REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 8 d. 20:08

Atsinaujinusioje koncertų salėje „Saulė“ audringai nugriaudėjo pirmas koncertas

Šiauliai

Scenoje – jungtinis trijų „Saulės“ koncertinės įstaigos kolektyvų orkestras ir smuikininkai Vilhelmas Čepinskis, Viktorija Čepinskienė bei Jūratė Stakvilevičienė.

Etaplius.ltŠaltinis: Šiaulių miesto koncertinės įstaigos „Saulė“ inf.


304025

Penktadienį, po ketverių metų pertraukos, duris nuotaikinga programa „Birželio Allegro“ atvėrė atsinaujinusi koncertų salė „Saulė“. Vienoje didžiausių scenų Šiaurės Lietuvoje koncertavo visi trys Šiaulių miesto koncertinei įstaigai „Saulė“ priklausantys kolektyvai – Šiaulių kamerinis orkestras „Camerata Solaris“, Šiaulių pučiamųjų orkestras ir Šiaulių bigbendas. Drauge su muzikais taip pat pasirodė Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ bei gausus ypatingų solistų būrys.

Renginyje „Birželio Allegro“ susiliejo įvairiausių žanrų muzika, gausiai susirinkusiems klausytojams sukurdama nepakartojamą šventę. Koncertą orkestrai pradėjo pasirodydami kiekvienas atskirai su žymiais operos solistais, užburiančių balsų savininkais Liudu Mikalausku ir Egidijumi Bavikinu bei nepakartojamais instrumentalistais. Tarp pastarųjų buvo Šiaulių pasididžiavimas, kurio talentas yra žinomas ir už mūsų miesto ribų, akordeonininkas Jonas Vozbutas, į geriausių pasaulio smuikininkų 50-uką įtrauktas Vilhelmas Čepinskis, Šiaulių kamerinio orkestro „Camerata Solaris“ pirmasis smuikas Jūratė Stakvilevičienė bei tame pat orkestre grojanti smuikininkė Viktorija Čepinskienė, energingai griežusi elektriniu smuiku.

Šventiniam koncertui dirigavo net šeši dirigentai: Šiaulių kamerinio orkestro meno vadovas ir dirigentas Vilhelmas Čepinskis, Šiaulių pučiamųjų orkestro meno vadovas ir dirigentas Sigitas Vaičiulionis, dirigentas Gediminas Brūzga, Šiaulių bigbendo meno vadovas ir dirigentas Raitis Ašmanis, Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ vadovas Remigijus Adomaitis ir žymus kompozitorius Jaroslavas Cechanovičius. Neseniai 60-metį paminėjęs R. Ašmanis sulaukė ypatingo sveikinimo: į sceną pakilęs Šiaulių miesto meras Artūras Visockas jam įteikė padėką už profesionalios muzikos kultūros puoselėjimą Šiauliuose, jau devintus metus einant Šiaulių bigbendo meno vadovo ir dirigento pareigas.

Išskirtinę dovaną koncertinei įstaigai „Saulė“ vakaro metu įteikė ilgametis jos draugas, beveik 10-metį buvęs Šiaulių bigbendo vyriausiuoju meno vadovu ir dirigentu Jaroslavas Cechanovičius. Lygiai prieš 50 metų „gimė“ jo kūrinys „Taškas“, kuris iki šiol nebuvo išvydęs dienos šviesos. Specialiai koncertui „Birželio Allegro“ kompozitorius aranžavo šį savo kūrinį trims šventinio vakaro orkestrams ir jį dovanojo būtent Šiauliams, muzikoje atspindėdamas ilgametės draugystės dvasią. Iškilmingą renginį kartu su „Saulės“ vadovu Vaidotu Katučiu vedusi, taip pat ilgametė įstaigos bičiulė, nepakartojama jos renginių vedėja Raimonda Sližienė neklydo sakydama, kad J. Cechanovičius yra gerai žinomas dėl savo kūrybiškumo ir gebėjimo sujungti įvairius muzikos žanrus į harmoningą visumą. Jo naują muzikinį šedevrą klausytojai lydėjo audringais plojimais.

Per 15 gyvavimo metų Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“ subūrė daug talentingų žmonių. Ne kartą koncertų salėje „Saulė“ koncertavęs, bene žinomiausias Lietuvos bosas L. Mikalauskas ypatingai dėkojo už naują „Saulės“ priestatą ir atlikėjams itin pagerėjusias sąlygas, atsiradusius didesnius patogumus. „Ko dar linkėčiau jūsų įstaigai? Tai kad jau viską turite, net sceną, kurioje telpa visi trys jūsų kolektyvai pasistatėte. Tai gal dar trijų kolektyvų jums linkėčiau“, – nuo scenos kalbėjo humoro nestokojantis solistas.

Kylanti akordeono žvaigždė Jonas Vozbutas klausytojams prisipažino, kad jau netrukus, baigęs Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnaziją, išvyks studijuoti į Paryžių. Prisiminęs ankstesnius savo koncertus „Saulės“ salėje, jai jis ir toliau linkėjo išlikti kultūros židiniu Šiauliuose ir žadėjo čia dar ne kartą groti ateityje. Operos dainininkas Egidijus Bavikinas „Saulės“ koncertinei įstaigai linkėjo nepritrūkti energijos ir gerų idėjų, nes puikius, talentingus kolektyvus ji jau turi.

Beveik 700 žiūrovų talpinančioje salėje penktadienio vakarą vos tilpo visi norintys, o jiems skambėjo puikiai klausytojams žinomi lietuvių ir užsienio autorių kūriniai. Vakarą trys šeimininkų orkestrai vainikavo keletu bendrų kūrinių, kuriuos atliko su Šiaulių berniukų ir jaunuolių choru „Dagilėlis“ ir solistais. Visi kolektyvai puikiai tilpo padidintoje, ko ne 250 kvadratinių metrų plotą siekiančioje salės scenoje. Vaidotas Katutis, kviesdamas paskutinius vakaro svečius į sceną, juokavo, kad šį bendrą keturių Šiaulių miesto kolektyvų pasirodymą tikriausiai būtų galima įrašyti į Šiaulių miesto ar net rajono rekordų knygą.

Įspūdingas visų atlikėjų pasirodymas salėje nepaliko abejingų. Koncertas „Birželio Allegro“ baigėsi, tačiau tai buvo tik penktasis koncertinės įstaigos „Saulė“ jau septintus metus organizuojamo ciklo „Saulės vasaros koncertai 2024“ renginys. Ciklo koncertai tęsis visą vasarą, jų bus dar net septyni.

Išsamią „Saulės vasaros koncertų“ programą rasite Koncertų salė „Saulė“ feisbuko paskyroje bei puslapyje internete https://www.saule.lt. Lauksime Jūsų šiuose ir kituose mūsų renginiuose!



REDAKCIJA REKOMENDUOJA