Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Reporteris AustėjaŠaltinis: Etaplius.lt
Dauguma švenčių ar pasisėdėjimų neįsivaizduojama be alkoholinių gėrimų. Vieni mėgsta stipriuosius, kiti – išskirtinai kokteilius, tretiems patinka vynas ar putojantys lengvi gėrimai. Tačiau ar žinojote, kuris alkoholinis gėrimas sukelia sunkiausias pagirias?
Nors daugelis suskubs galvoti, kad tai – stipriųjų gėrimų pasekmė ar, ypač, jei maišomos kelios alkoholio rūšys, tačiau sunkiausius galvos skausmus sukelia ir kitą dieną po šventės gyvenimo džiaugsmą atima daugelio pamėgtas „prosecco“ gėrimas.
Tai, rodos, nekaltas putojantas gėrimas, neretai iki 12-13 laipsnių stiprumo, kuris per kelerius metus pakeitė įvairius putojančius vynus ar šampaną.
„Club Vino“ įkūrėjas, someljė ir vynų ekspertas Marco Castelanelli tvirtina, kad šie nekalti burbuliukai neretai sukelia itin nemalonų galvos skausmą ir bendrą kūno silpnumą.
„Jei netgi po taurės ar dviejų kitą dieną jaučiate, kad galva tiesiog plyšta, kaltinkite burbuliukus. Tiek „prosecco“ gėrimas, tiek šampanas savo sudėtyje turi anglies dioksido. Anglies dioksidas lemia, kad alkoholis greičiau įsisavinamas organizme. Patekęs į kraują, anglies dioksidas konkuruoja su deguonimi, todėl netrukus galite pasijausti lengvai apsvaigę, nors, rodos, išgėrėte vos keletą gurkšnių“, - tvirtina vyno ekspertas.
Dažniausiai tai įvyksta dėl to, kad pirmieji gurkšniai yra pernelyg dažni, pernelyg greiti ir, deja, prieš valgį.
Norėdami išvengti galvos skausmo, negerkite putojančių gėrimų, jei prieš tai nieko nevalgėte. Taip pat, nors atrodo, kad gėrimas yra labai lengvas ir nesukelia jokio poveikio, neapsigaukite – geriau keletą pirmųjų gurkšnių išgerkite lėčiau. Ir, žinoma, nepadauginkite. Prieš miegą jis rekomenduoja išgerti papildomą didelę stiklinę vandens, kad šis greičiau kraujyje išvarinėtų alkoholį.
untitled.jpg