PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Rugsėjo 2 d. 12:18

Atogrąžų audra sukėlė nuošliaužas Filipinuose, žuvo 11 žmonių

Pasaulis

Atogrąžų audra sukėlė nuošliaužas Filipinuose, žuvo 11 žmonių. EPA-ELTA nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


316556

Filipinuose per smarkią atogrąžų audrą jau antrą dieną pliaupė smarkios liūtys, potvyniai ir nuošliaužos pasiglemžė11 žmonių gyvybes, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Atogrąžų audra Yagi sekmadienio naktį praūžė Bikolo regione į pietryčius nuo Manilos, o vėliau pirmadienį turėtų pasiekti pagrindinės Luzono salos šiaurės rytinę pakrantę. Atsargumo sumetimais sostinėje Maniloje dienai uždarytos mokyklos ir vyriausybinės įstaigos, paveiktose vietose sustabdytos keltų paslaugos, dėl oro sąlygų atšaukti 29 vidaus skrydžiai.

Trys žmonės, įskaitant nėščią moterį, pirmadienį žuvo per žemės nuošliaužą Antipolo mieste, esančiame netoli lietaus merkiamos sostinės, naujienų agentūrai AFP sakė miesto informacijos pareigūnas Relly Bonifacio. Jo teigimu, pirmadienį buvo ištraukti dar keturių nuskendusių žmonių kūnai trijose kitose kalvotosios bendruomenės vietose, praėjus kelioms valandoms, kai naktį ištvino upės.

Smarkiai nukentėjo ir Bikolo Nagos miestas, per potvynį vyrą nutrenkė elektra, nuskendo mergaitė, pranešė gelbėtojai. „Kai kuriose vietose potvyniai siekė virš galvos“, – sakė vietos pareigūnas ir pridūrė, kad šimtai gyventojų buvo išgelbėti. Pirmadienį evakuacijos stovyklose buvo daugiau nei 300 žmonių, o vietos pareigūnai teigė, kad potvynis 210 tūkst. gyventojų turinčiame mieste slūgsta lėtai.

Audra Yagi pirmadienio popietę pasuko į šiaurę nuo Luzono pakrantės, vėjo greitis siekė 85 kilometrus per valandą, sakoma atnaujintame valstybės orų tarnybos biuletenyje. Vėliau tą pačią dieną ji turėjo pasiekti šiaurinę Isabelos provinciją, jos kelyje yra keturi miestai ir apie 33 tūkst. žmonių. Vietos pareigūnams patarta parengti bendruomenes evakuacijai iš potvynių paveiktų teritorijų. Meteorologijos tarnyba taip pat perspėjo, kad yra „minimali arba vidutinė rizika“, kai audrai užklupus žemę bendruomenėms grės didžiulės pakrantės bangos.

Kasmet Filipinus ir aplinkinius vandenis užklumpa apie 20 didelių audrų ir taifūnų, apgriaunami namai ir infrastruktūra, žūva dešimtys žmonių.