PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualu2020 m. Gruodžio 10 d. 09:15

Ar greitas maistas visada nesveikas? „Disco Burger“ savininkas Mantas Mačiuta griauna šį mitą

Lietuva

Meniu.lt Meniu.ltŠaltinis: Etaplius.lt


157262

Ne paslaptis, kad mėsainiai ir kiti patiekalai, priskiriami  greito maisto kategorijai, daugelio vadinami nesveiku maistu. Netgi dietologai šį maistą dažnai įtraukia į nesveiko maisto sąrašą, o siekiantys sveikai maitintis tautiečiai į greito maisto užkandines stengiasi užsukti kuo rečiau. Tačiau ar nuomonė, kad greitas maistas – tai nesveikas maistas,  visuomet teisinga ir pagrįsta?


Foto galerija:

foto-1-min.jpg
foto-2-min.jpg

Pažvelkim iš arčiau…

Šia tema diskutavome su Mantu Mačiuta, užkandinės „Disco Burger“ įkūrėju, gaminančiu bene skaniausius mėsainius Kaune. Mantas atvirauja, kad pagrindinė taisyklė, kuria vadovaujasi  tai tik švieži ir natūralūs produktai, gaminimas su meile ir  jokių pusfabrikačių. Laikantis šių  taisyklių mėsainis tampa sveiku ir vertingu patiekalu.

„Pats viską darau savo rankomis. Mėsytę irgi savo rankom marinuoju, šviežią visą laiką. Daržoves irgi perku kasdieną šviežas. Tad mėsainiai nėra jau tokie nesveiki.“

Mėsainių ir naminio maisto derinys? Kodėl gi ne!

Švieži produktai – tai ne vienintelis įrodymas, kad kai kurios greitą maistą gaminančios užkandinės nenumoja ranka į siūlomų patiekalų vertę ir kokybę. „Disco burger“ meniu galima rasti ir natūralių trintų sriubų, o vasaros metu užkandinė klientus lepino netgi natūralia beržų ir svarainių sula.

„Sriubos būna  dienos pietų dalis. Sriubas šiaip perka, žmonės paragauja ir giria. Turiu savo receptėlį, pagal kurį darau, tarkim, moliūgų sriubą. Ir gan neblogai gaunasi.“

Apie paslaptis ir pradžią

Receptų ir maisto gaminimo paslapčių Mantas neieško knygose ar internete. Visa tai įgyta patirties ir potraukio maisto gaminimui dėka, mat darbas virtuvėje Mantui – ne naujiena. Išbandęs darbą Lietuvos virtuvėse, vaikinas  išvyko į Angliją. Ten papildęs savo žinių ir patirties bagažą, susipažinęs su maisto gaminimo subtilybėmis Anglijos restoranuose ir grįžęs į Lietuvą, Mantas nusprendė, kad atėjo laikas įgyvendinti seną savo svajonę.

„Anglijoje gamindavau sumuštinius su steiku. Ten būdavo pelėsinis sūris, karamelizuoti svogūnai, rukola ir pomidorai. Gaudavosi toks kaip sumuštinis. Pagalvojau, kad gerai būtų ir čia taip pasidaryti. Tai tiesiog pabandžiau mėsainio versiją ir gavosi labai gerai.“

Dabar šis Manto sukurtas mėsainis, pavadintas „Blue Night Dance“ pavadinimu – vienas populiariausių užkandinės meniu. Paklaustas apie patarimus, kuriais galėtų pasidalinti su visais mėsainių mėgėjais, nevengiančiais šį patiekalą pasigaminti namuose, Mantas teigia, kad svarbiausia čia yra produktų kokybė ir šviežumas. Tik gaminant mėsainį su šviežia, o ne šaldyta mėsa, galima tikėtis gero rezultato. Taip pat atskleidžia vieną praktišką taisyklę, kurios laikantis mėsainis visuomet bus gardus, o didkepsnis sultingas.

„Svarbiausias dalykas yra šviežia mėsa ir labai svarbu tos mėsos neperkepti.“

Skaniam valgiui metų ribų nėra

Nors prie greito maisto užkandinių labiau įprasta matyti jaunimą ir vidutinio amžiaus žmones, tačiau Mantas papildo, kad jo užkandinės pastovių klientų tarpe yra ir mokyklinio amžiaus vaikų, ir senjorų. Šią mintį Mantas baigia teisinga fraze – „skaniam valgiui metų ribų nėra“.

Apie tai, kad svarbiausia žmonėms suteikti galimybę skaniai ir sveikai pavalgyti, nepriklausomai nuo jų amžiaus, Mantas prabyla ir kalbant apie ateities planus.

Ateities planai ir vizijos

Disco burger“ veikla buvo pradėta su mintimi tiekti maitinimą švenčių ir renginių metu, tačiau šalyje pasikeitus aplinkybėms, planai pakrypo kita linkme. Šiandien maisto vagonėlis sėkmingai maitina kauniečius ir miesto svečius pastovioje vietoje. Išpildęs savo svajonę ir turėdamas vis labiau populiarėjančią užkandinę, Mantas neketina sustoti ir puoselėja ateities planus turėti restoraną.

„Plėstis tikrai norėčiau. Norėčiau, kad žmonės galėtų tiesiog ateiti ir sau ramiai, šiltai galėtų pavalgyti mėsainių, pasišnekučiuoti, pabūti. Pasikviesti grilistą kokį žymesnį, kad papasakotų apie maistą. Yra tokių planų.“

Kalbant apie šias ateities svajones, Mantas išlieka ištikimas dabartinėms  savo vertybėms. Svarbiausia jo restorane būtų maisto kokybė ir dirbantis kolektyvas, kiekvieną mėsainį ar kitą patiekalą gaminantis su meile, taip, lyg gamintų sau. Tuomet jau ateitų eilė ir interjerui, ir jaukios aplinkos kūrimui.

„Aš orientuočiausi, kad ateitų tarkim 18 – kos metų žmogus ir sakytų – „kaip čia fainai.“ Ir ateitų tarkim vyresnis ir sakytų – „kaip čia fainai.“ Orientuočiausi kažką daryti, kad visiems žmonėms būtų įdomu.“

Tikimės šie tikslai bus įgyvendinti ir Mantas Mačiuta mums dar kartą įrodys, kad greitas maistas yra puikiai suderinamas su sveikais, vertingais ir skaniais patiekalais.

Na, o pabaigai pasidalinsime klasikinio mėsainio receptu. Gamindami nepamirškite pasinaudoti Manto patarimais ir neabejojame, patiekalas pavyks puikiai.

Klasikinis mėsainis, 2 vnt.

300 gr maltos jautienos
2 vnt. bandelių mėsainiams
1 vnt. pomidoro
50 gr. salotų
Pusės svogūno
1 vnt. marinuoto agurkėlio
2 vnt. riekelių čederio sūrio
1 valg. š. pomidorų padažo
1 valg. š. majonezo
1 valg. š. aliejaus
Drusko, juodųjų pipirų

Maltą jautieną pagardinkite prieskoniais ir druska, suformuokite du didkepsnius ir apverčiant kepkite keptuvėje apie 5 minutes. Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir kepkite keptuvėje  ant nedidelės ugnies apie 4 minutes. Salotas šiek tiek pasmulkinkite, pomidorus ir marinuotus agurkus supjaustykite griežinėliais. Bandeles perpjaukite pusiau. Apatinę bandelės dalį patepkite majonezu, ant jos dėkite salotas, svogūnus, jautienos didkepsnį, čederio sūrio riekelę, pomidorų ir marinuotų agurkų griežinėlius. Viršutinę bandelės dalį patepkite pomidorų padažu ir užvožkite ją ant pagaminto mėsainio.

Skanaus!

Milana Kučiauskienė
@meniu.lt