Aptartas trumpųjų maisto grandinių įgyvendinimas

DSC_1880-min
Vilkaviškis
Vilkaviškio rajono savivaldybės nuotr.
Etaplius Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Vilkaviškio rajono savivaldybės nuotr.

Vilkaviškio sporto ir pramogų centre rinkosi įmonių bei organizacijų atstovai, švietimo, gydymo bei globos įstaigų direktoriai, ūkininkai, verslininkai bei kitų suinteresuotų šalių atstovai.

Susitikimo tikslas – aptarti trumpųjų maisto grandinių įgyvendinimą Vilkaviškio rajono savivaldybėje.

Trumpoji žemės ūkio ir maisto produktų tiekimo grandinė – riboto skaičiaus smulkiųjų ūkinės veiklos vykdytojų bendradarbiavimas žemės ūkio ir maisto produktų tiekimo srityje, derinant transportavimo, platinimo, rinkodaros, reklamos, kokybės valdymo veiklą ir siekiant, kad tiekiami produktai greitai pasiektų vartotoją.

KISMET projekto koordinatorė Giedrė Ramanauskienė susitikimo pradžioje aptarė KISMET projekto, kaip Vilkaviškio rajono įgalinimo siekti tvaraus maisto gamybos, tiekimo ir vartojimo instrumentą. Pranešėja akcentavo, kad šis projektas padeda valdžios institucijoms sudaryti palankias sąlygas maisto gamintojams ir vartotojams rinktis tvarų maistą. Svarbiausias jo tikslas – kartu su vietos bendruomenėmis kurti tvarias maisto sistemas regione.

Apie paramos trumpoms maisto vertės grandinėms aspektus kalbėjo Europos Sąjungos reikalų ir paramos politikos departamento Programos LEADER ir kaimo plėtros skyriaus patarėja Nomeda Padvaiskaitė. Pranešimo pradžioje pabrėžta, kad trumpos maisto tiekimo grandinės ne tik skatina kaimo ir miesto bendrystę, tačiau taip pat skatina ekologiškų ir pagal maisto kokybės sistemas užaugintos vietinės produkcijos vartojimą. Taip didinama smulkiųjų ir vidutinių ūkių gaminamos produkcijos pridėtinė vertė, skatinama regionų plėtra.

Savo įžvalgomis apie trumpųjų maisto grandinių naudą pasidalijo Viešųjų pirkimų tarnybos vyriausiasis patarėjas Kęstutis Kazulis.

Vilkaviškio rajono savivaldybės vicemerė Daiva Riklienė aptarė Vilkaviškio patirtį skatinant vietos trumpąsias maisto tiekimo grandines.

Vicemerė pažymėjo, kad visi norime, jog mūsų vaikai ar gydymo įstaigų pacientai valgytų vietoje užaugintą ir pagamintą maistą. Vienas iš atrankos kriterijų įstaigoms būtent ir yra trumposios maisto teikimo grandinės – kai pirmenybė teikiama produktams, užaugintiems ar pagamintiems toje pačioje savivaldybėje, kur įsikūrusi ugdymo arba kita savivaldybės pavaldumo įstaiga. Vadovė akcentavo, kad trumposios maisto tiekimo grandinės turėtų būti skirtos ne tik sutrumpinti produktų transportavimo atstumą, bet ir sumažinti tarpininkų tarp gamintojų ir vartotojų skaičių, skatinti vietos ir regionų maisto sistemų vystymąsi.

Taip pat vicemerė išskyrė tris didžiausius iššūkius, su kuriais susiduriama vykdant projektą. Visų pirma – ribotas ingredientų prieinamumas. Būtina užtikrinti, kad tiekėjai tarpusavyje bendradarbiautų ir reikalingus maisto produktus tiektų ištisus metus. Dar vienas svarbus aspektas – logistika. Produkcija, pagal poreikį, iš gamintojo turi būti pristatoma tiesiai į įstaigą. Ir galiausiai turi būti užtikrinamos sandėliavimo sąlygos, kad pakankamas produkcijos kiekis būtų tinkamai sandėliuojamas ir vartotojai gautų vienodo šviežumo produkciją.

Susitikimo pabaigoje Lietuvos inovacijų centro atstovas Artūras Jakubavičius supažindino su praktinėmis patirtimis įgyvendinant vietinių trumpųjų maisto grandinių plėtros iniciatyvas.

Iš dalyvių įžvalgų ir klausimų gausos galima spręsti, kad trumposios maisto tiekimo grandinės Vilkaviškio rajono savivaldybėje yra aktualios. Tikimės, kad šiandien vykęs susitikimas padės išplėsti projekto įgyvendinimą mūsų rajone!