REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 13 d. 09:23

Apie dezinformaciją diskutavo jaunimas ir senjorai

Šiauliai

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


304577

Įvairūs pokyčiai, įvykiai, darantys poveikį visuomenei, sukelia ne tik įvairių diskusijų, bet ir iškelia į paviršių įvairaus „dumblo“.

Panašiai nutiko ir šį pavasarį Lietuvoje vykusių prezidento rinkimų metu: šalia nuomonių apie valdžios korumpuotumą, papirktą teisinę sistemą, valdžios pasipelnymą iš žmonių – kai kurių kandidatų teiginiai, kad karą Ukrainoje pradėjo Amerika, o NATO nesiims jokių veiksmų, jeigu Rusija įsiveržtų į Baltijos šalis... Bet ar tikrai nepasimauname ant tokių „kabliukų“, ar susimąstome, kad šie naratyvai – tai Rusijos tikslingai Baltijos šalyse skleidžiama dezinformacija?

Būtent tokiomis temomis prieš pat rinkimus diskutuoti pakvietė MEDIAWISE projekto vykdytojai Lietuvoje. Į laboratorijos „Kritinio mąstymo laboratorija: kaip atpažinti dezinformaciją / Faktų patikrinimo receptai“ susitikimus Šiauliuose bei Vilniuje buvo pakviesti skirtingų kartų atstovai: 18–25 metų jaunimas ir 65+ metų senjorai.

Diskusijų tikslas buvo atskleisti skirtingų kartų požiūrius, įvertinti melagienų bei dezinformacijos poveikį skirtingoms amžiaus grupėms ir rasti bendrus sprendimus kovai su dezinformacija, pasitelkiant kritinį mąstymą bei papildant juos skirtingomis patirtimis ir kompetencijomis. Diskusijas moderavo lektoriai, turintys didelę praktinę patirtį dezinformacijos demaskavimo srityje, bei Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. Šių susitikimų apibendrinimai ir įžvalgos birželio mėnesį bus pristatyti šio projekto tarptautinės komandos susitikime Madride.

Mokslininkai, žiniasklaidos atstovai pripažįsta, jog keičiasi auditorijos įpročiai, ieškant žinių ir aktualijų, o jaunimas ir vyresni žmonės seka visiškai skirtingus informacijos kanalus, labai skiriasi kartų skaitmeniniai įgūdžiai. Valstybės viešoji politika, anot jų, turi spręsti labai aktualius klausimus, ieškant ir diegiant teisinius sprendimus medijų veiklai skaidrinti, formuojant labai kryptingą medijų raštingumo politiką. Kritinio mąstymo ugdymas, medijų raštingumo skatinimas – ypač svarbios kryptys, nes kasdieniam informacijos vartotojui, susidūrus su melagienomis, yra keblu atsirinkti, o skleidžiamos dezinformacijos pasekmės yra grėsmingos.

Šias mintis išsakę diskusijų dalyviai tvirtino, kad įvairių mokymų reikia kuo daugiau, o MEDIAWISE projekto mintis įtraukti jaunimą ir „jaunimą+“ buvo puiki ir pavykusi, nes įgalino labiau pažinti skirtingų kartų suvokimą bei pasaulėžiūrą. „Išsinešiau naujos patirties, žinių ir gerą nuotaiką. Įdomu buvo sužinoti apie „Elfus“, kurie internetinėje aplinkoje kovoja su dezinformaciją skleidžiančiais „troliais“, ir tai, jog kiekvienas mūsų gali prisijungti prie šios bendruomenės. Juk, kovojant sistemingai ir strategiškai, galime demaskuoti dezinformaciją. Diskusijose buvo nagrinėjamos be galo įdomios ir aktualios temos: „Kodėl melas saldesnis už tiesą?“, „Kaip atsispirti pagundai?“, „Tikros ir išgalvotos žmonių istorijos ir kaip neapsigauti“. Diskusijos buvo ne tik įtraukiančios, bet kartu ir leidžiančios padaryti tam tikras įžvalgas. Manau, po šio susitikimo geriau gebėsiu atskirti dezinformaciją, tikrus ar išgalvotus žmonių išgyvenimus“, – sakė Šiaulių Stasio Šalkauskio mokyklos karjeros specialistė, etikos mokytoja Dovilė Gulbinskienė.

Reklama



REDAKCIJA REKOMENDUOJA