Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Unsplash.com nuotr.
Reporteris AgnėŠaltinis: Etaplius.lt
Ar verta bandyti išgelbėti pelyti pradėjusią duoną nupjaunant pelėsį, ar verčiau negaišti laiko ir ją mesti į šiukšliadėžę? Tokiais atvejais susimąstome: prisimename, kad mokė nešvaistyti maisto, juk nupjovus pelėsį duoną vėl atrodys graži ir tinkama vartoti.
Pelėsis ant duonos yra siūlinių grybų kolonijos, o vienas pelėsio taškas dar nėra visas grybas. Dėl duonos minkštumo maistinio pelėsio šaknys skverbiasi gilyn į maisto produktą.
Jei duona yra pjaustyta, pelėsį galima pergudrauti – pakaks išmesti kelias riekeles. Nepjaustytą duoną reikia itin atidžiai apžiūrėti. Jei pelėsis pastebimas tik viename jos gale, o kitame gale vidus ir išorė švarūs, tuomet duoną, nupjovus pelyti pradėjusį galą, vartoti saugu.
Grybams ar pelėsiui alergiškiems žmonėms alerginė reakcija gali pasireikšti ir nupjovus matomą melsvą tašką ant duonos.
Suvalgius pelėsio gali pykinti. Supelijęs maistas gali sukelti vėmimą, karščiavimą, prakaitavimą, galvos skausmą, raumenų silpnumą ir drebulį.
Pelėsis gali sukelti zigomikozę – tai ląstelių aprūpinimą deguonimi trikdanti liga – ir kitus grybelinius susirgimus.
Dauguma toksinų, išsiskiriančių pelijimo metu, pavojų kelia juos valgant ilgą laiką.