PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 26 d. 07:56

Aplink Taivaną pastebėti 43 Kinijos kariniai orlaiviai ir aštuoni karinio jūrų laivyno laivai

Pasaulis

Karinis laivas (asociatyvi nuotr.) / YouTube

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


320588

Taivanas ketvirtadienį pranešė, kad per 24 valandų laikotarpį aplink salą buvo pastebėti 43 Kinijos orlaiviai ir aštuoni karinio jūrų laivyno laivai.

Kinija, kuri laiko demokratiškai valdomą Taivaną savo teritorijos dalimi, praktiškai kasdien siunčia karo lėktuvus, dronus ir karinio jūrų laivyno laivus į salos apylinkes.

Apie naujausius įsibrovimus pranešta tuo metu, kai Japonijos žiniasklaida paskelbė, kad jautriu Taivano sąsiauriu pirmą kartą praplaukė japonų karo laivas, jog įtvirtintų savo laivybos laisvę.

Tokijas žinios apie šį manevrą kol kas nepatvirtino. Remiantis žiniasklaidos pranešimais, jis įvyko trečiadienį. Pastaraisiais metais į panašias keliones yra leidęsi JAV ir Europos kariniai jūrų laivynai.

Taivano gynybos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad per 24 valandų laikotarpį iki 6 val. (vietos, 1 val. Lietuvos laiku) buvo pastebėti 43 Kinijos kariniai orlaiviai ir aštuoni karinio jūrų laivyno laivai. Ministerija pranešime nurodė, kad „34 orlaiviai kirto vidurio liniją ir įskrido į Taivano pietvakarinę bei rytinę ADIZ (oro gynybos identifikavimo zoną)“. „Stebėjome situaciją ir atitinkamai reagavome“, – priduriama pranešime.

Ministerijos paskelbtoje iliustracijoje matyti salą supantys orlaiviai, išskyrus šiaurės rytinę pakrantę.

Kinija yra pareiškusi, kad niekada neatsisakys galimybės panaudoti jėgą, jog į savo rankas perimtų Taivano kontrolę, ir pastaraisiais metais padidino karinį spaudimą salai.