PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2023 m. Birželio 11 d. 13:45

Atšilusius ledus užšaldžiau. Ar saugu tokius ledus vartoti?

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: VMVT inf.


269599

Ledai – tai maisto produktas, kuris turi būti laikomas žemoje temperatūroje. Kuo žemesnėje temperatūroje laikomi valgomieji ledai, tuo ilgiau juos galima išlaikyti kokybiškus.

Renkantis ledus svarbiausiai atkreipti dėmesį, kad jie nebūtų deformuoti, jog ledų masė nebūtu sukritusi bei nesimatytų aiškių pakartotinio užšaldymo požymių – šerkšnu pasidengusi pakuotė ir ledų paviršius bei valgant neturėtų būti jaučiami maži ledo kristaliukai.

Šiurkšti ledo tekstūra yra gana dažnas defektas, kurio metu produkte jaučiami ledo kristalai. Tam įtaką gali turėti kelios priežastys: homogenizavimas, bet dažniausiai temperatūros svyravimai laikant ar transportuojant, kitaip tariant, kai ledai atšyla ir vėl užšąlą. Netinkamomis sąlygomis laikyti ledai yra nesaugūs ir negali būti vartojami.

Nerekomenduojama valgyti jau kartą atšilusių ir vėl užšaldytų ledų.