PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Nuomonė2024 m. Liepos 18 d. 17:05

Apsaugos ekspertas: į D.Trumpą pasikėsinęs šaulys turėjo žinoti, kad eina į mirtį

Lietuva

Edvinas Rajuncas / Organizatorių nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


310154

Pasaulį sukrėtęs pasikėsinimas į vieną labiausiai pasaulyje saugomų asmenų, kandidatą į JAV prezidentus D.Trumpą, parodė, kad šimtaprocentinis saugumas sunkiai įmanomas. Pasak daugiau nei dešimtmetį apsaugos įmonę „ES Security“ valdančio Edvino Rajunco, iš viešai prieinamos informacijos galima daryti išvadą, kad šaulys galimai žinojo tarnybų naudojamas taktikas bei buvo pasiruošęs pats žūti.

Pasak eksperto, standartiniai saugos protokolai yra viešai žinomi, gali skirtis taktikos, bet principai jau daugelį metų išlieka tokie patys. Kai tarnybos rengiasi viešo asmens kalbai, numatoma vietovė detaliai ištyrėnėjama, o aplink centrinę tribūną apsauga dėliojama žiedais: kuo arčiau kalbos sakymo vietos, tuo griežtesni taikomi patikros ir apsaugos reikalavimai. Arčiausiai saugomo asmens formuojamas gyvos apsaugos žiedas, o perimetrą stebi patruliai ir snaiperiai.

„Prieš renginį visi aplinkiniai pastatai yra apieškomi ir užplombuojami, gali būti statomos laikinos apsaugos kameros, patekimus į pastatus turėtų saugoti personalas. Galimos pažeidžiamos vietos, kuriomis galėtų pasinaudoti užpuolikai dengiamos tarnybų snaiperių. Akivaizdu, kad tokia grėsmė buvo vertinama ir jai ruošiamasi“, – aiškina E.Rajuncas.

Anot saugos įmonės įkūrėjo, iš viešai prieinamos informacijos žinoma, kad šaulį ant stogo aptiko policijos pareigūnas, tačiau buvo nuginkluotas. Iš to, kaip elgėsi užpuolikas, galima daryti išvadą, kad saugumo protokolai jam buvo žinomi. Pagal protokolą, potencialaus užpuoliko šaudymo pozicija privalėjo būti užimta savo snaiperio, o jei žmogus nesislapstydamas su ginklu užėmė šią poziciją, galimai tarnybos pagalvojo, kad jis – vienas iš jų.

„Tokio masto operacijose dalyvauja daug pareigūnų iš skirtingų tarnybų. Pajėgų valdymas ir koordinavimas apsunkintas, kol perklausiamos visos dalyvaujančios tarnybos – užtrunka. Tai galėjo atverti galimybių langą užpuolimui atlikti“, – samprotauja E.Rajuncas.

Pasak eksperto, net jei šaulys žinojo saugumo protokolus, turėjo suprasti, kad po paleisto šūvio kelio ir laiko atsitraukti neliks, todėl, tikėtina, buvo pasiruošęs pats žūti.

Fizinė apsauga Lietuvoje – retenybė

Fizinė apsauga Lietuvoje skiriama trims aukščiausiems šalies pareigūnams – prezidentui, premjerui ir Seimo pirmininkui. Apsauga taip pat užtikrinama buvusiems šalies vadovams, ja rūpinasi Vadovybės apsaugos tarnyba.

Privačiame sektoriuje fizinės apsaugos, pasak „ES Security“ įkūrėjo, dažniausiai prireikia verslininkams.

„Gyvename saugioje šalyje, itin retai pasitaiko, kad kalbėtume apie kažkokias galimai užsakytas grėsmes, dažniausiai žmonės nori apsisaugoti nuo atsitiktinių incidentų viešose vietose. Kiekvienu atveju atskirai įvertinamos galimos grėsmės, sudaromas apsaugos planas, maršrutai, sutariamos elgsenos ir panašiai“, – pasakoja E.Rajuncas.

Sudarius fizinės apsaugos planą, paskiriama apsaugos komanda. Fizinės asmens apsaugos profesionalai skiriasi nuo apsaugos darbuotojų. Atsižvelgiama į fizinį ir intelektinį pasirengimą, patirtį

šioje srityje, įgūdžius, reikiamus šiai profesijai. Asmens sargybiniai nuolat tobulina vairavimo, šaudymo ir kitus įgūdžius.

Kaip teigia ekspertas, vis reikšmingesnį vaidmenį apsaugoje vaidina technologijos ir dirbtinis intelektas.

„Investuojame į dirbtinio intelekto produktų kūrimą, nes ši technologija gerokai pranoksta žmogaus galimybes vaizdo ir kito stebėjimo srityse. Apsaugos ir saugumo srityse efektyvumas, greitis ir tikslus reagavimas realiu laiku yra svarbiausi komponentai, todėl DI yra mūsų prioritetas siekiant užtikrinti kokybiškas paslaugas. Ypač kai kalbame apie fizinį asmens saugumą“, – sako E.Rajuncas.