REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 2 d. 17:15

Apklausų duomenimis,  AfD – antra populiariausia partija Vokietijoje

Pasaulis

EPA-ELTA nuotr.

Karolis BrogaŠaltinis: ELTA


303218

Likus savaitei iki Europos Parlamento rinkimų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) rikiuojasi antroje reitingų lentelės vietoje nepaisant kelių rimtų skandalų, praneša naujienų agentūra dpa.

Naujausia Vokietijos visuomenės nuomonės apklausa rodo, kad AfD gautų 16 proc. balsų, jeigu rinkimai į Europos Parlamentą vyktų šį Sekmadienį. Tai yra daugiau nei Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo atstovaujami socialdemokratai (SPD), kurie yra treti su 14 proc. palaikymu.

Apklausą užsakė leidinys „Bild am Sonntag“, o ją atliko visuomenės nuomonių tyrimų institutas „Insa“.

Per savaitę AfD palaikymas sumažėjo 1 procentiniu punktu nuo 17 proc.

Pirmoje sąrašo vietoje rikiuojasi Vokietijos konservatorių aljansas CDU/CSU. Už juos balsuotų 29 proc. vokiečių rinkėjų.

Tuo metu SPD koalicijos partnerius, Vokietijos žaliuosius ir Laisvąją demokratų partiją (FDP), atitinkamai remia 13 proc. ir 4 proc. apklausos dalyvių.

Naujausia „Insa“ apklausa atlikta gegužės 30-31 d., o joje dalyvavo 1 001 žmogus.

AfD pastarosiomis savaitėmis supurtė keli skandalai. Partiją į Europos Parlamento rinkimus vedusiam Maximilianui Krahui uždrausta kalbėti viešai po to, kai jis aiškino, kad ne visi nacistinės Vokietijos sukarintosios organizacijos SS nariai buvo nusikaltėliai.

Antrasis kandidatas AfD sąraše, Petras Bystronas, nutraukė rinkimų kampaniją po to, kai policija apieškojo jo namus Berlyne. Vyksta tyrimas dėl pinigų plovimo ir kyšininkavimo, o jis taip pat turi ryšių su prorusiškais tinklais.

Be to, Vokietijos policija balandžio mėn. sulaikė buvusį M. Kraho padėjėją parlamente dėl įtarimų šnipinėjimu. M. Krahas padėjėją atleido, kai paaiškėjo, kad jis galėjo šnipinėti Kinijai.

Nors neigiama informacija kol kas nepakenkė AfD reitingams Vokietijoje, tačiau skandalai sukėlė pasekmių Europos lygyje. Praeitą savaitę AfD buvo pašalinta iš Tapatybės ir demokratijos (ID) frakcijos Europos Parlamente.

Birželio 6-9 d. Europos Sąjungos valstybėse narėse vyks rinkimai į Europos Parlamentą. Ketvirtadienį jie prasidės Nyderlanduose, nors daugelyje valstybių jie bus surengti sekmadienį.

Lietuvoje Europos Parlamento rinkimai vyks sekmadienį, birželio 9 d., o juose dalyvaus 15 partijų ir koalicijų.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA