iš Latvijos, Estijos, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių. O panevėžiečiai turėjo progą nemokamai išbandyti trumpąjį maršrutą siauruku bei rankinę dreziną.

Šeštadienį, rugsėjo 28 d., siauruko entuziastai kviečiami švęsti jubiliejų su skrybėlėmis ir šventine nuotaika istoriniame Surdegio siauruko geležinkelio stoties komplekse. Šventės metu vyks skrybėlėtų ponių ir ponų konkursas, grupių „Nešpėtni bernai“ bei “Lietuvaičiai” koncertas ir vaišės.

Sekmadienį, rugsėjo 29 d., šventinė programa tęsis Anykščiuose. Ji rengiama kartu su A. Baranausko ir A. Žukausko muziejumi. Bus galima nemokamai keliauti istoriniu siauruku. Trumpieji reisai iš Anykščių geležinkelio stoties vyks 11, 12, 13, 14 ir 15 val.