PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 9 d. 15:44

Atidaryta Žemaitijos kadetų gimnazija

Plungė

Etaplius.ltŠaltinis: Plungės rajono savivaldybės inf.


317586

Nuo 2000 metų Alsėdžių mokykloje puoselėtas pilietinis ir patriotinis ugdymas pagaliau pasiekė tikslą, link kurio visą tą laiką ir eita, – nuo šio rugsėjo Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazija tapo Žemaitijos kadetų mokykla, apjungusi ir Kulių bei Žemaičių Kalvarijos gimnazijas. To apjungimo dėka visuose trijuose miesteliuose pavyko išsaugoti galimybę moksleiviams gauti gimnazinį išsilavinimą.

Rugsėjo 1-osios šventė Alsėdžiuose pradėta pamaldomis Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje. Po pamaldų – lentos, ant kurios užrašyta „Plungės r. Žemaitijos kadetų gimnazija“, atidengimo ceremonija, kuri patikėta Plungės rajono savivaldybės merui Audriui Klišoniui ir Žemaitijos kadetų gimnazijos direktoriui Regimantui Kavaliauskui. Atidengtą lentą pašventino parapijos klebonas Tomas Žlibinas.

Kad Alsėdžių gimnazija galėtų eiti pasirinkta kryptimi, nuveikta išties daug. Paskutinieji štrichai – šių metų vasario 8-ąją priimtas Plungės rajono savivaldybės tarybos sprendimas, kuriuo jungiamos Alsėdžių, Žemaičių Kalvarijos, Kulių gimnazijos ir pavadinamos Žemaitijos kadetų gimnazija. Kitas – rugpjūčio 13-ąją Seimo neeilinės sesijos metu patvirtintas Švietimo įstatymo pakeitimas, reorganizuotajai švietimo įstaigai leidęs sklandžiai užbaigti visus procesus.

Tuo, kas nuveikta, džiaugėsi ne tik Žemaitijos kadetų gimnazijos direktorius Regimantas Kavaliauskas, ne tik visa mokyklos bendruomenė, bet ir gausus būrys svečių, tarp kurių – ir Plungės rajono savivaldybės vadovai: Savivaldybės meras Audrius Klišonis, Savivaldybės vicemeras Žydrūnas Purauskis, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Gintautas Rimeikis, perdavęs ir švietimo, mokslo ir sporto ministrės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės sveikinimą.

„Naujasis mokyklos vardas, link kurio mes tiek daug metų ėjome, skamba gražiai, kilniai ir garbingai – Žemaitijos kadetų gimnazija. Jeigu reikėtų išrikiuoti visus, kurie prisidėjo prie proceso, atvedusio mokyklą į dabartinį statusą, šio kiemelio neužtektų. Ačiū kiekvienam iš jų, ačiū ir Seimui, kad jo nariai vienbalsiai pritarė šiai idėjai, kad nebuvo nei susilaikiusiųjų, nei balsavusiųjų „prieš“. O gavę pritarimą, šiandien galime turėti šią gražią šventę“, – kalbėjo Savivaldybės meras Audrius Klišonis.

Naują puslapį ne tik Plungės, bet ir visos Žemaitijos bei Lietuvos švietimo istorijoje atvertusią Žemaitijos kadetų gimnaziją sveikino ir Seimo nariai Jurgis Razma, Valdas Rakutis, Laima Nagienė, Lietuvos šaulių sąjungos vadas pulkininkas leitenentas Linas Idzelis, Lietuvos šaulių sąjungos Žemaitijos 8-osios rinktinės vadas Julius Svirušis, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos viršininkas seržantas majoras Arūnas Daublys, Plungės komendantūros vadas komandoras leitenantas Justinas Žukauskas. Pasiektu rezultatu džiaugėsi ir nuo pat pradžių šiame procese aktyviai dalyvavusi Alsėdžių seniūnė Danutė Repšienė.

Šventės metu ypatingas dėmesys skirtas pirmokams , kurie pirmuosius žingsnius žengs jau ne Alsėdžių, o Žemaitijos kadetų gimnazijoje. Jiems įteikti Savivaldybės paruošti pirmokų rinkiniai ir maišeliai sportinei aprangai, ant kurių užrašyta „Mažasis kadetas“.

Pristatyti šeši direktoriaus pavaduotojai, nauji mokytojai, pasveikinti jubiliejines darbo sukaktis švenčiantys pedagogai.

Moksleiviams išsiskirsčius po klases, svečiai – Lietuvos šaulių sąjungos vadas Linas Idzelis ir Plungės komendantūros vadas Justinas Žukauskas – apžiūrėjo gimnazijos bendrabutį, svarstė, kaip būtų galima pagerinti sąlygas, kurios erdvės šalia mokyklos labiausiai tiktų sportinėms ir šauliškoms veikloms.

Taigi startas duotas, o Žemaitijos kadetų gimnazijos moksleiviai, susirinkę čia ne tik iš Alsėdžių ar Plungės, bet ir iš Telšių, Mažeikių, Kretingos, Šilalės, Klaipėdos, Kauno, Vilniaus ir kitų miestų, jau kimba į mokslus. Sėkmės!