REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 7 d. 11:06

Artėjant gegužės 9-ajai VSD įspėja dėl galimų Kremliaus provokacijų Lietuvoje

Lietuva

EPA-ELTA nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: ELTA


300259

Valstybės saugumo departamentas (VSD) neatmeta, kad gegužės 9-ąją, rusų bendruomenėms minint pergalės prieš nacistinę Vokietiją dieną, Lietuvoje gali kilti provokacijų.

„Pernai antisovietiniam pasipriešinimui atminti skirti paminklai Baltijos šalyse tikslingai išniekinti gegužės 9 dienos išvakarėse, kai Rusijoje švenčiama vadinamoji „pergalės diena“. Žvalgybos vertinimu, artimiausioje perspektyvoje panašaus pobūdžio išpuolių ar provokacijų tikimybė prieš įvairius objektus Lietuvoje išlieka padidėjusi“, – rašoma antradienį VSD išplatintame pranešime.

Departamentas ragina nedelsiant pranešti apie socialiniuose tinkluose pastebėtus skelbimus, kuriuose siūlomas finansinis atlygis už vandalizmo aktų ir kitų teisės aktų pažeidimų vykdymą Lietuvoje.

„Priešiškos tarnybos siekia įvairiais būdais verbuoti Lietuvos ir kitų Baltijos šalių gyventojus, kuriuos vėliau galėtų išnaudoti tokioms provokacijoms ar išpuoliams vykdyti“, – pabrėžiama pranešime.

„Vis dažniau tam pasitelkiami socialiniai tinklai, kuriuose nuolat atsiranda skelbimai, skelbiantys, kad ieškoma asmenų, sutiksiančių už tam tikrą mokestį šnipinėti, pavyzdžiui, fotografuoti strateginės svarbos infrastruktūrą ar karinius objektus ir rinkti duomenis apie asmenis, vykdyti sabotažo ar vandalizmo aktus“, – pridūrė VSD.

ELTA primena, kad Rusijoje ir rusų bendruomenėse gegužės 9-ąją yra minima pergalės prieš nacistinę Vokietiją diena. Tuo metu Europa Antrojo pasaulinio karo pabaigą mini diena anksčiau, gegužės 8-ąją. Antrajam pasauliniam karui pasibaigus, Lietuva liko ją okupavusios ir represijas prieš taikius gyventojus vykdžiusios Sovietų Sąjungos sudėtyje.

Pernai gegužės 9-osios išvakarėse Merkinėje buvo išniekintas partizano vado Adolfo Ramanausko-Vanago paminklas. Taip pat buvo gautas pranešimas apie dar vieną išpuolį Lazdijų rajone, Bielėnų kaime – partizanų vado paminklas buvo ne tik apipiltas baltais dažais, tačiau rastas ir į skulptūrą įkirstas kirvis.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA