PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 13 d. 13:17

Atsistatydino Izraelio elitinio žvalgybos padalinio vadovas

Pasaulis

Izraelio vėliava. Pixabay.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


318420

Izraelio kariuomenė ketvirtadienį pranešė, kad elitinio žvalgybos padalinio vadovas atsistatydino, prisiėmęs atsakomybę už klaidas, atvedusias iki precedento neturinčio spalio 7 dienos islamistų kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio.

„8200-ojo padalinio vadas (brigados generolas) Yossi Sarielis informavo savo vadus ir pavaldinius apie ketinimą baigti tarnybą“, – sakoma kariuomenės pranešime.

„Pareigūnas artimiausiu metu baigs eiti savo pareigas“, – pridūrė jis.

Elitinis ir slaptas padalinys yra atsakingas už priešiškų jėgų komunikacijos susekimą ir iššifravimą.

Po spalio 7-osios išpuolio Izraelio karinės žvalgybos direktoratą ištiko krizė, dėl kurios jo vadovas, generolas majoras Aharonas Haliva, šį balandį paskelbė apie savo atsistatydinimą.

Tuomet kariuomenė pranešė, kad A. Haliva paprašė leisti jam baigti eiti pareigas dėl jo kaip žvalgybos direktorato vadovo atsakomybės už spalio 7-osios įvykius.

Izraelio žiniasklaida ketvirtadienį paviešino Y. Sarielio atsistatydinimo laiško kopiją, kurioje jis prašė atleidimo už tai, kad spalio 7 dieną „neįvykdė mums patikėtos misijos“.

Birželį Izraelio visuomeninis transliuotojas KAN atskleidė 2023 metų rugsėjį 8200-ojo padalinio parengtą žvalgybos pažymą, kurioje kariuomenės pareigūnai buvo įspėti, kad „Hamas“ rengiasi įvykdyti išpuolį.

KAN teigė, kad dokumente pateikta išsami informacija apie elitinių „Hamas“ kovotojų apmokymus kaip grobti įkaitus ir vykdyti reidus prieš karines pozicijas ir kibucus Pietų Izraelyje.

Kaip rodo naujienų agentūros AFP duomenys, pagrįsti oficialiais Izraelio skaičiais, spalio 7-osios „Hamas“ išpuolis Izraelyje nulėmė 1 205 žmonių, daugiausia civilių, žūtį. Tarp jų yra nelaisvėje nužudyti įkaitai.

Izraelio kampanija prieš „Hamas“ nuo spalio 7 dienos Gazos Ruože pražudė mažiausiai 41 118 žmonių, pranešė teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija. Jungtinių Tautų teisių biuras teigia, kad dauguma žuvusiųjų yra moterys ir vaikai.

B. Netanyahu ne kartą atsisakė pradėti oficialų spalio 7-osios įvykių tyrimą, kol nesibaigs karas Gazos Ruože.