Aktualijos | 9 MIN.

Apie maldrikus, homulkas ir dar daugybę kitokių sūrių

Dalia Karpavičienė
2022 m. rugpjūčio 21 d. 18:09
kLauzikas suriai1.jpg

Kelmės rajone, Valpainiuose, pas sūrių gamintoją Dalią Zakarienę surengta edukacija ir sūrių degustacija. Apie sūrių atsiradimą, rūšis pasakojo gastronomijos ir kulinarijos ekspertas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas, vyriausiasis mokslo darbuotojas, prof. dr. Rimvydas Laužikas.

Svečias išsamiai paaiškino, kodėl sūris vadinamas sūriu, kas yra maldrikai ir homulkai, ar galimas sūris be sūrio, kas padeda sūrius suminkštinti, kur geriausia juos laikyti ir dar daug įdomių bei vertingų pastebėjimų apie sūrius.

Vienoje iš aukščiausių – antroje – maisto pakopoje esančiais sūriais prieš keletą šimtmečių galėjo mėgautis tik patys turtingiausi žmonės. Dabar dažnai sūriai dedami ir ant kasdienio, ir ant švenčių stalo.

Kodėl sūris yra sūris

Profesorius R. Laužikas pasakojimą apie sūrius pradėjo nuo pavadinimo. Sūris, pasak pranešėjo, taip vadinamas tikrai ne dėl sūrumo.

Lietuva yra toli nuo natūralių druskos šaltinių, todėl ilgus metus sūrumui įvardyti savo žodžio lietuviai neturėjo. Sūris – senas indoeuropietiškas žodis, nurodantis į du skonius: aitrumą ir rūgštumą, apibūdina rauginto pieno išrūgų procesą ir gaminį.

Pats senoviškiausias sūris buvo gaminamas iš rauginto pieno, o pats pigiausias konservavimo būdas, nereikalavęs brangios druskos, buvo džiovinimas.

Lietuviai, pasak R. Laužiko, sūrius pradėjo gaminti pakankamai vėlai, prieš 4–5 tūkstančius metų.

Taip atsitiko ir todėl, kad šalyje negyveno nė vienas laukinis gyvūnas, iš kurio būtų galima išgauti pieno. Visa žemdirbystė ir gyvulininkystė yra atkeliavusi į Lietuvą, nes natūraliai Lietuvoje neauga nė laukiniai javai.

Indoeuropiečiai, ieškodami ganyklų savo gyvuliams, keliavo į šiaurę, kol pasiekė ir Lietuvą. Kadangi netrūko nei vietos, nei žemių, nei pievų, čia ir apsigyveno. Užtruko gal 800 metų, kol anksčiau gyvenusios medžiotojų, žvejų bei javų augintojų, gyvulių laikytojų gentys susiliejo. Istoriją papasakojo archeologiniai radiniai, maistas, kurį valgė senovės žmogus, paliko žymę kauluose.

R. Laužiko svarstymu, seniausias sūris greičiausiai buvo pagamintas Lenkijoje, netoli Varšuvos. Šios šalies muziejuose eksponuojami seniausi sūrių gaminimo indai arba šukės su skylutėmis, naudoti maždaug prieš 7 tūkstančius metų. Lietuvos teritorijoje irgi rasta panašių indų.

Profesorius aiškino, jog gyvulininkystė Šiaurės ir Pietų Europoje labai skiriasi. Pas mus, skirtingai nuo Viduržemio jūros regiono, mažai saulės. Tiek anksčiau, tiek dabar Šiaurės Europoje, taip pat ir Lietuvoje, gauti per daug saulės yra ganėtinai sudėtinga. Istoriškai taip susiklostė, jog dauguma šiauriečių galėjo drąsiai gerti šviežią pieną be jokių nemalonių pasekmių sveikatai, nes toleravo laktozę. Visiškai priešinga situacija buvo pietuose.

„Mes niekada neturėjome spaudimo pieną perdirbti. Pietiečiai buvo priversti kažką iš pieno gaminti. Todėl mes, šiauriečiai, turime kur kas silpnesnę sūrių kultūrą už pietiečius. Italija, Graikija, Ispanija gali girtis ir didžiuotis daugybe įvairiausių sūrių rūšių. Šiaurės Europos regione labiausiai „sūrinė“ šalis yra Nyderlandai. O Vokietija, Latvija, Lietuva, Estija, Skandinavijos šalys sūrių rūšių gamina žymiai mažiau. Sūriai mūsų krašte – švieži, be šliužo fermento. Mes nebuvome sukūrę fermentinio sūrio kultūros“, – pažymėjo R. Laužikas.

Pasigaminti daug sūrių buvo prabanga

Sūrių prabangumą ir brangumą įrodinėja Trečiasis Lietuvos Statutas (1588 metai), kuriame numatyta bauda už didelį kampuotą sūrį – du grašiai (20 denarų), už mažą apvalų sūrį arba (saldaus pieno) maldriką – 8 denarai, už rūgštaus pieno, cilindro, kūgio ar apvalios formos sūrį homulką – 4 denarai. Palyginti – bauda už karvę siekė 100 grašių.

Iki XIX a. karvės buvo žemaūgės, per metus duodavo tiek pieno, kiek dabartinė karvutė atiduoda per mėnesį. Pasigaminti daug sūrių buvo prabanga. Suskaičiuota, jog Anglijoje per ganiavą nuo švento Jurgio iki švento Mykolo (nuo balandžio 23 dienos iki rugsėjo 29 dienos) karvė atiduodavo apie 260 litrų pieno, dar 50 litrų – žiemą.

XVII a. Radvilų dvare iš vienos karvės per metus pagamindavo kubiliuką (apie tris litrus) sviesto ir 60 sūrių. Mėgautis sūriais galėdavo tik labai turtingi žmonės.

Viename iš seniausių sūrių gaminimo būdų, užrašytų Mažojoje Lietuvoje, teigiama, jog gerai pasūdytą varškę sudėdavo į skepetą, susukdavo, kad išbėgtų išrūgos, ir pakabindavo. Sukietėjusį sūrį pjaustydavo gabalėliais ir valgydavo patys arba vaišindavo svečius. Tvirtindavo: labai skanu, tarsi geriausią olandišką sūrį valgytum.

Kitame apraše pasakojama, jog varškė pilama į ragelio formos maišelius – gaunami maišeliniai sūriai. Arba varškė supilama į audeklą ir dedama į plokščią indą, prispaudžiama sunkiu daiktu. Vėliau sūris pjaustomas, džiovinamas – tai pjaustyti sūriai. Plokščių indų yra Lietuvos muziejuose.

XIX a. yra nemažai sūrių, vadinamų lietuviškais. Žemaitijoje didesnę įtaką darė vokiškoji kultūra. Pavyzdžiui, Lietuvos tarpukario kaime dar vyravo senoviniai pusryčiai: barščiai, blynai, o Mažojoje Lietuvoje – kafija, arbata, sūris, kumpis, duona, sviestas. Mažoji Lietuva labiau veikė Žemaitiją.

Sūriai su krienais ir garstyčiomis

Jei iš pradžių gamindavo gryną sūrį, vėliau pradėti naudoti įvairūs priedai.

Sūris su krienais buvo vadinamas žaliuoju. Maždaug apie XIV a., atsiradus žemdirbystei, sūriai gardinti kmynais, kartais – čiobreliais ar raudonėliu, garstyčiomis, česnakais, įdėdavo šalavijų, beveik visuomet pasūdydavo.

Sūrius reikėjo mokėti ne tik pagaminti, bet ir išlaikyti. Gyvenimas taip senovėje buvo surėdytas, kad vienu metų laiku žmogus turėdavo daug pieno, kitu – visai mažai. Sūris ir būdavo savotiška pieno išlaikymo forma. Aprašyti keturi sūrių laikymo būdai: sūrinė, kamara, svirnas, rūsys. Sūrinėje sūriai labai gerai džiūdavo. Sūriai dar būdavo ir sūdomi. Kapai (60) sūrių reikdavo gorčiaus (3 litrai) druskos.

Liudvika Didžiulienė-Žmona rašė, jog laikymui sūriai iš abiejų pusių apibarstomi druska, padedami džiūti ant lentelės. Laikomi kamaroje 6 dienas, kas dieną vartomi. Sūriams sukietėjus, reikia juos aptepti aliejumi, pakabinti ore pavėsyje pintuose krepšeliuose. Po savaitės sūriai jau bus išdžiūvę, beliks juos dar padžiovinti šiltame pečiuje. Sūrius tinka laikyti rugiuose arba miežiuose, kad būtų sausi – išlaikytų sausumą, nes grūdai traukia drėgmę.

Suminkštinti sūrius padeda... alus. Alumi suvilgyta skepeta aprišti kietą sūrį ir pakabinti kelioms valandoms ore. Ir suminkštės, ir gražų gelsvą atspalvį įgaus.

Sviestuotu audeklu apsuktus sūrius tinka dar apibarstyti apyniais – natūraliais konservantais. (Seniau uogienių puodynių viršų apipildavo lydytais žąsų arba kiaulių taukais, kurie sustingę saugo uogienę nuo gedimo.) Galima barstyti sausomis rūtomis, šeivamedžio žiedais.

Jeigu norime, kad sūris neperdžiūtų, reikia jį išimti iš sūrmaišio, padėti ant lentynos ir uždengti tankia drobe, tolygiai vartyti, kol pasidengs pelėsiu (maždaug porą savaičių). Tuomet nudengti drobę, leisti išsivadėti kvapui, nuplauti pašildytomis išrūgomis. Vėliau – vėl padėti ant sausos švarios lentynos, tik jau nebedengti, vartyti, kol sūriai taps sausi, bet neperdžiūvę, lengvai pjaustomi.

 

Fermentiniai arba brandinti sūriai

XVI–XVII a. dokumentuose jau minimas Lietuvoje perkamas parmezanas ir olandiškas sūris. Parmezanu vadino visus kietuosius sūrius.

XVIII a. pabaigoje nedideliame LDK miestelyje dabartinės Baltarusijos teritorijoje pas žydą buvo galima nusipirkti šviežių olandiškų silkių, šokolado (tiksliau – kakavos, nes kieto šokolado dar nebuvo), parmezano ir olandiško sūrio, žuvies iš Provanso, imbiero, gvazdikėlių...

Net ir mažų miestelių krautuvėlėse XVIII a. pab.– XX a. pr. prekių pasirinkimas, pasak R. Laužiko, buvo tikrai įspūdingas. Ir pragyvenimo lygis nuo baudžiavos panaikinimo buvo gerokai pakilęs. Yra išlikę užrašų, jog Antanas Kazimieras Sapiega Vilniuje pirkęs dvi dėžutes vermišelių, šešias statinaites sūdytų austrių, mažą statinaitę sardinių, dar sūrio geromis Karaliaučiaus kainomis.

Iš XVIII a. muitų aprašuose teigiama, jog nuo vieno nediduko olandiško sūrio buvo imami du grašiai muito mokesčio, kai tuo metu statinė alaus buvo apmokestinama aštuoniais grašiais. Pasak R. Laužiko, sūris tapo aukso ženklu vien dėl apmuitinimo.

XIX a. sūriai pradėti brandinti dvaruose. Dauguma to meto dvarininkų suvokė, jog ūkininkauti galima ir kitaip: atsivežti gerų veislių karvių iš Olandijos, dideliais kiekiais gaminti sūrius ir prekiauti jais, pavyzdžiui, Varšuvoje. Būta dvarų, iš sūrių gamybos per metus gavusių po kelis tūkstančius rublių pelno. Kokie tai milžiniški pinigai, iliustruoja vos dvi kapeikas kainavęs duonos kepalas. Toks buvo Gelgaudiškio dvaras, vėlesniais laikais persimetęs į žirgyno verslą.

Fermentiniams sūriams gaminti reikalingas šliužo fermentas. Aprašyta, kad tam reikalinga paimti mažo teliuko skrandį, bet ne tą, kuriame užsilaiko šienas, o tą, kuriame esti pieno. Išmazgoto, druska ištrinto, išdžiovinto skrandžio kamuoliukas kaip natūralus šliužo fermentas ir veikia.

Sūriai – tik šventiniam stalui

Profesorius R. Laužikas sakė, jog gaminami ir netradiciniai sūriai.

„Ką daryti per pasninką, jei, sąžiningai jo laikantis, susidaro daugiau kaip 250 dienų per metus? Pasirodo, sūrį galima pagaminti ne tik iš karvės pieno, bet ir iš aguonų pieno. Esu netyčia pagaminęs – įpyliau per karšto vandens ir varškė iškrito. Dar gaminami kiaušinių, obuolių sūriai. Tikrieji sūriai maisto hierarchijoje yra labai aukštai – ant antrojo laiptelio kartu su pieno produktais. Aukščiausiai įsitaisiusi mėsa ir jos gaminiai. Žemiau sūrio – daržovės, grūdai, gamtos gėrybės“, – pasakojo jis.

Sūriai senovėje paprastomis dienomis nebūdavo valgomi, patiekiami tik ant šventinio stalo, pavyzdžiui, per vestuves, Velykas. Dvarai turėdavo pasirūpinti, kad, atvykus kunigaikščiui, kitiems kilmingiems svečiams, vaišių netrūktų, būtinai į produktų sąrašą būdavo ir sūriai, sūreliai, sviestas įtraukiami. Dažniausiai varškės sūrį patiekdavo su duona, o brandintą – su vynu. Kunigaikščiui Jogailai po vienos vakarienės buvo patiekta 30 sūrių ir alaus.

Sūris XIX a. pradėtas valgyti kaip užkandis, Anglijoje paplitus penktos valandos arbatėlei tarp pietų ir vakarienės. Standartinis arbatėlės meniu buvo šalta grietinėlė, virti kiaušiniai, sviestas, juoda ir balta duona, įvairūs sūriai, rūkyta mėsa, kumpis, drebučiai, vytinta žuvis, ikrai, švieži vaisiai, sausainiai, pyragaičiai, tortai...

Pietų meniu su sūriais dabartiniais laikais galėtų atrodyti taip: užkandžiams – baltas lietuviškas sūris, atėjęs iš bronzos amžiaus, sriuba – alaus, kuriai būtinas sūris, puikiai dera sultiniai su sūriu, pagrindiniam patiekalui – avienos kulšis, virta arba kepta mėsa su sūriu, virtinukai.

Po paskaitos Valpainių sūrininkė Dalia Zakarienė vaišino net šešiolikos rūšių sūriais.


Lietuva
Prieš šventes – daugiau rizikų vairuotojams: įspėja neskubėti
Didžiųjų miestų gatvėse jau juntamas prieššventinis šurmulys: automobilių srautai išaugę ne tik piko metu, bet ir vidurdienį bei vėlai vakare, o didžiausi kamščiai formuojasi prie didžiųjų prekybos centrų, paštomatų, kalėdinių miestelių ir eglių. Draudikai atkreipia dėmesį, kad gruodžio mėnuo kiekvienais metais pasižymi ypač sudėtingomis eismo sąlygomis, todėl pataria būti atsargiems ir neskubėti. Šių taisyklių laikymasis padės ne tik išvengti neplanuotų nuostolių, bet ir sutaupyti brangaus šventinio laiko.
Gatvė | 4 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Baigiantis 2025-iesiems Metų muzikos grupe M.A.M.A apdovanojimuose šiemet paskelbtas Kamilės Gudmonaitės ir Manto Zemlecko duetas „kamanių šilelis“ pristato naują dainą ir muzikinį klipą.
Laisvalaikis | 4 MIN.
0
Kalėdos – tai ne tik dovanos, bet ir vidiniai pokyčiai. Tai metas, kai sustojame, atsigręžiame į save ir artimuosius, o žvaigždės tyliai primena tai, kas iš tiesų svarbu. Šiemet kiekvienam Zodiako ženklui Kalėdos siunčia savitą žinutę: vieniems – ramybę ir susitaikymą, kitiems – netikėtus stebuklus ar vidinius lūžius. Leiskite sau išgirsti, ką šis šventinis laikotarpis žada būtent jums.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Pasaulis
Šiauliai
Lietuva yra pasirengusi dialogui su Baltarusija užsienio reikalų viceministrų lygiu, gruodžio 19 d. vykusio 7-ojo Baltarusijos liaudies kongreso antrojoje sesijoje paskelbė Baltarusijos prezidentas, Baltarusijos liaudies kongreso pirmininkas Aleksandras Lukašenka, kurio pranešimo tekstą cituoja naujienų agentūra BELTA.
Pasaulis | 4 MIN.
0
Šventinis laikotarpis – tai metas, kai norisi ne tik jaukumo ir dovanų, bet ir įspūdžių. Jei ieškote vietos, kur Kalėdinis laikotarpis alsuoja šviesa, bendryste ir tikromis emocijomis, atvykite į Šiaulių kraštą. Čia žiemos šventės tampa patirtimi: nuo spindinčių miestų eglučių ir šeimyniškų pramogų iki istorinių dvarų, miškų magijos ir ranka rašytų linkėjimų iš Kryžių kalno.
Kalėdų gidas | 4 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Vilnius
Lietuva
Šeši Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono kariai, kuopos vadas bei du Lietuvos kariuomenės poligone pagal darbo sutartis dirbę asmenys lieka nuteisti JAV karių maisto davinių vagystės byloje.
Lietuva | 4 MIN.
0
Įtemptuose ginčuose dėl siūlomų Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) pataisų klaidų padarė tiek socialdemokratai, tiek opozicijoje dirbantys parlamentarai, naujienų portalui „Delfi“ teigia socialdemokratų partijos pirmininkas Mindaugas Sinkevičius. Anot politiko, jo vedama partija prisiims atsakomybę už įneštą sumaištį, o su koalicijos partneriais bus ieškoma būdų, kaip deeskaluoti visuomenės ir parlamentarų gretose tvyrančią įtampą.
Lietuva | 4 MIN.
0

Kelmė
Radviliškis
Paskutiniame 2025 metų Kelmės rajono savivaldybės tarybos posėdyje, vykusiame gruodžio 18 dieną, dalyvavo visi tarybos nariai. Posėdžio darbotvarkėje buvo apsvarstyti 36 klausimai.
Politika | 2 MIN.
0
Gruodžio 16 dieną Vaitiekūnų bendruomenės namuose įvyko Radviliškio rajono savivaldybės vadovų susitikimas su vietos gyventojais. Tai buvo atviras, ramus ir konstruktyvus pokalbis apie tai, kas šiandien žmonėms svarbiausia – kasdienius rūpesčius, infrastruktūrą, paslaugų kokybę ir ateities perspektyvas.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Pasaulis
Lietuva
Lietuva yra pasirengusi dialogui su Baltarusija užsienio reikalų viceministrų lygiu, gruodžio 19 d. vykusio 7-ojo Baltarusijos liaudies kongreso antrojoje sesijoje paskelbė Baltarusijos prezidentas, Baltarusijos liaudies kongreso pirmininkas Aleksandras Lukašenka, kurio pranešimo tekstą cituoja naujienų agentūra BELTA.
Pasaulis | 4 MIN.
0
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įspėjo dėl Rusijos puolimo prieš Lenkiją, jei rusai nugalėtų Ukrainoje.
Pasaulis | 2 MIN.
3


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Šiauliai
Kelmė
Šiaulių apylinkės teisme išnagrinėta itin didelės apimties baudžiamoji byla dėl sukčiavimo. Didesnės apimties bylos teismo istorijoje nėra buvę. Nuosprendis byloje paskelbtas 34 kaltinamiesiems. Byloje 34 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, bylą sudaro 120 tomų, o jos nagrinėjimo metu įvyko net 150 teismo posėdžių. Vien kaltinimo aktas sudarė 724 lapus. Bylos nagrinėjimo procese keturi kaltinamieji mirė. Didelis nusikalstamų veikų, kaltinamųjų skaičius lėmė tai, kad buvo itin sudėtinga organizuoti teismo procesą.
Kriminalai | 4 MIN.
0
Ketvirtadienio rajone į gydymo įstaigą pacientą vežę greitosios pagalbos medikai buvo priversti prašyti ugniagesių pagalbos, nes užklimpo GMPT automobilis.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Gruodžio 18 dieną Kuršėnuose, Lauryno Ivinskio aikštėje, oficialiai atidaryta čiuožykla, subūrusi gausų būrį miestiečių ir miesto svečių. Renginys tapo gražia žiemos laikotarpio akimirka, kupina šventinės nuotaikos, muzikos ir aktyvaus laisvalaikio ant ledo.
Gatvė | 2 MIN.
0
Prašome planuoti kelionę iš anksto.Atsiprašome už laikinus nepatogumus ir dėkojame už supratingumą.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Didžiųjų miestų gatvėse jau juntamas prieššventinis šurmulys: automobilių srautai išaugę ne tik piko metu, bet ir vidurdienį bei vėlai vakare, o didžiausi kamščiai formuojasi prie didžiųjų prekybos centrų, paštomatų, kalėdinių miestelių ir eglių. Draudikai atkreipia dėmesį, kad gruodžio mėnuo kiekvienais metais pasižymi ypač sudėtingomis eismo sąlygomis, todėl pataria būti atsargiems ir neskubėti. Šių taisyklių laikymasis padės ne tik išvengti neplanuotų nuostolių, bet ir sutaupyti brangaus šventinio laiko.
Gatvė | 4 MIN.
0
Telefonai sukurti tam, kad mus suartintų, todėl geriausiai veikia tuomet, kai vartotojai geba juos trumpam padėti į šalį. Naujausi duomenys rodo, kad atsispirti ekranų traukai darosi vis sunkiau: net 80 proc. lietuvių telefonais naudojasi darbo susitikimų metu, o daugiau nei pusė nevengia to daryti net vairuodami. Šie įpročiai atskleidžia, kad ekranai vis dažniau pasiglemžia dėmesį, kurį žmonės galėtų nukreipti kitur.
Gatvė | 4 MIN.
0

Radviliškis
Kelmė
Gruodžio 18 dieną vykusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo priimti sprendimai, turintys tiesioginę reikšmę rajono gyventojų kasdienybei. Vienas jų – sprendimas papildomai skirti 210 tūkstančių eurų Baisogalos gimnazijos sporto aikštyno statyboms. Šis sprendimas buvo priimtas tikslinant 2025 metų Radviliškio rajono savivaldybės biudžetą.
Sportas | 4 MIN.
0
Kelmės rajono savivaldybėje įvyko sportininkų premijų įteikimo vakaras, kurio metu įteiktos premijos sportininkams už aukštus sportinius rezultatus, pasiektus Lietuvos ir tarptautinėse varžybose.
Sportas | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Jaunimas | 6 MIN.
0
Gruodžio 12-ąją Europos parlamento narys Aurelijus Veryga lankėsi Kuršėnuose, kur atidarė net dvi parodas, svečiavosi Šiaulių rajono savivaldybės sveikatos centre, prie kurio teigiamų pokyčių yra prisidėjęs dirbdamas Sveikatos apsaugos ministru.
Kultūra | 3 MIN.
0
Kelmė
Radviliškis
Kelmės Algirdo Lipeikos menų mokykla dalinasi skaudžia žinia: eidama 68-uosius metus, po sunkios ligos anapilin iškeliavo ilgametė Kelmės Algirdo Lipeikos menų mokyklos mokytoja Vilija Brazinskienė.
Veidai | 2 MIN.
0
Gruodžio 10 d. Šeduvos globos namų Polekėlės padalinyje svečiavosi Radviliškio viešosios bibliotekos darbuotojų komanda. Globos namų gyventojams buvo organizuotos šventinės edukacijos, užsimezgė nauja draugystė.
Kultūra | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0
Šiandien vos keliais paspaudimais telefono ekrane technologijos tvarko namus, reguliuoja šildymą ir apšvietimą bei apsiperka. Inovacijos ir dirbtinis intelektas yra integruojamas net į buitinės technikos prietaisus, pavyzdžiui, šaldytuvus. Technologinės naujovės leidžia palengvinti jų priežiūrą, su kuria susiję nemažai mitų. Kokie jie ir ar juose yra bent krislas tiesos?
Namai | 5 MIN.
0

Lietuva
Kelmė
Nutrūko kelerius metus puoselėti agentūros „Major Amber Models“ vadovės Karolinos Toleikytės ir verslininko, investuotojo Jono Garbaravičiaus artimi santykiai.
Veidai | 2 MIN.
5
Kelmės Algirdo Lipeikos menų mokykla dalinasi skaudžia žinia: eidama 68-uosius metus, po sunkios ligos anapilin iškeliavo ilgametė Kelmės Algirdo Lipeikos menų mokyklos mokytoja Vilija Brazinskienė.
Veidai | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Kalėdos – tai ne tik dovanos, bet ir vidiniai pokyčiai. Tai metas, kai sustojame, atsigręžiame į save ir artimuosius, o žvaigždės tyliai primena tai, kas iš tiesų svarbu. Šiemet kiekvienam Zodiako ženklui Kalėdos siunčia savitą žinutę: vieniems – ramybę ir susitaikymą, kitiems – netikėtus stebuklus ar vidinius lūžius. Leiskite sau išgirsti, ką šis šventinis laikotarpis žada būtent jums.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Į Kalėdas jau bandė kėsintis daugybė visokio plauko „grinčų“ tiek knygose, tiek filmuose. Tačiau iki šiol niekam taip ir nepavyko šių švenčių sužlugdyti – juk jau tuoj vėl savo elnius pasikinkys Kalėdų senelis, silkės užsiklos gardžiausias patalais, o kažkas po eglute ras dar vieną kojinių porą.
Laisvalaikis | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Kalėdos – tai ne tik dovanos, bet ir vidiniai pokyčiai. Tai metas, kai sustojame, atsigręžiame į save ir artimuosius, o žvaigždės tyliai primena tai, kas iš tiesų svarbu. Šiemet kiekvienam Zodiako ženklui Kalėdos siunčia savitą žinutę: vieniems – ramybę ir susitaikymą, kitiems – netikėtus stebuklus ar vidinius lūžius. Leiskite sau išgirsti, ką šis šventinis laikotarpis žada būtent jums.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Gruodžio devynioliktoji – 353-ioji metų diena (penktoji 50-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 13 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Ant šventinio stalo mišrainės ir salotos neretai tampa vienais pagrindinių ir laukiamiausių stalo patiekalų. Nors kiekviena šeima turi savo laiko patikrintus mišrainių receptus, vis dėlto kone kasmet ieško, kaip nebrangiai, bet išradingai atnaujinti Kūčių ir Kalėdų stalo meniu. Žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“ siūlo išbandyti lengvai paruošiamų mišrainių receptus, kurie be didelių pastangų ir išlaidų padės įnešti naujų skonių.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Prasidėjus kalendorinei žiemai ir atvėsus orams daugelis pradedame svajoti apie sočius ir šildančius troškinius. Šį savaitgalį žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“ kviečia išbandyti būtent tokį patiekalą – kiaulienos guliašą. Tai sotus, nebrangus ir lengvai paruošiamas troškinys, kuris pasotins, sušildys ir sukvies prie stalo visą šeimą ar būrį draugų.
Virtuvė | 4 MIN.
0