PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 18 d. 08:54

Atsinaujinanti energetika –ekonomiška ir ekologiška

Lietuva

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


324284

www.vienasgigavataslaisvei.lt

Iš atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) generuojama elektra yra maždaug perpus pigesnė nei gaminama iš dujų ir kainuoja apie 40 proc. mažiau nei pagaminta iš anglies. Todėl Lietuvos valstybė ir Europos Sąjunga skatina gyventojus rinktis atsinaujinančios energijos šaltinius ir skiria tam reikšmingą finansinę paramą. Apie šios srities aktualijas kalbiname Lietuvos energetikos agentūros vadovę Agnę Bagočiūtę.

Lietuvos energetikos sektorius per pastaruosius penkerius metus pakito kardinaliai. Sparčiai auganti vietinė elektros gamyba, ypač atsinaujinančių energijos išteklių naudojimo proveržis, leidžia Lietuvai pasigaminti vis daugiau vietinės elektros ir mažinti jos importą. Pagal turimas Europos šalių galimybes šią vasarą patenkinti elektros poreikį, naudojant vien saulės ir vėjo energiją, Lietuva yra 4 vietoje Europoje.

„Atsinaujinančių energijos išteklių technologijos per pastarąjį dešimtmetį tapo labai išvystytos. Tokiuose įrenginiuose pagaminta elektros energija yra maždaug apie 50 proc. pigesnė nei dujiniuose įrenginiuose pagaminta energija ir apie 40 proc. negu anglies įrenginiuose pagaminta energija“, – pasakoja A. Bagočiūtė.

Anot jos, per pastaruosius penkerius metus elektrą gaminančių vartotojų skaičius Lietuvoje išaugo 15 kartų, o bendra generacija artėja prie 1,6 GW (gigavatų) ribos. Šį augimą, pasak Lietuvos energetikos agentūros (toliau LEA) vadovės, lyginti galima būtų su gyventojų skaičiaus skirtumu atitinkamai Rietavo ir Šiaulių miestuose.

Šie procesai atitinka ir „Naujos kartos Lietuvos“ strateginį planą, kurio dalis yra „Žalioji pertvarka“. Įgyvendinant šią pertvarką, numatytos reformos ir investicijos, skatinančios atsinaujinančių energijos išteklių gamybą (saulės ir vėjo energijos gamyba, alternatyvių degalų gamybos skatinimas), darnaus transporto plėtrą (elektromobilių infrastruktūra, taršių transporto priemonių keitimas) ir energijos efektyvumo priemones (daugiabučių renovacija ir statybų sektoriaus inovacijos), kurios numatyti 676,631 mln. Eur.

„Šiuo metu į Lietuvos energetikos agentūrą tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys gali kreiptis dėl finansavimo saulės elektrinėms sausumoje įsirengti. Gyventojai ir paramos, norėdami pasikeisti taršius, iškastinį kurą naudojančius katilus arba senos kartos biokurą naudojančius katilus į efektyvesnius – tiek efektyvesnius penktos klasės biokuro katilus, tiek šilumos siurblius. Taip pat laukiame norinčių įsirengti privačias elektromobilių įkrovimo stoteles“, – nurodo LEA vadovė A. Bagočiūtė.

Anot jos, įsirengti saulės elektrines norintys gyventojai paraiškas teikti turi Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA), o Lietuvos energetikos agentūra skiria paramą šilumos siurbliams, elektromobilių įkrovimo stotelėms.

Šiuo metu gyventojai raginami pasidomėti paskolos energetikos bendrijoms, parama nepasiturintiems ir kitomis priemonėmis.