Atimantis žadą žuvų troškinys su jūrų gėrybėmis

tom-yum-snakehead-fish-hot-pot-thai-food
Lietuva
Freepik.com nuotr.
Pranešimas spaudai Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.LT

Nors troškinys mums dažniau asocijuojasi su mėsa ir daržovėmis, laukiant pavasario, vakarienei verta išbandyti ir šiek tiek kitokį. Kelių rūšių žuvis bei jūrų gėrybės auksaspalviame padaže savo išraiškingu skoniu nustebins svečius, be to, jam pagaminti nesugaišite daug laiko.

Mažai kaloringos ir itin naudingos

Midijos ir krevetės itin dažnai naudojamos sveikatai palankioje Viduržemio jūros regiono virtuvėje, kasmet populiarėja ir mūsų kraštuose. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad jos – vieni sveikatai palankiausių produktų, kuriuos mums siūlo gamta.

„Jūrų gėrybės priskiriamos prie didelės biologinės vertės maisto produktų, jos yra puikus baltymų, omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, jodo, seleno, kalcio ir vitaminų A bei D šaltinis. Jos unikalios ir tuo, kad savyje beveik nekaupia sunkiųjų metalų, tad jas, kaip ir žuvį, rekomenduojama įtraukti į sveikatai palankios mitybos racioną. Kalbant apie maistingumą, išskirti vertingiausias jūrų gėrybes būtų sunku: jos visos yra palankios mūsų sveikatai, tad kiekvienas žmogus gali pasirinkti jam skoniu ar kitomis savybėmis priimtiniausius delikatesus“, – sako gydytoja dr. E. Gavelienė.

Tiesa, nepaisant naudingųjų medžiagų gausos, gydytoja dietologė teigia, kad krevetes, kaip ir kitas jūrų gėrybes, turime vartoti saikingai: „Dauguma jūrų gėrybių, nepaisant mažo riebalų kiekio jose, turtingos cholesterolio. 100 g krevečių turi daugiau nei pusę paros leidžiamos su maistu gauti cholesterolio normos. Todėl žmonės, kuriuos vargina cholesterolio padidėjimas, krevečių turėtų vengti. Kitiems jūrų gėrybes ir žuvį verta įtraukti į racioną bent 2 kartus per savaitę.“

Gydytoja dietologė įspėja, kad šių delikatesų nereikėtų skanauti žmonėms, kuriems pasireiškia alerginės reakcijos – pasunkėjęs kvėpavimas, odos bėrimai, virškinimo sistemos sutrikimai ar vėmimas. „Be to, per didelis jūrų gėrybių kiekis žmogaus organizme gali sukelti ir baltyminį šoką, jeigu jūrų gėrybių asmuo nėra ragavęs anksčiau ar tiesiog suvalgė per didelį jų kiekį. Todėl, įtraukiant bet kokį naują produktą į savo mitybos racioną, pirmiausia reikėtų jo šiek tiek paragauti, pasekti, kaip organizmas reaguoja, ir jeigu viskas gerai – patiekalą skanauti toliau“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Paruošiamos greitai, svarbu neperkepti ar nepervirti

Jūrų gėrybės įprastos daugelio šalių virtuvėje: jos pagardina daugybę patiekalų, vartojamos ir vienos, bet galioja taisyklė – svarbu jų ilgai nevirti ar nekepti, nes tada keičiasi tiek skonis bei konsistencija, tiek maistinės savybės.

Geros kokybės krevetės beveik neturi kvapo, tik dvelkia jūros šviežumu, o jų mėsa yra sūroka, tvirta ir švelnaus skonio, rausvos spalvos. Prieš kepant jas keptuvėje ar ant grilio, užteks įtrinti aliejumi, druska, pipirais, česnakais, mėgstamomis žolelėmis ir palaikyti šaldytuve pusvalandį. Stipresnėje kaitroje nuluptas krevetes iškepsite per 2–3 minutes iš abiejų pusių, o jei jos neluptos, kepkite silpnesnėje kaitroje iki 7 minučių.

Auksaspalvis žuvies ir jūrų gėrybių troškinys

Patiekalui reikės:

  • 400 g menkės filė
  • 300 g lašišos filė

Pusės poro

  • 1 svogūno
  • 1 šaukšto sviesto
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelio čiobrelių
  • 1 šaukštelio bazilikų
  • 250 ml sauso baltojo vyno
  • 1 žuvies sultinio kubelio
  • 200 ml grietinėlės
  • 100 ml riebios grietinės
  • 200 ml vandens
  • 0,5 g šafrano
  • 300 g krevečių
  • 150 g midijų
  • 2 šaukštelių pomidorų pastos

Kaip gaminti:

Atitirpinkite žuvį, jeigu ji šaldyta. Nuplaukite ir susmulkinkite juostelėmis porą. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną.

Ištirpinkite sviestą dideliame puode arba puode storu dugnu. Pakepinkite svogūną ir porą kelias minutes, kol taps blizgūs ir permatomi. Įspauskite česnaką. Įmaišykite pomidorų pastą, čiobrelius ir bazilikus. Trumpai pakepinkite.

Įpilkite vyno ir įdėkite sultinio kubelį. Pavirkite porą minučių. Įmaišykite grietinėlę, riebią grietinę, vandenį ir šafraną. Troškinkite 15 min. Pagardinkite druska.

Supjaustykite žuvį vieno kąsnio dydžio gabaliukais, sudėkite į puodą ir troškinkite dar 7 minutes.

Nulupkite krevetes. Sudėkite jas ir nuvarvintas midijas.

Patiekite su česnakine ar kita savo mėgstama duona.

Skanaus!