PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 11 d. 18:29

Apklausa: dauguma demokratų nori, kad J. Bidenas pasitrauktų, abiejų kandidatų populiarumas panašus

Pasaulis

Joe Bidenas. Flickr.com nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


309042

Daugiau nei pusė demokratų, kaip rodo ketvirtadienį paskelbti naujos apklausos duomenys, mano, kad Joe Bidenas po pasirodymo debatuose su Donaldu Trumpu turėtų nutraukti savo perrinkimo kampaniją, nors, nepaisant prasto prezidento pasirodymo, abiejų kandidatų populiarumas išlieka panašus.

Abu kandidatai sulaukė 46 proc. registruotų rinkėjų palaikymo „Washington Post“ ir „ABC News-Ipsos“ apklausoje – šie rezultatai beveik identiški balandžio mėnesį atliktos „ABC News-Ipsos“ apklausos duomenims.

Apie 56 proc. demokratų ir du trečdaliai amerikiečių bendrai nori, kad J. Bidenas pasitrauktų iš kovos dėl Baltųjų rūmų. Pusė visų respondentų teigė, kad turėtų pasitraukti jo varžovas respublikonas.

Jei viceprezidentė Kamala Harris pakeistų savo viršininką kaip demokratų kandidatė, jai, apklausos duomenimis, sektųsi geriau: ją palaikė 49 proc. respondentų, o D. Trumpą – 47 proc.

81 metų J. Bidenas susiduria su vis garsėjančiu nervingų demokratų raginimu apsvarstyti galimybę nutraukti savo kampaniją, nes praėjusį mėnesį Atlantoje įvykę katastrofiški debatai, per kuriuos jam sunkiai sekėsi užbaigti sakinius ir rišliai reikšti savo mintis, sukėlė abejonių dėl jo protinio pajėgumo.

Kiti, įskaitant įtakingą buvusią Atstovų Rūmų pirmininkę Nancy Pelosi, neragino J. Bideno pasitraukti, tačiau pabrėžė, kad jis turi greitai priimti sprendimą dėl savo ateities, nors J. Bidenas tvirtino, kad ketina dirbti toliau.

Holivudo aktorius ir prezidento rėmėjas George‘as Clooney padidino spaudimą J. Bidenui savo skiltyje, ragindamas jį pasitraukti, nors praėjo vos kelios savaitės po to, kai surengė prašmatnų lėšų rinkimo renginį prezidentui.

Visų akys krypsta į jo pirmąją po debatų spaudos konferenciją, kuri vyks ketvirtadienį vakare, NATO viršūnių susitikime Vašingtone – tai galimas lūžio taškas, kuris, daugelio demokratų nuomone, nulems jo rinkimų kampanijos likimą.

J. Bidenas rengia mažiau spaudos konferencijų nei jo pirmtakai, o interviu duoda retai, todėl kritikai kaltina Baltuosius rūmus, kad šie slepia nuo visuomenės amžėjimo poveikį vyriausiam Amerikos prezidentui.

Apie 85 proc. naujosios apklausos respondentų teigė, kad J. Bidenas yra per senas antrai kadencijai, palyginti su 81 proc. balandį ir 68 proc. maždaug prieš metus, o 60 proc. apklaustųjų teigė, kad D. Trumpas yra per senas.

Balandžio mėnesio apklausoje apie respublikoną taip atsiliepė 55 proc. respondentų.