Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Kūčių stalas. „Iki“ nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai
Įvardijo svarbiausius Kūčių ir Kalėdų patiekalus
Lapkričio mėnesį atlikta „Iki“ pirkėjų apklausa išryškino, kokie patiekalai dažniausiai atsiduria ant lietuvių Kūčių ir Kalėdų stalų.
Paklausti, be ko neįsivaizduoja Kūčių stalo, apklausos dalyviai daugiausiai minėjo aguonpienį, kisielių, karpį, grybus, baltą mišrainę, bandeles su grybais. O dažniausi patiekalai, daugeliui tiesiog privalomi be Kūčias – tai silkė, kūčiukai ir žuvis.
Tuo tarpu Kalėdų vaišėms be ir per Kūčias valgomos silkės, kūčiukų, žuvies, daugeliui svarbūs tampa ir paukštienos patiekalai: ant stalo laukiama anties, kalakuto ar vištos. Kalėdų stalo dažnas sako neįsivaizduojantis ir be mėsos patiekalų, pyragų.
Tinklo komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė pažymi, kad šventiniu laikotarpiu dauguma pirkėjų ieško būdų, kaip išsaugoti tradicijas, bet tuo pačiu įnešti ir naujų akcentų į šventinį stalą.
Dauguma visko gaminti patys nenori
Kaip rodo „Iki“ pirkėjų apklausos rezultatai, dauguma (53 proc.) Kūčių ir Kalėdų stalui planuoja įsigyti jau paruoštų patiekalų. 4 iš 10 ruošiasi daugiausiai gaminti patys, bet įsigys ir keletą patiekalų. O kas dešimtas žada kliautis būtent jais – daugumą vaišių sudarys jau paruošti patiekalai, ir tik mažesnė dalis bus gaminama namuose.
„Žmonės nori sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko – žiemos šventės yra metas, kai norisi daugiau dėmesio skirti artimiausiems žmonėms, šventinėms pramogoms. Apklausa patvirtino tai, ką jau ne vienerius metus matome artėjant šventėms: pirkėjai pasiruošę ant savo stalo iš prekybos tinklo dėti tuos patiekalus, kuriuos pagaminti patiems trunka ilgiau, o parduotuvėje kainuoja nebrangiai: nuo kūčiukų iki mišrainių“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė.
Apklausa parodė, kad jau pagamintus kūčiukus ketina įsigyti net 84 proc. pirkėjų. Beveik kas šeštas saldžiojo stalo rūpesčius taip pat planuoja patikėti profesionalams – 59 proc. ruošiasi pyragus bei desertus pirkti. Daug žmonių – arti pusės apklaustųjų – renkasi taupyti laiką ir patys negaminti silkės. Juolab, kad dažnuose namuose ant Kūčių stalo atsiduria net kelios silkės variacijos, tad tai – laikui imlus procesas.
„Kaip paaiškėjo, žmonės Kūčių stalo neįsivaizduoja be silkės, kūčiukų ir žuvies. O daugelis net 2 iš 3 svarbiausių Kūčių stalo patiekalų – silkę ir kūčiukus – planuoja įsigyti jau paruoštus. Nemažai ketina patys nedaryti ir spanguolių kisieliaus, šaltienos, įvairių mišrainių – mieliau tą laiką skirs malonesnėms veikloms. Didelis privalumas ir tai, kad tuomet patiems nebereikia ieškoti receptų, taip pat jaudintis, ar viskas pavyks – galima jaustis ramiai žinant, kad išleidus visai nedaug šventiniais patiekalais vaišinsitės pagal kruopščiai sukurtus ir kulinarų patikrintus receptus“, – sako tinklo atstovė.