PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2020 m. Vasario 10 d. 14:30

Užteršta mėsa „Maxima“ galėjo prekiauti kelias dienas (atnaujinta)

Vilnius

Asociatyvi Etaplius.lt nuotr.

Reporteris AustėjaŠaltinis: Etaplius.lt


117257

Salmonelėmis užteršta mėsa prekybos centro „Maxima“ parduotuvėse galėjo būti prekiaujama kelias dienas, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovas. Tačiau žinių, kad žmonės užsikrėtė salmonelioze, kol kas nėra.

Anot jos direktoriaus pavaduotojo Manto Staškevičiaus, apie nesaugius bendrovės „Biovela“ produktus „Maxima“ žinojo dar vasario 3 dieną, bet apie tai informavo tik vasario 7 dieną. Pasak jo, nesaugi mėsa galėjo būti parduota pirkėjams.

„Be abejo, gali būti, nes tai pakankamai didelis centras ir didelis žmonių kiekis. Iki vasario 7 dienos priemonės nebuvo taikytos arba apie tai nebuvo mums žinoma“, – spaudos konferencijoje sakė M. Staškevičius.

„Maxima jau vasario trečią dieną žinojo apie nesaugius produktus, bet informavo tik vasario septintą. Tai yra vienas iš pagrindinių dalykų, kad neturime informacijos apie tai, kokias priemones jie taikė per tą laikotarpį“, – pridūrė jis.

Anot jo, tarnyba taip pat neturi duomenų, ar „Maxima“ dėl nesaugios mėsos ėmėsi priemonių nedelsiant.

„Aš norėčiau tikėti, kad pas žmones nepateko nesaugūs produktai ir įmonė galbūt ėmėsi priemonių, bet mes neturime įrodymų, kad priemonių buvo imtasi nedelsiant, nelaukiant tos paskutinės dienos“, – sakė M. Staškevičius.

Jis sakė, kad į rinką iš viso pateko trys nesaugios „Biovelos“ mėsos partijos – apie 20 tonų.

„Mes identifikavome, kad yra trys partijos, beveik 20 tonų mėsos, kuri buvo išplatinta į tarpinius sandėlius, iš ten važiavo į „Maxima“ prekybos centrus (...) Tų minėtų trijų partijų rinkoje nebėra ir visa produkcija yra saugi“, – sakė jis.

M. Staškevičius sakė, kad nusiskundimų dėl užsikrėtimų salmonelioze kol kas nėra.

„Šiai dienai mes iš tikrųjų nesame gavę jokių skundų nei iš vartotojų, nei iš įmonių, kad ta salmonela galėjo užsikrėsti“, – sakė M. Staškevičius.

Jis tvirtina, kad apie baudas „Biovelai“ ar „Maximai“ bus galima kalbėti po to, kai bus užbaigtas VMVT tyrimas.

„Šiai dienai norime užbaigti tą tyrimą (...). Bus taikomos priemonės, jas bus galima identifikuoti, kai žinosime išvadas, kai žinosime, iš kur tas patogenas galėjo patekti. Tiesiog norime užbaigti tyrimą ir tada atitinkamai bus taikomos priemonės“, – teigė VMVT atstovas.

Anot jo, VMVT ekspertai pirmuosius tyrimo rezultatus turėtų pateikti šios savaitės pabaigoje.

Pati „Biovela“ teigia nuo platesnių komentarų susilaikanti iki tol, kol bus atliktas VMVT tyrimas.

„Vidiniai tyrimai yra daryti, pirminės išvados nieko nerodo, toliau reikia laukti galutinių tyrimų. Mes dabar nieko neturim, ką galėtume papildyti daugiau, negu pasakė VMVT“, – BNS sakė „Biovelos“ rinkodaros direktorius Povilas Vinžanovas.

„Biovela Group“ šeštadienį pranešė, jog ėmėsi visų priemonių vartotojų saugumui užtikrinti, o mikrobiologine tarša įtartos produkcijos rinkoje nebėra.

„Biovela group“ direktorius Audrius Kantauskas tuomet pabrėžė, kad termiškai apdorotoje mėsoje visos bakterijos žūsta ir pavojaus žmonių sveikatai nėra.

„Maxima“ dėl mikrobiologinės taršos salmonelėmis „Biovelos“ kiaulienos sprandinėje ir kumpyje prekybą visa šviežia mėsa sustabdė praėjusį penktadienį. Šeštadienį prekyba buvo atnaujinta.

Prekyba penktadienį buvo sustabdyta tik tinklo parduotuvėse Lietuvoje. Šalyje veikia 247 „Maxima“ parduotuvės.

Komentuoja Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė:

„Atliekant tyrimus, jų rezultatai gaunami per 4-5 dienas. Pirmuosius savikontrolės tyrimus laboratorijai pridavėme sausio 28 dieną. Mėginiai buvo imti iš mėsos cecho Elektrėnuose. Atsakymus gavome vasario 3 dieną, jog viename iš tirtų gaminių yra mikrobiologinė tarša. Apie gautus rezultatus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuota nebuvo, nes jau buvo priimtas planinis sprendimas vasario 2 dieną cechą uždaryti.

Tuo metu užfiksavome, kad mėsa tiems gaminiams buvo atvykusi iš vieno tiekėjo. Dar vieni mėginiai laboratorijai buvo priduoti sausio 29 dieną iš Pilaitėje esančios mėsinės. Rezultatus gavome vasario 4 dieną, o VMVT informavome vasario 5 dieną dėl gauto laboratorijos protokolo apie mikrobiologinę taršą. Kilus įtarimų dėl taršos, mėsinėje buvo atliktas generalinis valymas ir darbo vietų dezinfekcija. Mūsų mėsinėse kasdien, baigus darbo dieną, vyksta įprastinis valymas ir dezinfekcija.

Trečia mėginių serija laboratorijai priduota sausio 30 dieną (mėsos galiojimo trukmė – vasario 2 diena ir vasario 6 diena). Tyrimų rezultatus gavome vasario 4 dieną, jie patvirtino įtarimus dėl mikrobiologinės taršos.

Tačiau norėdami būti visiškai įsitikinę, laukėme tyrimų rezultatų, kurių mėginiai buvo priduoti sausio 31 dieną (mėsos galiojimas – vasario 5 diena). Jų sulaukėme vasario 7 dienos rytą. Rezultatai dar kartą patvirtino, kad galimai nesaugi yra būtent iš „Biovelos“ gauta mėsa ir marinuoti pusgaminiai. Matydami pasikartojančius tyrimų rezultatus dėl nesaugios mėsos, ėmėmės griežtesnių priemonių, nei rekomenduoja VMVT. Vasario 7 dieną nedelsiant iš parduotuvių prevenciškai pašalinome visą šviežią mėsą ir jos pusgaminius, dėl galimos kryžminės taršos valėme ir dezinfekavome savo parduotuves ir mėsos cechus.“

BNS