Aktualu | 5 MIN.

Ar greitas maistas visada nesveikas? „Disco Burger“ savininkas Mantas Mačiuta griauna šį mitą

Meniu.lt Meniu.lt
2020 m. gruodžio 10 d. 09:15
foto-1-min.jpg

Ne paslaptis, kad mėsainiai ir kiti patiekalai, priskiriami  greito maisto kategorijai, daugelio vadinami nesveiku maistu. Netgi dietologai šį maistą dažnai įtraukia į nesveiko maisto sąrašą, o siekiantys sveikai maitintis tautiečiai į greito maisto užkandines stengiasi užsukti kuo rečiau. Tačiau ar nuomonė, kad greitas maistas – tai nesveikas maistas,  visuomet teisinga ir pagrįsta?

Pažvelkim iš arčiau…

Šia tema diskutavome su Mantu Mačiuta, užkandinės „Disco Burger“ įkūrėju, gaminančiu bene skaniausius mėsainius Kaune. Mantas atvirauja, kad pagrindinė taisyklė, kuria vadovaujasi  tai tik švieži ir natūralūs produktai, gaminimas su meile ir  jokių pusfabrikačių. Laikantis šių  taisyklių mėsainis tampa sveiku ir vertingu patiekalu.

„Pats viską darau savo rankomis. Mėsytę irgi savo rankom marinuoju, šviežią visą laiką. Daržoves irgi perku kasdieną šviežas. Tad mėsainiai nėra jau tokie nesveiki.“

Mėsainių ir naminio maisto derinys? Kodėl gi ne!

Švieži produktai – tai ne vienintelis įrodymas, kad kai kurios greitą maistą gaminančios užkandinės nenumoja ranka į siūlomų patiekalų vertę ir kokybę. „Disco burger“ meniu galima rasti ir natūralių trintų sriubų, o vasaros metu užkandinė klientus lepino netgi natūralia beržų ir svarainių sula.

„Sriubos būna  dienos pietų dalis. Sriubas šiaip perka, žmonės paragauja ir giria. Turiu savo receptėlį, pagal kurį darau, tarkim, moliūgų sriubą. Ir gan neblogai gaunasi.“

Apie paslaptis ir pradžią

Receptų ir maisto gaminimo paslapčių Mantas neieško knygose ar internete. Visa tai įgyta patirties ir potraukio maisto gaminimui dėka, mat darbas virtuvėje Mantui – ne naujiena. Išbandęs darbą Lietuvos virtuvėse, vaikinas  išvyko į Angliją. Ten papildęs savo žinių ir patirties bagažą, susipažinęs su maisto gaminimo subtilybėmis Anglijos restoranuose ir grįžęs į Lietuvą, Mantas nusprendė, kad atėjo laikas įgyvendinti seną savo svajonę.

„Anglijoje gamindavau sumuštinius su steiku. Ten būdavo pelėsinis sūris, karamelizuoti svogūnai, rukola ir pomidorai. Gaudavosi toks kaip sumuštinis. Pagalvojau, kad gerai būtų ir čia taip pasidaryti. Tai tiesiog pabandžiau mėsainio versiją ir gavosi labai gerai.“

Dabar šis Manto sukurtas mėsainis, pavadintas „Blue Night Dance“ pavadinimu – vienas populiariausių užkandinės meniu. Paklaustas apie patarimus, kuriais galėtų pasidalinti su visais mėsainių mėgėjais, nevengiančiais šį patiekalą pasigaminti namuose, Mantas teigia, kad svarbiausia čia yra produktų kokybė ir šviežumas. Tik gaminant mėsainį su šviežia, o ne šaldyta mėsa, galima tikėtis gero rezultato. Taip pat atskleidžia vieną praktišką taisyklę, kurios laikantis mėsainis visuomet bus gardus, o didkepsnis sultingas.

„Svarbiausias dalykas yra šviežia mėsa ir labai svarbu tos mėsos neperkepti.“

Skaniam valgiui metų ribų nėra

Nors prie greito maisto užkandinių labiau įprasta matyti jaunimą ir vidutinio amžiaus žmones, tačiau Mantas papildo, kad jo užkandinės pastovių klientų tarpe yra ir mokyklinio amžiaus vaikų, ir senjorų. Šią mintį Mantas baigia teisinga fraze – „skaniam valgiui metų ribų nėra“.

Apie tai, kad svarbiausia žmonėms suteikti galimybę skaniai ir sveikai pavalgyti, nepriklausomai nuo jų amžiaus, Mantas prabyla ir kalbant apie ateities planus.

Ateities planai ir vizijos

Disco burger“ veikla buvo pradėta su mintimi tiekti maitinimą švenčių ir renginių metu, tačiau šalyje pasikeitus aplinkybėms, planai pakrypo kita linkme. Šiandien maisto vagonėlis sėkmingai maitina kauniečius ir miesto svečius pastovioje vietoje. Išpildęs savo svajonę ir turėdamas vis labiau populiarėjančią užkandinę, Mantas neketina sustoti ir puoselėja ateities planus turėti restoraną.

„Plėstis tikrai norėčiau. Norėčiau, kad žmonės galėtų tiesiog ateiti ir sau ramiai, šiltai galėtų pavalgyti mėsainių, pasišnekučiuoti, pabūti. Pasikviesti grilistą kokį žymesnį, kad papasakotų apie maistą. Yra tokių planų.“

Kalbant apie šias ateities svajones, Mantas išlieka ištikimas dabartinėms  savo vertybėms. Svarbiausia jo restorane būtų maisto kokybė ir dirbantis kolektyvas, kiekvieną mėsainį ar kitą patiekalą gaminantis su meile, taip, lyg gamintų sau. Tuomet jau ateitų eilė ir interjerui, ir jaukios aplinkos kūrimui.

„Aš orientuočiausi, kad ateitų tarkim 18 – kos metų žmogus ir sakytų – „kaip čia fainai.“ Ir ateitų tarkim vyresnis ir sakytų – „kaip čia fainai.“ Orientuočiausi kažką daryti, kad visiems žmonėms būtų įdomu.“

Tikimės šie tikslai bus įgyvendinti ir Mantas Mačiuta mums dar kartą įrodys, kad greitas maistas yra puikiai suderinamas su sveikais, vertingais ir skaniais patiekalais.

Na, o pabaigai pasidalinsime klasikinio mėsainio receptu. Gamindami nepamirškite pasinaudoti Manto patarimais ir neabejojame, patiekalas pavyks puikiai.

Klasikinis mėsainis, 2 vnt.

300 gr maltos jautienos
2 vnt. bandelių mėsainiams
1 vnt. pomidoro
50 gr. salotų
Pusės svogūno
1 vnt. marinuoto agurkėlio
2 vnt. riekelių čederio sūrio
1 valg. š. pomidorų padažo
1 valg. š. majonezo
1 valg. š. aliejaus
Drusko, juodųjų pipirų

Maltą jautieną pagardinkite prieskoniais ir druska, suformuokite du didkepsnius ir apverčiant kepkite keptuvėje apie 5 minutes. Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir kepkite keptuvėje  ant nedidelės ugnies apie 4 minutes. Salotas šiek tiek pasmulkinkite, pomidorus ir marinuotus agurkus supjaustykite griežinėliais. Bandeles perpjaukite pusiau. Apatinę bandelės dalį patepkite majonezu, ant jos dėkite salotas, svogūnus, jautienos didkepsnį, čederio sūrio riekelę, pomidorų ir marinuotų agurkų griežinėlius. Viršutinę bandelės dalį patepkite pomidorų padažu ir užvožkite ją ant pagaminto mėsainio.

Skanaus!

Milana Kučiauskienė
@meniu.lt


Šiauliai
Susitaikę per Kūčias, Kalėdas švęsime širdimi
Visais laikais lietuviams rūpėjo stebuklinga Kalėdų išvakarių diena – Kūčios. Tai šventė, sutelkianti visą šeimą prie bendro vaišių stalo. Nors šios lietuviams svarbios šventės tradicijos bėgant metams smarkiai pasikeitė, etnologai kviečia prisiminti magišką ir simbolinę jos prasmę. Be to, neužmiršti šiandien kaip niekad aktualaus susitaikymo ritualo. Jis būtinas, norint Kalėdas švęsti širdimi.
Kultūra | 8 MIN.
0
Lietuva
Akmenė
Parlamentarai nepritarė teisininkės, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narės Nerijos Stasiulienės kandidatūrai į Seimo kontrolieriaus pareigas.
Politika | 2 MIN.
0
Gruodžio mėnesį Akmenės rajone vyko paramos akcija „Kalėdinė šypsena pafrontės vaiko, senolio, kario veide“, skirta Ukrainos žmonėms.
Aktualijos | 2 MIN.
1
Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Lietuva | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Lietuva | 4 MIN.
0
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) primena vartotojams – nuo sausio keičiantis elektros ir gamtinių dujų tarifams, rodmenis būtina deklaruoti iki 2025 m. gruodžio 31 d. imtinai.
Lietuva | 2 MIN.
0

Pakruojis
Pakruojis
Pakruojyje susitiko Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Vladislavas Kondratovičius, Latvijos sumanaus administravimo ir regioninės plėtros ministras Raimonds Čudars bei Estijos regioninės plėtros ir žemės ūkio ministras Hendrikas Johannesas Terrasas.
Politika | 3 MIN.
0
Gruodžio 18 dieną įvyko Pakruojo rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame dalyvavo 20 tarybos narių. Posėdžio darbotvarkėje suplanuoti 35 klausimai. Prieš prasidedant klausimų svarstymui pasveikinti gruodžio mėnesį gimtadienius šventę Pakruojo rajono savivaldybės tarybos nariai Vida Remeikienė, Robertas Ašmanavičius ir Audrius Kazlauskas.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0
JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį paskelbė apie naują karo laivų klasę, kuri bus pavadinta jo vardu – tokia garbė paprastai suteikiama tik buvusiems šalies vadovams.
Pasaulis | 3 MIN.
2


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Kelmė
Šiauliai
Pirmadienį du jaunus vyrus, su savimi turėjusius galimai narkotinių medžiagų, sulaikę Kelmės rajono policijos komisariato pareigūnai praneša vakare sulaikę ir dar vieną.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Pirmadienį Šiaulių mieste ir rajone policijos pareigūnai nutraukė dviejų vairuotojų keliones. Abiejų girtumai viršijo dvi promiles, o vienam nedaug trūko iki sunkaus girtumo laipsnio.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Ankstų pirmadienio rytą Naujojoje Akmenėje sulaikytas neblaivus vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Pirmadienį vienoje centrinės Šiaulių dalies sankryžoje laikinai neveikia šviesoforas. Apie tai vairuotojus ir kitus eismo dalyvius perspėja bendrovė „Šiaulių šviesa“.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Artėjant Kalėdoms Lietuvos gyventojai nesvajoja nei apie egzotines salas, nei apie snieguotas Šveicarijos slidinėjimo trasas – dažnas ruošiasi Kalėdas sutikti namuose ar lankant artimuosius. Atlikta apklausa Baltijos šalyse atskleidė, kad namuose per šventes planuoja likti 71 proc. apklaustų lietuvių, 76 proc. latvių ir net 81 proc. estų.
Gatvė | 3 MIN.
0
Baigiantis metams Pakruojyje atnaujintas dar vienas kiemas. Atsinaujinusia infrastruktūra džiaugiasi P. Mašioto g. 41 daugiabučio namo gyventojai. Čia pilnai sutvarkytas šalia namo esantis kiemas, naujai įrengtas šaligatvis.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
2025 metų Šiaulių rajono sporto apdovanojimų šventė sukvietė rajoną garsinusius sportininkus, trenerius, sportą mylinčius kuršėniškius ir miesto svečius. Šie apdovanojimai vyksta jau dešimtą kartą. Geriausius sportininkus, trenerius, komandas ir nominacijų nugalėtojus pagal pateiktas paraiškas renka Šiaulių rajono savivaldybės Sporto taryba.
Sportas | 3 MIN.
0
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Visais laikais lietuviams rūpėjo stebuklinga Kalėdų išvakarių diena – Kūčios. Tai šventė, sutelkianti visą šeimą prie bendro vaišių stalo. Nors šios lietuviams svarbios šventės tradicijos bėgant metams smarkiai pasikeitė, etnologai kviečia prisiminti magišką ir simbolinę jos prasmę. Be to, neužmiršti šiandien kaip niekad aktualaus susitaikymo ritualo. Jis būtinas, norint Kalėdas švęsti širdimi.
Kultūra | 8 MIN.
0
Artėjant gražiausioms metų šventėms, neretai tenka pasukti galvas dėl dovanų artimiesiems ir draugams. Namams prisipildžius ne visada reikalingų daiktų, vis dažniau renkamės dovanoti emocijas ir turiningą laiką. Būtent apie kultūros skleidžiamą grožį laidoje „Moterims 45+“ kalėjomės su Dalia Šidiškiene, kuri akcentuos, kad vidinį grožį kartais puoselėti gali būti net lengviau nei išorinį.
Veidai | 3 MIN.
0
Radviliškis
Pakruojis
Po truputį namai, gatvės, miestai prisipildo kalėdinės dvasios ir jaudinančio šv. Kalėdų laukimo. Šis nuostabus reiškinys neaplenkė ir Lizdeikos gimnazijos, kurioje nuolat puoselėjamos gražios tradicijos padėti kitiems ir skiriamas didelis dėmesys empatijos ugdymui. Empatiški žmonės moka atpažinti kito žmogaus emocijas, nuotaikas bei parodyti, kad supranta, ką jaučia kitas žmogus. Kasmet, artėjant gražiausioms metų šventėms, gimnazijoje vyksta tradiciniai labdaros renginiai. Vienas iš jų – kalėdinė mugė „Parduok kalėdinę nuotaiką“.
Jaunimas | 3 MIN.
0
Tai buvo vakaras, kupinas šviesos, emocijų ir jaunų talentų. Ačiū visiems, kurie buvo kartu ir kūrė šią ypatingą šventę – jauniesiems talentams, laureatams, svečiams, žiūrovams ir visiems prisidėjusiems prie renginio. Jūsų energija, šypsenos ir palaikymas pavertė šį vakarą tikru žvaigždžių spindesiu!
Jaunimas | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Artėjant gražiausioms metų šventėms, neretai tenka pasukti galvas dėl dovanų artimiesiems ir draugams. Namams prisipildžius ne visada reikalingų daiktų, vis dažniau renkamės dovanoti emocijas ir turiningą laiką. Būtent apie kultūros skleidžiamą grožį laidoje „Moterims 45+“ kalėjomės su Dalia Šidiškiene, kuri akcentuos, kad vidinį grožį kartais puoselėti gali būti net lengviau nei išorinį.
Veidai | 3 MIN.
0
Šakynos bendruomenėje gyvenimas verda. Tai paliudija ir Gabrielė Kreimerytė – tikra Šakynos bendruomenės siela. Mergina čia gimė, užaugo, o baigusi studijas nusprendė grįžti ir įsikurti savo gimtojoje vietoje. Gabrielė sako dažnai išgirstanti klausimą “Kodėl taip myli Šakyną?“. Atsakymas labai paprastas – vertybes formuoja šeima, o visa Gabrielės šeima širdį atiduoda Šakynai.
Veidai | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
2026 metų sausis atneš transformacijos ir naujų pradžių energiją. Kosmosas tarsi kvies mus iš naujo įvertinti savo prioritetus, susitelkti į vidinius išteklius ir būti nuoširdiems patiems sau. Tai metas, tinkamas planams tikslinti, kryptims peržiūrėti ir brandiems sprendimams priimti.
Horoskopai | 5 MIN.
0
Gruodžio dvidešimt trečioji – 357-oji metų diena (antroji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 9 dienos.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0