PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2023 m. Lapkričio 17 d. 14:03

Asociacijos „SALVIA“ moterys dalyvavo edukacinėje paskaitoje „Sveikas ir tvarus maistas. Kas tai?“

Šiauliai

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT


283789

Šiaulių miesto moterų krūties patologijos asociacijos „SALVIA“ moterys lankėsi vaistinėje „Valerijonas“ ir dalyvavo edukacinėje paskaitoje „Sveikas ir tvarus maistas. Kas tai?“. Tai veikla, įgyvendinant Šiaulių miesto savivaldybės finansuojamą sveikatinimo projektą „Ištarkime gyvenimui TAIP“.

Kas tas tvarus ir sveikas maistas? Kas tai yra – tvari maisto sistema?

Kiekvienais metais spalio 16 d. švenčiama Pasaulio maisto diena. Tuo skatinama išsiaiškinti, išnagrinėti šiuos klausimus ir imtis reikiamų veiksmų ir priemonių problemoms išspręsti, taip pat atkreipti visuomenės dėmesį į saugaus maisto ir sveikos mitybos svarbą, skatinti sveikai maitintis bei rinktis saugų maistą. Maisto sauga, kaip ir sveika bei tinkama mityba, labai svarbi norint užtikrinti sveiką gyvenimą. Maisto saugą reglamentuoja Europos Sąjungos ir Lietuvos teisės aktai, visi maisto produktai privalo atitikti maisto saugos teisės aktų reikalavimus ir būti saugūs.

Sveika mityba padeda saugoti ir stiprinti sveikatą. Ji yra svarbi fiziniam ir protiniam žmogaus vystymuisi, darbingumui bei ilgaamžiškumui.

Todėl būtina vadovautis šiomis sveikos mitybos taisyklėmis: valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvulinės kilmės maistą; kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų (rupios duonos, košių ir pan.); kelis kartus per dieną valgyti įvairių (dažniau šviežių) daržovių ir vaisių; išlaikyti normalų kūno svorį; mažinti riebalų vartojimą; gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais; rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus; rečiau vartoti saldžius gėrimus, saldumynus, valgyti nesūrų maistą; valgyti reguliariai; gerti pakankamai skysčių, ypač vandens.

Šias žinias ir patarimus išgirdome edukacinėje paskaitoje „Valerijono“ vaistinėje. Vaistinės direktorė Almyra Girdenienė papasakojo apie aliejus, kokių esama, kokia jų teikiama nauda ir kokiais atvejais tinkami vartoti maistui, sveikatinimui ar grožio procedūroms. Teko degustuoti aliejus, pajausti kiekvieno malonų ar mažiau malonų skonį. Tai linų sėmenų, sezamų, kanapių, migdolų, nakvišų, erškėtuogių, moliūgų, šaltalankių ir kt.

Skanavome mung pupelų kotletukus su veganezu. Atskleistos ir gaminimo paslaptys. Visi produktai pagaminti iš ekologiškuose ūkiuose užaugintų žaliavų. Be to dar susipažinome su vaistinės istorija, aplankėme joje esantį muziejų. Mūsų žinios apie sveiką ir tvarų maistą dar labiau sustiprėjo.

Reklama