PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Rugsėjo 12 d. 11:51

Auganti ir stiprėjanti Šiaulių pramonininkų asociacija mini veiklos jubiliejų

Šiauliai

Audronio Rutkausko nuotr.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


318138

Šiaulių pramonininkų asociacija Chaimo Frenkelio viloje surengė tradicinę metinę konferenciją. Bet šiemet ji – ne eilinė, o jubiliejinė, mat organizacija mini 35-erių metų veiklos sukaktį. Ir tema konferencijai parinkta netipiška – apie „Verslo vaidmenį mene ir moksle“. Iškilmingiausia konferencijos dalis – įteikti apdovanojimai sėkmingai dirbančioms įmonėms, ŠPA garbės ženklai, LPK „Profesijos riterio“ ir garbingiausioji Ch. Frenkelio vardo nominacija.

Jubiliejiniai asociacijos metai

„Šiaulių dienų“ šventės išvakarėse Šiaulių pramonininkų asociacija (ŠPA) savo narius subūrė į jau tradicija tapusią konferenciją, kurioje aptariamos ekonomikos aktualijos ir iššūkiai pramonės verslams, įteikiami apdovanojimai už pasiekimus.

Šiųmetė konferencija – proginė, nes ŠPA šiemet mini 35 metų veiklos jubiliejų. Beje, šiemet sukako ir 10 metų, kai buvo pastatytas ir atidengtas paminklas žymiausiam visų laikų Šiaulių pramonininkui – odos ir galanterijos fabriko įkūrėjui Chaimui Frenkeliui. Būtent šioje vietoje ir prasidėjo renginys, paminint ir gėlėmis pagerbiant pramonės legendos atminimą.

„Kiekvienais metais susirenkame Ch. Frenkelio viloje pagerbti miesto verslo atstovų, pasidžiaugti su kolegomis nuveiktais darbais. Šiemet konferencija išskirtinė tuo, kad asociacijai sukako 35 metai. Per šiuos metus išaugo asociacijos narių skaičius ir jų šiuo metu yra daugiau nei 50. Mums tai labai svarbu ir noriu padėkoti, nes jūsų indėlis labai svarbus. Kviečiu jungtis visus vietos verslininkus į asociaciją, nes tik taip mes galime pasiekti savo tikslų, kad ir verslui, ir visuomenei būtų geriau Šiauliuose“, – atidarydamas konferenciją, Ch. Frenkelio rūmų menėje susirinkusius dalyvius sveikino Šiaulių pramonininkų asociacijos prezidentas Žydrūnas Grinius.

Naujos kartos asociacijos vadovai džiaugiasi ne tik tuo, kad auga narių skaičius, bet ir tuo, kad pastaraisiais metais ŠPA šalia miesto pramonės grandų atsiranda vis daugiau naujų narių – jaunų verslų, kurie, prisijungę į bendruomenę, pajunta ir naudą.

Verslui veikti sutelktai ypač svarbu tada, kai padaugėja ekonominių ar geopolitinių iššūkių, nes ko pakeisti beveik neįmanoma pavieniam, kad ir turtingam verslui, yra įveikiama kartu, atstovaujant pramonininkų pozicijai. Tai ypač akcentavo vaizdo sveikinimą konferencijos dalyviams atsiuntęs Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius, skatindamas skirti dėmesį skaitmenizavimui ir technologijų atnaujinimui bei kūrybiškai ir sutelktai spręsti problemas: „Kaip išlikti konkurencingiems rinkoje, kai mūsų energetinių išteklių kainos vis dar aukštos, kai darbuotojų užmokestis nenustoja augti, kaip tą padaryti, kai Lietuvos verslas moka didžiausias eurozonoje palūkanas už paskolas, kai minėtiems dalykams lieka vis mažiau lėšų?“

Verslo ir meno bei mokslo sąveika

Pasak V. Janulevičiaus, kūrybiškumo ir idėjų verslas semiasi iš meno ir mokslo. Būtent šių sričių simbiozei ir buvo skirta šiemetinė konferencijos tema „Verslo vaidmuo mene ir moksle“. Renginyje dalyvavę valdžios atstovai su dėkingumu pabrėžė, kad be verslo paramos būtų sunku organizuoti daugelį masinių renginių, švenčių, remti menininkus. O ir patys pramonininkai į meno ir mokslo paramą žiūri kaip į bendradarbiavimą, naudingą visuomenei.

„Didžioji dalis verslo supranta, kad tai yra moralinė prievolė būti visuomenėje, remti meną ir mokslą“, – apie meno mecenavimą ir bendradarbiavimą sakė ŠPA viceprezidentas Rolandas Gabrielaitis.

Versle padeda ir filosofinis požiūris, kad tiek menas, tiek mokslas, tiek verslas yra kūryba.

„Kūryba – tai yra investicijos į tai, ką tu darai, kuo tiki. Verslą irgi varo kūrybiškumas, nes reikia atrasti savo nišą, savo matymą, savo potėpius. O verslas dar turi turėti labai išvystytą pinigų ir žmonių nuojautos mechanizmą. Jei imsime žinomus vardus versle – tai yra menas numatyti ateitį, suvokti, ko reikia ne dabar, net ne po 5, o po, tarkim, 20 ar daugiau metų. Kad ir žymiausias Šiaulių verslininkas Chaimas Frenkelis tas savybes turėjo ir, ko gero, būtent matymas, nuojauta ir iniciatyva jam padėjo tapti vienu iš žinomiausių verslininkų (būtent jis pirmasis pasaulyje daugiau nei prieš šimtą metų pradėjo gaminti ir mados sostinėje Paryžiuje pristatė net ir dabar geidžiamus „raudonuosius batų padus“, – aut. past.).

Kai mes kalbame apie mūsų asociaciją (ŠPA), mūsų narius, tai būtent tam ir reikalinga mūsų nepriklausoma organizacija, kuri vienija verslo narius tam, kad mes būtume laisvi, darydami savo sprendimus, ir galėtume kartu realizuoti savo kūrybą ir gebėjimą numatyti“, – apie asociacijos teikiamus privalumus kalbėjo ŠPA viceprezidentas Arūnas Rupšys.

Apdovanoti sėkmingiausi, verčiausi ir perspektyviausi

Daugiausia dėmesio ir audringų plojimų sulaukianti konferencijos dalis – apdovanojimai – šiemet pasižymėjo ypatinga gausa. Svarbiausias ir garbingiausias metų apdovanojimas – Ch. Frenkelio vardo nominacija ir statulėlė už ypatingus nuopelnus – paskirta UAB „Žvalguva“ vadovui Valdui Lebedai.

Penki ŠPA garbės ženklai už asmeninius nuopelnus skirti bendrovių vadovams: A. Bagdonui („Cranbalt“), A. Budreckienei („Miltinukas“), Ž. Zaderštremui („Pakruojo parketas“), D. Balčiūnui („Pramuštgalvis“), D. Stulpinui („Putokšnis“).

Septyni savo profesijai atsidavę, lojalūs ir įvairių įmonių kvalifikuoti darbuotojai LPK teikimu tituluoti „Profesijos riteriais“: už profesionalumą, lojalumą ir pozityvumą vadybininkė V. Kurlinkutė („Neaustima“), už profesionalumą ir iniciatyvumą komercijos direktorius M. Mažeika („Nirlita“), už kompetencijas, strateginį mąstymą ir inovacijas infrastruktūros priežiūros lyderis D. Dervinis („Putokšnis“), už vieningumo ir įtraukumo asociacijoje stiprinimą V. Macijauskienė (ŠPA), už iniciatyvumą ir preciziškumą turizmo specialistė F. Smolenskienė (Šiaulių TIC), už reikšmingą mokslinį ir pedagoginį indėlį, rengiant inžinierius, technologijos mokslų dr. doc. S. Niauronis (Šiaulių valstybinė kolegija), už įmonės plėtrą regionuose vadovė K. Rapkevičienė („Valumina“).

Už reikšmingą indėlį, įkuriant Šiaulių pramonininkų asociaciją ir 35 metus plėtojant jos veiklą, įteiktas ypatingas apdovanojimas ŠPA Tarybos nariui Rimgaudui Mickui.

„Džiaugiuosi galėjęs prisidėti, suburiant miesto verslo įmones ir steigiant asociaciją. Dėl savo tuometinių priešgaisrinės apsaugos viršininko pareigų ir aš pažinojau visus miesto įmonių vadovus, o jie vienas kitą – ne visi, nes priklausė skirtingoms ministerijoms. Tuomet buvo nepatenkintų balsų iš valdžios, bet mes į tai nekreipėme dėmesio, turbūt todėl ta mūsų šiauliečių stiprybė ir lėmė, kad čia verslas auga ir klesti“, – steigimo pradžią prisiminė vienas iš asociacijos įsteigimo organizatorių R. Mickus, ŠPA Tarybos narys.

„Sėkmingai dirbančios įmonės“ diplomais šiemet gali didžiuotis bendrovės: „AR10“ už socialinę atsakomybę, „Dolomitas“ už metinius rezultatus, „LZT group“ už eksporto plėtrą, Šiaulių bankas už plėtrą ir identitetą, „Šiaulių energija“ už inovacijas, Šiaulių valstybinė kolegija už tarptautinę veiklą, Šiaulių technologijų mokymo centras už projektinę veiklą.

Be tradicinių ŠPA nominantų, ant menės podiumo buvo pakviesta nemažai perspektyvių jaunų žmonių iš VU Šiaulių akademijos, Šiaulių valstybinės kolegijos, Šiaulių technologijų mokymo centro ir gimnazijų.

ŠPA savo 35-ąjį gimtadienį nusprendė pažymėti ekologiška sveikatinimo iniciatyva – žingsnių iššūkiu „Ąžuoliukai Šiauliams“. Visą rugpjūtį buvo skaičiuojami dalyvių nueiti kilometrai, pasodinta keliasdešimt tūkstančių virtualių ąžuoliukų ir sutaupyti tūkstančiai kilogramų CO2 kiekio. Iššūkio laureatais tapo Sandra Jakė (Žmogiškųjų išteklių stebėsenos ir plėtros biuras), Justinas Križiniauskas („Šiaulių energija“) ir Laura Nainytė („Dolomitas“).

Reklama


Foto galerija: