PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Liepos 29 d. 20:01

Audros nusiaubtame Vilniaus regione elektros tiekimas jau atkurtas 5 gyvenvietėms

Vilnius

Audra Vilniuje / ESO nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


311852

Pirmadienio naktį ir dieną per Lietuvą praslinkusi audra niokojo gyventojų turtą, laužė ir vertė medžius ant elektros linijų. Labiausiai audros padarinius pajautė Vilniaus regionas, kuriame „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) užfiksavo virš 1,5 tūkst. elektros tinklo pažeidimų, o elektros tiekimas buvo sutrikdytas virš 80 tūkst. vartotojų. Audros padarinių šalinimo darbus sunkino visą dieną pučiantis stiprus vėjas ir liūtys, nes tokiomis sąlygomis dirbti itin sudėtinga ir pavojinga.

Nepaisant besitęsiančio smarkaus lietaus ir stichinio vėjo, ESO sustiprino pajėgas visoje Lietuvoje ir 700 darbuotojų intensyviai dirba, kad audros padariniai būtų pašalinti kuo greičiau. Vien per pirmadienio dieną Vilniaus regione elektros tiekimas atstatytas Nemenčinės, Gelvonų, Riešės kaime, Šimonių, Gegužinės miesteliuose – tai sudaro virš 16 tūkst. vartotojų, kuriems atstatyta elektra vos per kelias valandas.

„Nepaisant sudėtingų oro sąlygų, ESO elektrikai šiandien operatyviai atstatinėjo elektros energiją ir Vilniuje, ir visoje Lietuvoje, nors ir negalėjo panaudoti visų reikalingų darbo įrankių, pavyzdžiui, autobokštelių. Džiaugiamės, kad dar siaučiant audrai, pavyko atstatyti elektrą ištisuose miesteliuose. Darbai tęsis iki vėlaus vakaro ir prasidės vėl labai anksti ryte“, – sako ESO atstovė ryšiams su visuomene Rasa Juodkienė.

19 val. duomenimis, dėl audros sukeltos žalos, elektros tinkle fiksuojami 4,6 tūkst. sutrikimų dėl kurių elektros tiekimas sutrikęs beveik 130 tūkst. vartotojų visoje Lietuvoje. Situacija vis dar sudėtingiausia Vilniaus, Kauno ir Šiaulių regionuose. Pirmiausia šalinami užvirtę medžiai ir atstatoma elektra aukštos įtampos linijose, prie kurių prijungta daugiausia vartotojų. Taip pat didelis dėmesys skiriamas šalinant audros padarinius tose linijose, prie kurių prijungta kritinė infrastruktūra – vandentiekis, šilumos tinklai, mobilusis ryšys.